У програмі візиту – відвідають низку об’єктів у місті та області, серед яких Вінницький національний аграрний університет, СТОВ «Діброва», ТОВ «Аграна Фрут», ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика», Інститут кормів і сільського господарства Поділля НААН та інші.

Знайомство і співпраця Вінниці та Діжона розпочалася у 2019 році. Тоді, за ініціативи міського голови Сергія Моргунова, делегація з Вінниці відвідала з офіційним візитом французький Діжон. Заступник міського голови Андрій Очеретний пригадує:

«Ініціатива була від міста Вінниці щодо децентралізованого співробітництва між українськими та французькими містами. У нас тоді відбулося ряд зустрічей для переймання досвіду в сфері децентралізованого управління місцевих рад, а також у галузях теплозабезпечення, водозабезпечення, водоочистки та водовідведення. Крім того, нового для нас напрямку: кластеризація аграрного сектору. Зустрічі, які тоді відбулися на рівні міської ради Діжона, нам якраз допомогли напрацювати подальші кроки. А головним ініціатором цього процесу був Вінницький міський голова Сергій Моргунов. І нам було дуже приємно, що ця ініціатива була підтримана Міністерством закордонних справ Франції. Це вже буде другий візит французької делегації до нас, під час якого хочемо закріпити вже визначені напрямки діяльності та далі розширити співпрацю по децентралізованому співробітництву».

З початком карантину муніципалітети обох міст провели ряд онлайн-зустрічей. На одній з них представники Вінницької обласної державної адміністрації запропонували розширити співпрацю з міжміського рівня на міжрегіональний: Вінницька область – провінція Бургундія Франш – Конте.

І це дало свої вагомі результати, бо за два роки вже напрацьовано чотири напрямки співробітництва. Перший – це створення і функціонування агрохабу на базі Вінницького національного аграрного університету та університетів, які входять у кластер «VITAGORA».

Другий напрямок співпраці – це створення агрокластеру за участю промислових компаній та агровиробників Вінниці та Вінницької області. Пропозиція працювати у цій сфері була сформована на початковому етапі вінницьким муніципалітетом, але згодом з метою поглиблення партнерства також долучилися Вінницька ОДА та Вінницька обласна рада. Адже основні сільськогосподарські підприємства знаходяться на території області. У квітні цього року було підписано Меморандум щодо створення агрокластеру «Агровін». Сьогодні у нього входять декілька підприємств, а також Вінницький національний аграрний університет й Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН.

Третій напрямок – водопостачання, водовідведення та реконструкція мереж. Ним опікуються Вінницька ОДА та Вінницька обласна рада, оскільки КП «Вінницяоблводоканал» перебуває в обласній власності.

Четвертий, який був долучений у процесі напрацювання можливих сфер для співробітництва – це зрошувальні системи сільськогосподарських полів для збільшення продуктивності та урожайності угідь.

Ілона ВАЛЬТЕР