Клуб з американського футболу «Вінницькі Вовки» ставить на нинішній сезон доволі амбітні плани – здобути перемогу у національній першості, де змагатиметься з потужними командами з Києва та Львова. Втім, «Вінницькі Вовки» розраховують на перемоги, адже підсилили склад досвідченими сімома легіонерами із США, Великобританії, Канади та Німеччини. Останні зізнаються – від України в захваті і залюбки публікують в соцмережах світлини подільських краєвидів та смаколиків. Нашому кореспонденту вдалось поспілкуватись зі спортсменами та дізнатись сенсаційні подробиці з їхнього життя.

Херві Такван з американського Детройту, штат Мічиган. Зізнається – в його успіх на батьківщині мало хто вірив, але сам він «благословенний грати на всіх рівнях завдяки Божій благодаті».

-Я почав грати у футбол ще в 3 класі, а потім прийшов до рівня, на якому зараз перебуваю. Я не маю великих спортивних досягнень, у нашій команді було занадто багато відомих імен. Мені дуже пощастило з можливістю грати за «Вовків» у Вінниці, бо хлопці з моїх країв досить рідко отримують такий шанс, який випав мені. На жаль, часто хлопці з мого оточення скоріше отримають кулю у голову, ніж такий шанс як є у мене. Багато людей сумнівалися в мені, казали, що я буду ніким і не вірили в мене. Але тренер повірив у мене! Я тут, щоб принести цьому місту перемогу в чемпіонаті і створити міцний братерський зв’язок зі своїми товаришами по команді. Я тут, щоб підняти себе на новий рівень і стати чудовим футболістом, а також бути чудовим товаришем по команді на додаток до цього.

Кларк Джошуа Натан Кортні – гравець з Великобританії. Він грає в американський футбол з 11 років, має досвід у регбі, легкій атлетиці та багатьох інших видах спорту.

-Мені пощастило грати в американський футбол у Великобританії, Фінляндії та Німеччині до прибуття сюди, і тепер я готовий допомогти команді виграти національний чемпіонат України. Для мене Україна – це яскраве і красиве місце, не надто тихе, але таке приємне – це своєрідна перерва для мене після шумного та напруженого життя у Великобританії. Вінниця чудово мене зустріла та прийняла, і люди справді дивовижні! Що стосується футболу, я очікую не менше, ніж перемогу в національному чемпіонаті (і непереможений сезон).

Його земляк з Лондона Берк Тейлор із 13 років грав у своїй місцевій команді «Лондонські воїни» (London Warriors). Він -шестиразовий національний чемпіон, а також грав за молодіжну національну збірну Великобританії.

Вперше у Вінниці і Тобола Камерон Елліот, який приїхав до нас з Канади.

– Граю в американський футбол з 8 років. У себе на батьківщині в Онтаріо я тренував футбольну команду середньої школи, а також футбольний клуб рівня CJFL (юнацька національна ліга Канади). Перед приїздом до України, я тренував дефенсів беків у нідерландському клубі «Блискавки» м. Лейден. Я граю на будь-якій позиції, яку від мене вимагає тренер. Але найкраще, на мій погляд, в мене виходить грати на позиці лайнбекера. Я в Україні – щоб займатися спортом, який ми всі так любимо. Через covid 19 канадський уряд заборонив змагання з футболу, тож я скористався своєю першою можливістю приїхати до Європи та зіграти у вересні 2020 року в Нідерландах за Lightning Leiden («Блискавки Лейдена»), але вже після першої гри ми втратили шанс продовжувати чемпіонат через той таки covid 19. Коли мене запросили грати за Вінницю, це стало для мене найбільшим благом – нарешті випала можливість грати зі своєю новою родиною. Для мене честь перебувати в Україні, і я планую це довести на полі та поза ним. Я чекаю початку чемпіонату для нашої голодної зграї та хочу повністю пізнати цю прекрасну країну. Вінниця – це ще один дім для мене. Можливість і привілей бути частиною чогось більшого, ніж я сам, і робити те, що я люблю.

Додамо, що цього року «Вінницькі Вовки» братимуть участь у Суперлізі 2021 – найпрестижнішій лізі України. Суперниками вінничан у дивізіоні «Захід» стануть команди «Патріоти» (Київ), «Леви» (Львів) та «Слов’яни» (Київ). В регулярній частині чемпіонату кожна з команд зіграє по 6 ігор – три домашніх і три на виїзді, а перший матч сезону для «вовків» відбувся вже 16 травня у Львові, де вони перемогли! Вінничани не дарма надіються на перемогу, адже такої кількості запрошених іноземних гравців з великим досвідом гри у найсильніших лігах світу немає жодна українська команда з американського футболу. Команду тренує американський коуч Дейл Хеффрон.

Віталіна Трудько