У народі день назвали Солов’їний, або Василіск. Вважалося, що в цей день дивне чудовисько вилуплюється з яйця, і щоб цього уникнути, всі знайдені курячі яйця варили круто.

Сьогодні Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії

19 серпня 1982 на своїй надзвичайній спеціальній сесії з питання про Палестину Генеральна Асамблея, «будучи приголомшеною величезною кількістю безневинних палестинських і ліванських дітей – жертв актів агресії Ізраїлю», постановила відзначати 4 червня кожного року як Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії. Сьогодні через ситуацію на Сході України цей день є особливо важливим для дітей в Україні. За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини за весь період конфлікту зафіксовано 147 випадків смерті дітей, 383 дитини дістали поранення. Події на територіях, які охоплені активними військовими діями, вплинули на права та інтереси понад мільйона дітей. Наразі національним законодавством визначено порядок отримання статусу дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. За даними Міністерства соціальної політики України такий статус отримали 43 155 дітей.

А ще сьогодні – Всесвітній день боротьби з карієсом (Міжнародний день був заснований з ініціативи стоматологів у 2013 році. Карієс є одним з найпоширеніших захворювань на Землі. Він вражає емаль і дентин зуба. За даними ВООЗ у всьому світі карієс зустрічається у 60-90% дітей шкільного віку і майже у 100% дорослих людей)

В Україні – День господарських судів, 1991 – Верховна Рада УРСР ухвалила закон “Про арбітражний суд”

4 червня увійшло до історії людства такими подіями:

1070 • За легендою саме в цей день жителі французького містечка Рокфор отримали новий сорт сиру, котрий сьогодні так і називається — “рокфор”.

У 1391 році в іспанській Севільї почався антиєврейський погром. Було вбито 4 тисячі людей, безліч євреїв прийняли насильницьке хрещення. Погроми перекинулися на інші міста – Кастилії та Арагона. Частина іспанських євреїв переселилася до Португалії, Алжиру та Марокко.

1500 • Київ, згідно з Магдебурзьким правом, звільнений від усіх торгових мит.

1630 • У ході повстання військо під проводом гетьмана нереєстрових запорізьких козаків Тараса Федоровича (Трясила) під Переяславом здобуло перемогу над урядовими польськими військами Станіслава Конєцпольського.

У 1665 році іспанська королева Марія Анна Австрійська підписала указ про перейменування Островів Злодіїв, відкритих Магелланом (він назвав їх Острова Трикутного Вітрила), на Маріанські.

1716 – в Луїзіану (Північна Америка) вперше привезли африканських рабів

1775 • За наказом імператриці Катерини II російське військо під командуванням генерала Текелія оточило Запорозьку Січ і зруйнувало всі укріплення та будівлі. Частина козаків утекла на турецькі землі, де було засновано Задунайську Січ. Лише через два місяці імператрицею було видано указ про знищення Запорізької Січі.

1784 • Елізабет Тібль з Ліона (Франція) стала першою жінкою, що побувала в небі на літальному апараті. Політ на повітряній кулі “Le Gustave”, названій так в честь шведського короля Густава III, котрий спостерігав за польотом, тривав 45 хвилин, на 20 хвилин більше, ніж політ її земляків д-ра Розьє і маркіза Арландського, здійснений за півроку перед тим. Крім того, куля “Le Gustave” піднялась на висоту 2591 метрів, тоді як чоловіки досягли висоти лише 900 метрів.

У 1800 році у Вашингтоні було завершено будівництво Білого дому, і до нього відразу ж в’їхали перші мешканці – другий президент США Джон Адамс із дружиною Абігайль. Офіційна резиденція президента розташована в самому центрі Вашингтона – на Пенсильванія-авеню. Будівля була побудована за проєктом архітектора Джеймса Хобена, а ділянку для будівництва вибирав сам Джордж Вашингтон – перший президент США. Традиційна назва закріпилася за резиденцією майже відразу ж. Річ у тім, що облицьована білим вірджинським пісковиком будівля сильно виділялася серед навколишніх будинків, побудованих із червоного граніту. У 1902 році президент Теодор Рузвельт оголосив «Білий дім» – офіційною назвою президентської резиденції. У 1948 році при президентові Трумена Білий дім був повністю реконструйований. Під ним був побудований двоповерховий підвал, який служить штабом оперативного керівництва зовнішньополітичними і військовими акціями президента. Кожна президентська сім’я залишила в ньому щось від себе. Тут зберігаються цукорниця Марти Вашингтон, срібний кавник Абігайль Адамс, туалетний столик Елеонори Рузвельт. Основна будівля досі залишається житловим приміщенням, де розташовані апартаменти президентської сім’ї, інтер’єр яких витриманий у стилі 18 і 19 століть. Усі президентські адміністративні приміщення, включаючи знаменитий Овальний кабінет, де неодноразово вирішувалася доля Америки, розташовані в західному крилі.

1856 • Російський колекціонер живопису Павло Третяков придбав картини «Спокуса» і Василя Худякова «Сутичка з фінляндськими контрабандистами», що поклало початок заснуванню у Москві Третяковської галереї, офіційне відкриття якої для публіки відбулось 15 серпня 1893 року.

1878 – Османська імперія передала Великобританії управління островом Кіпр.

У 1896 році пройшло випробування першого автомобіля, побудованого Фордом. Був і казус – презентацію затримали на годину. Як виявилося, автомобіль ширший, ніж двері цеху, в якому його збирали. «Quadricycle» їздив на чотирьох велосипедних колесах, мав бензиновий двигун потужністю 4 кінські сили, дві передачі і розвивав швидкість до 32 км/год.

1916 –У ході Першої світової війни на території Галичини російські війська під командуванням генерала Олексія Брусилова розпочали наступ на Східному фронті в напрямку Луцька і через 2,5 місяця прорвали оборону австро-угорської армії на фронті шириною 340 кілометрів і зайняти Буковину, Східну Галичину та частина Волині. Це була нова тактика ведення війни, коли всі армії одночасно розпочали наступ, і найвдаліша операція росіян в ході війни.

У 1917 році на урочистому засіданні Ради піклувальників Колумбійського університету вперше були оголошені лауреати премії, заснованої згідно із заповітом «батька нової журналістики» Джозефа Пулітцера, і на згадку про нього та його ідеали названої Пулітцерівською. Заповітом передбачалися премії в 13 номінаціях – 4 у журналістиці, 4 у літературі, 4 «подорожуючих» і 1 – в освіті, проте у перший рік Рада оголосила про проведення конкурсу лише в семи номінаціях, причому в трьох із цих конкурсів переміг кандидат «не присуджувати». Тобто, Пулітцерівська комісія з присудження премії з перших же днів свого існування заявила про дуже високі вимоги до претендентів. Сам заповідач уповноважив комісію «утримати будь-яку з премій, здобуття якої виявляться нижчими за стандарти якості, прийняті в його виданнях».

1918 – німці проголосили Литву королівством, посадивши на трон герцога Вільгельма фон Ураха Вюртемберзького

1920 – у Версалі підписано Тріанонський договір про закінчення війни між Антантою й Угорщиною. Угорщина позбулася Трансильванії, Хорватії і Словаччини – трьох чвертей своїх територій

1923 – прийняв перших в’язнів Соловецький табір окремого призначення (СЛОН)

У 1942 році в цей день Гленну Уоллічсу з фірми грамзапису «Capitol Records» спало на думку розіслати нові платівки на всі впливові радіостанції країни з надією, що ті будуть передавати цю музику в ефір. Невдовзі це стало звичайною практикою для всіх фірм грамзапису.

1953 • На пленумі в Києві першим секретарем ЦК КПУ обрано Олексія Кириченка, першого етнічного українця, хто очолив Комуністичну партію України. У роки його секретарювання відбулися десталінізація, кампанія скорочення надмірної чисельності адміністративно-управлінського апарату СРСР, початки «хрущовської відлиги» та реабілітації, до виконання яких успішно долучалася Україна.

У 1956 році Держдепартамент США опублікував «секретну» доповідь Микити Хрущова на XX з’їзді КПРС «Про культ особистості і його наслідки». Зміст доповіді того ж дня прозвучав в ефірі Радіо «Вільна Європа».

1962 – на екрани СРСР вийшов перший номер сатиричного кіножурналу “Фітіль”

1968 – замах на претендента на балотування в президенти США від Демократичної партії Роберта Кеннеді, брата Джона Кеннеді.

У Роберта Кеннеді стріляли відразу після того, як він проголосив промову з приводу перемоги на попередніх виборах у штаті Каліфорнія в буфеті лос-анджелеського готелю “Амбассадор”. Від отриманого вогнепального поранення кандидат помре через два дні

У 1969 році в Ізраїлі був ухвалений закон, згідно з яким національна валюта повинна називатися шекелем. Однак, згідно з формулюванням закону, момент для його ратифікації визначався міністром фінансів, тому країна користувалася лірами ще майже 11 років, до лютого 1980 року.

1972 – Закінчився суд над активісткою американської компартії колишнім професором філософії Каліфорнійського університету Анжелою Девіс, звинуваченою у сприянні вбивству і викраденню людей. Її визнано невинною за всіма висунутими проти неї звинуваченнями. Після суду Анжела Девіс повернулась до викладацької роботи і в 1980 році болотувалась на виборах як кандидат на пост віце-президента США від Комуністичної партії.

1972 – Російський поет Йосиф Бродський, майбутній лауреат Нобелівської премії, вимушено залишив Радянський Союз і виїхав до США. У листі на ім’я Брежнєва він написав: “Мені прикро їхати із Росії. Вірю, що повернуся. Поети завжди повертаються – у плоті чи папері”

1977 – Поступив в продаж Apple II – перший персональний комп’ютер.

1988 – вибух на станції Арзамас Горьковської залізниці під час підходу вантажного поїзда (недотримання правил перевезення вибухових речовин – гексогену). Загинула 91 особа, зокрема 17 дітей, сотні поранених

1989 – під Уфою (Башкирія, СРСР) через витікання газу з магістрального продуктопроводу стався вибух газової хмари під час проходження зустрічних пасажирських поїздів “Новосибірськ – Адлер” і “Адлер – Новосибірськ”. У вогні загинуло 575 людей, 623 отримали важкі поранення. Це найбільша залізнична катастрофа часів СРСР

1990 • Всеукраїнський православний собор у Києві проголосив патріархат Української автокефальної православної церкви і обрав митрополита Мстислава першим патріархом УАПЦ.

У 1999 році вперше був виявлений вірус «Worm.ExploreZip», що вразив тисячі комп’ютерів світу.

Тетяна Кондратьєва