– Зловмисники познущались із могил на єврейському кладовищі, — заявляють місцеві жителі.

– Ми підозрюємо, що це були «чорні археологи», котрі хотіли збагатитись єврейським золотом.

– Ні для кого не секрет, що євреї були небідними людьми. Саме слово «єврей» асоціюється із золотими монетами. Та хто б міг подумати, що нелюдам вистачить совісті нівечити чужі могили в пошуках наживи. Тим паче євреїв, яких хоронили після розстрілу, — розповідають жителі Іванівської громади.

– Декілька днів тому ми разом із головою ОТГ Михайлом Куликом приїхали на територію кладовища для прибирання. Та спершу помітили щось схоже на просідання грунту. Але потім побачили всі ознаки розкопок. Ми були шоковані, бо не могли навіть повірити у побачене. Тому відразу звернулись у поліцію. Ця «брудна» справа точно не належить місцевим. Робота зроблена «ювелірно», а для цього потрібна професійна техніка. Коли ж ми самостійно намагались знайти підозрюваного серед жителів громади, то впевнились в тому, що такої техніки ні в кого немає. Територія цього кладовища знаходиться на околиці села та громади. Тому вкрай важко знайти підо­зрюваного в цьому злочині, — розповідають місцеві жителі.

Голова Іванівської ОТГ Михайло Кулик також вважає, що понівечення єврейських поховань — це справа рук «чорних археологів».

– Я разом із односельчанами побачив ці понівечення на кладовищі. Звернувся до поліції. Я вважаю, що це знущання із єврейських поховань, бо на власні очі бачив всі ознаки розкопок.

За словами начальника відділення поліції №1 Володимира Олексюка, попереднім оглядом місця події ознак наруги над місцем поховання не виявлено, зазначені пошкодження могли утворитись внаслідок погодних явищ.

Після надходження звернення на місце події виїхала слідчо-оперативна група поліції для з’ясування усіх обставин. Полі­цейські проводять перевірку зазначеної інформації, опитують місцевих жителів.

До обстеження території кладовища будуть залучені спеціалісти у сфері геодезії. Після їх висновків буде дана правова оці­нка події.

Софія Копач