Радий повідомити: основні будівельні роботи завершені. Триває наповнення закладу обладнанням та меблями, – повідомив у своєму Фейсбуку мер Вінниці Сергій Моргунов.

– Корпус екстреної допомоги почали будувати у 2017 році. Ми розуміли, що це життєво необхідний проект, але водночас і амбітний. Вінниця – єдине місто, яке реалізує таку муніципальну ініціативу.

На площі у 3500 кв м має розміститися насамперед відділення екстреної медичної допомоги з необхідними зонами, сучасна реанімація на 18 місць, ургентний операційний блок. За цими медичними термінами – нові можливості для порятунку вінничан. Сюди доставлятимуть важких пацієнтів, у тому числі постраждалих в ДТП. Зона обслуговування – до 100 км, а це увесь госпітальний округ. Щоб пацієнта якомога оперативно і безпечно транспортували у потрібне відділення, машина швидкої заїжджатиме на спеціальну площадку всередину приміщення. Це підхід сучасних європейських клінік. Ще на етапі проєктування закладу ми радились з фахівцями італійського госпіталю Дон Калабрія – одного з кращих у світі.

Фактично нова «екстренка» стане опорною лікарнею для Вінницького регіону. Це найбільше медичне будівництво у місті, мета якого підняти рівень лікарської допомоги на найвищий рівень. Тільки монтажно-будівельні роботи профінансовано на понад 100 млн грн, левова частка з них – саме кошти громади. Співфінансування державного бюджету – близько 30%.

Наше завдання – запустити новий корпус вже цього року. Частина сучасного медичного обладнання придбана, очікуємо завершення міжнародних торгів по решті. Але рушій тих змін, яких ми хочемо досягти по якості медичної послуги, саме – висококваліфіковані спеціалісти. Разом з колективом будемо впроваджувати нову філософію допомоги пацієнтам – за інноваційними методиками та у комфортних умовах.

Роман Ковальський