До редакції газети звернувся наш читач з Могилева-Подільського Роман Марценюк. Він звинувачує у перевищенні повноважень місцевих правоохоронців та вимагає їх звільнити.

Відповідну заяву написав в органи:

«9 травня близько 23.30  ми з дружиною та пасажиром  їхали на власному автомобілі міс­том. Навпроти мене  рухалася патрульна машина. Раптом вони увімкнули поворот і почали мчати за мною з мигалкою. Я зупинився; пі­дійшло двоє поліцейських і попросили документи. Коли ж я запитав, що сталось, мені повідомили, що ззаду не горить номерний знак.  Я вийшов з автівки – дійсно, він не горів. Після того подякував і сказав, що усуну проблему, вранці ж поїду та відремонтую, – каже Роман Марценюк. – Але патрульні, які навіть не захотіли представитись, заявили, що писатимуть протокол.

Я був шокований, адже нічого страшного не сталось і тим паче я не міг ззаду бачити, чи горить там знак. Крім того, мною не було створено аварійної ситуації, бо габаритні вогні горіли і руху це не загрожувало.  Зазвичай у таких ситуаціях роблять усне зауваження і відпускають, а ти маєш вирішити проблему вдома. Та поліцейські відповіли, що мені рух заборонено, хоча у правилах зазначено, що це не так. І я повинен негайно вирішити несправність або ж мене забирають на штраф­майданчик.

Та вночі знайти лампочку нереально, та й спеціаліст-електрик потрібен, бо може замкнути і згорить машина. На це патрульні заявили, що їх нічого не цікавить, і жодних аргументів слухати не хотіли. Поки один говорив, інший складав постанову. Я попросив зателефонувати, щоби поскаржитись на це свавілля. Їх це дуже обурило.  Йду до машини – а мене не пускають поліцейські.  Почали пхатись, штовхнули жінку.

Коли ж я зміг дістатись салону, не давали навіть закрити вікно, аби мою розмову не чули.  Тягнули за двері. Я ж не в СІЗО, що не маю права телефонувати. Після того патрульні витягнули мене за руки з машини, щоб не набрав потрібний номер.  Далі один з них побіг до незакритої службової  авті­вки і дістав автомат. І почав бігти за мною. Поліцейські ніяк не могли заспокоїтись. Зрештою, нам таки вдалось викликати громадських  активістів.  І зовсім випадково, коли я брав речі у багажнику, знайшов причину поломки. І відремонтував ту під­світку номерного знаку.

Але патрульні Іванчишин та За­кревський дописали свою постанову, і я сплатив штраф 860 гривень, хоча, чесно, не розумію, за що… Після інциденту я написав заяву на дії правоохоронців, додавши відео. Все це зареєстрували і пообіцяли розібратись. Але моральний осад залишився, і я хотів би, щоб ці особи не працювали в органах. Хоча розумію, що навряд чи  таке станеться.. І прошу керівництво звернути увагу на те, що у відчиненій машині патрульні залишають зброю. Важко уявити, якби хтось вкрав цей автомат…»

Роман Марценюк

Як повідомили нам  в пресслужбі обласної поліції, матеріали щодо даної справи передані в інспекцію з особового складу. Службова перевірка наразі проводиться. За її результатами будуть відповідні висновки. Готові почути інші точки зору.

Віталіна Володимирова