Сьогодні віряни відзначають День рівноапостольного царя Костянтина і його матері цариці Олени. Свята цариця Олена, мати імператора Костянтина, була християнкою, тож свого сина – майбутнього правителя всієї Римської імперії Костянтина виховала у повазі до християнської релігії. Ставши правителем Західної частини Римської імперії, Костянтин видав в 313 році Міланський едикт про віротерпимість, а в 323 році, коли він зацарював як єдиний імператор над усією Римською імперією, поширив дію Міланського едикту і на всю Східну частину імперії. Після трьохсот років гонінь християни вперше отримали можливість відкрито сповідувати свою віру в Христа. Костянтин переніс свою столицю з Рима на схід, у місто Візантію , яка і була перейменована в Константинополь.

А ще 3 червня – Всесвітній день велосипедистів. Цей день з’явився за ініціативою ООН, відповідна резолюція якої була прийнята 12 квітня 2018 року. Ініціатором заснування свята став соціолог Лешек Сібільський, який спеціалізується на таких темах, як сім’я, глобальна бідність, зміни клімату та спорт як інструмент соціальної інтеграції. Юнаком Сібільський входив у національну збірну Польщі з велоспорту, тож не дивно, що саме він став популяризатором велосипеда та засновником свята. Співавторами документу виступили 56 країн світу.

3 червня увійшло до історії людства такими подіями:

339 до н. е. – поблизу гирла Істра (Дунаю) відбулась битва між македонським військом царя Філіпа II і скіфського царя Атея. Скіфи були вщент розбиті і змушені залишити Фракію, практично повністю підкорену македонянами.

1098 – узяття хрестоносцями Антіохії після восьмимісячної облоги

1527 року о 7 годині вечора розпочалась Велика пожежа Львова, що знищила всю готичну забудову міста. Пожежа сприяла кардинальній перебудові міста. 3 червня 1527 загорілася броварня (пивоварня). Вітер швидко розніс вогонь на висушені літньою спекою дахи. Полум’я охопило Пекарську, Краківську, Вірменську, Замкову, Шевську та Галицьку вулиці. Вигорів не тільки центр міста, а й передмістя – Підзамче, Знесіння та інші. На другий день Львів перетворився на суцільне згарище. Вціліли лише обпалені вогнем Ратуша, Вірменська церква, стіни Кафедрального собору, монастир францисканців та міські вежі. Готичний Львів, який був схожий на центри сучасних Таллінна або Ґданська, згорів дотла. На відновлення міста пішло багато часу і зусиль не тільки міської влади і городян, але й королівського уряду Польщі. Але протягом відносно короткого часу місто було відбудовано в новому, ренесансному стилі. Після цієї пожежі почалося будівництво переважно кам’яного Львова.

1571 – війська кримського хана Девлет-Ґерея захопили і дотла спалили Москву

1638 – почалася Жовнинська битва – вирішальна битва повстанців на чолі з Дмитром Гунею проти шляхетського війська Речі Посполитої під час повстання Острянина.

1768 – взяття м. Умані гайдамацькими загонами Максима Залізняка та Івана Ґонти. У різні, яка послідувала за цим, загинуло до 2 тисяч юдеїв, католиків та уніатів. Переможці зібрали в Умані раду, на якій Залізняка було проголошено гетьманом і князем смілянським, а Гонту – полковником і князем уманським. На цей момент у Київському та Брацлавському воєводствах вже діяло близько 30 загонів гайдамаків і під загрозою поширення повстання на Лівобережну Україну в кінці червня 1768 року Росія, яка раніше розглядала Коліївщину як спосіб протидіяти Барській конфедерації, вирішила надати Речі Посполитій воєнну допомогу.

1785 – у Лондоні випробувано перший парашут, винайдений Франсуа Бланшаром. Першою парашутисткою стала кицька, яку скинули з повітряної кулі на 300-метровій висоті. Тварина благополучно приземлилася.

1800 – Джон Адамс став першим президентом США, резиденція якого стала базуватися у місті Вашингтон, новій столиці США. Будівництво міста почалось в 1791 році за проєктом французького архітектора Шарля л’Енфана, у 1792 році почалось зведення Білого Дому, а в 1793 – Капітолію. 1 листопада 1800 року президент Адамс оселився в Білому Домі, а 17 листопада відбулось перше засіданя Конгресу в новозбудованому Капітолії. Обидві будівлі згоріли під час англо-американської війни 1812-14 років і були відбудовані в 1817 році.

1813 – Данія оголосила війну Росії

1817 – урядовим указом Одесі надано статус вільного міста

1896 – У Москві між Росією та Китаєм підписано секретний договір про захист Китаю від потенційної агресії з боку Японії і будівництво в Маньчжурії Східно-Китайської залізниці.

1897 – У Чернівцях (Північна Буковина) відбулась пробна поїздка трамвая по лінії, що з’єднала міст через ріку Прут із залізничним вокзалом і центром міста. Для публіки трамвайне сполучення запрацювало 18 липня і було закрите 20 березня 1967 року. Чернівці стали третім українським містом (після Львова і Києва), де було запущено трамвайне електричне сполучення.

1925 – у Харкові ВУЦВК прийняв постанову “Про ліквідацію губерній та перехід до триступеневої системи управління”, відповідно до якої із 1 серпня 1925 р. скасовувався адміністративно-територіальний розподіл Української СРР на губернії.

Із 15 липня 1925 р. територія УСРР, не враховуючи Молдавської АСРР, розподілялася на 41 округ.

1938 – в УРСР створені Ворошиловградська і Сталінська області, нині Луганська й Донецька.

1940 – завершилась операція «Динамо» з евакуації союзницьких військ, які попали під загрозу німецького оточення поблизу Дюнкерка на півночі Франції. За 9 днів військовими кораблями і сотнями приватних суден, човнів та катерів було врятовано 338 226 британців, французів і бельгійців і ще 59 тисяч британців були вивезені до початку операції.

1943 – рейхсміністр окупованих східних областей Альфред Розенберг видав декларацію, за якою селянам поверталася приватна земельна власність для одноосібного користування.

1943 – на Тернопільщині нацисти ліквідували гетто в Теребовлі (845 жертв) та Копичинцях (близько 2000 жертв).

1948 – в обсерваторії Паломар (Південна Каліфорнія) почав роботу 200-дюймовий (5,08 м) телескоп Хейла, який був найбільшим телескопом світу до 1976 року. Він і досі є одним з чотирьох основних астрономічних інструментів обсерваторії.

1961 – початок дводенних переговорів у Відні Микити Хрущова і Джона Кеннеді – перша зустріч глав СРСР та США після 1945 р. Сьогодні – 50-річчя цієї події.

1965 – Едвард Вайт став першим американським астронавтом, які вийшов у відкритий космос (політ на кораблі “Джеміні IV”).

1973 – у Франції на авіашоу в Ле Бурже зазнав аварії і розбився радянський надзвуковий пасажирський літак «ТУ-144». Загинули всі 6 членів екіпажу, 7 жителів селища Гуссенвілль, і 28 чоловік отримали поранення.

1980 – у результаті помилки американського комп’ютера системи NORAD, який повідомив про радянський ядерний напад, у США оголошена ядерна тривога. Протягом десяти хвилин світ перебував на межі ядерної війни.

1982 – арабський терорист убив посла Ізраїлю у Великій Британії Шломо Аргова, що стало приводом для ізраїльського вторгнення у Ліван.

1984 – Індійська армія розпочала операцію «Блакитна зірка» зі звільнення Золотого храму в місті Амрітсар (штат Пенджаб) від сикських сепаратистів. У результаті операції, що тривала до 6 червня, загинуло до 600 сепаратистів, 84 військових і близько 5 тисяч мирних жителів, а сам храм зазнав значних руйнувань. У помсту за цю операцію сикхськими екстремістами в тому ж році була вбита прем’єр-міністр Індіра Ганді.

1985 – Стів Джобс, керівник і співзасновник Apple Computer, “за дезорганізацію роботи компанії” позбавлений у ній всіх посад. У 1996 році, коли справи Apple стали геть критичними, Джобс був запрошений знову очолити компанію, але лише як тимчасово виконуючий обов’язки.

1999 – на 72-й день бомбардувань авіації НАТО президент Югославії Мілошевич погодився на мирне урегулювання проблеми Косово – припинення бойових дій, виведення з області югославських і сербських військових загонів, передачу територіїї Косово під контроль міжнародних збройних сил, надання права етнічним албанцям повернутися на батьківщину.

2006 – Чорногорія проголосила незалежність.

2010 – сто днів Віктора Януковича на посаді президента.

Янукович порушив багаторічну традицію і виступив зі щорічним президентським посланням до ВР не в самому парламенті, а в Палаці “Україна” – аби не наражатися на спротив опозиції. Численні правоохоронці не допускали пікетників близько до палацу.

Цього ж дня блискавка влучила у шпиль на будинку Верховної Ради; парламент був знеструмлений, поки не запрацювали стабілізатори та аварійні системи. Саме в цей час у ВР розглядали проєкт закону про засади внутрішньої та зовнішньої політики, внесений президентом, – про відмову від НАТО.

2013 – у Меріленді (США) розпочався судовий процес над рядовим Бредлі Меннінгом, звинуваченим у витоці інформації з дипломатичним листуванням США, яка потрапила до WikiLeaks. 21 серпня він був визнаний винним у розголошенні засекреченої державної інформації і засуджений до до 35 років в’язниці.

2017 – почала діяти Інтернетна соціальна мережа Ukrainians

Тетяна Кондратьєва