У народі 5 червня відзначається Леонтій Огуречник або Конопляник. У цей день садили останні огірки і сіяли коноплю. А ще 5 травня відзначали день Луки. У цей період пора висаджували цибулю, яка вважався цілющою рослиною, а також була невід’ємною частиною національної кухні

Сьогодні Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Вибір цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день відкрилася Конференція ООН із проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972), за результатами якої створено Програму ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). Приводом до проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН. На конференції були присутні повноважні представники 113 держав світу. Звернення підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу.

5 червня – Всесвітній день боротьби з видовою дискримінацією, День бігу, Міжнародний день боротьби з незаконним і нерегульованим рибальством (прийнятий Організацією Об’єднаних Націй 5 грудня 2017 року)

5 червня увійшло до історії людства такими подіями:

1415 – почався суд над чеським проповідником, ідеологом Реформації Яном Гусом

1661 – Ісаак Ньютон зарахований студентом у кембриджський Трініті-коледж.

1744 – у Петербурзі заснована Порцелянова мануфактура – перше в Росії порцелянове виробництво

1806 – Луї Бонапарт проголосив створення королівства Голландії

1873 – під тиском Англії закритий занзібарський ринок рабів, найбільший у світі

1876 – вийшов циркуляр Міністерства внутрішніх справ про заборону друкування книг українською мовою.

1882 — у Парижі відкрито Музей Гревен

1894 — у Львові розпочала роботу найбільша за всю історію Галичини Загальна Крайова виставка на верхній терасі Стрийського парку у Львові з метою демонстрації культурних та цивілізаційних здобутків. Виставка була присвячена 100-річчю Повстання під проводом Тадеуша Костюшка, яке святкували у 1894 році. Вона стала однією з найбільших і наймасовіших подій в історії Львова. Експозиція Виставки охоплювала всі галузі тодішнього господарства Галичини. У ній взяли участь як місцеві, так і закордонні учасники. Головним опікуном Виставки був сам імператор Франц Йосиф I. Організаційний комітет очолював князь Адам Станіслав Сапега.За 139 днів роботи виставки, 100 з яких були дощовими, її відвідало 1 146 329 осіб. Інколи наплив людей був таким великим, що, окрім касирів, до продажу квитків залучали і дирекцію Виставки.

1910 — у Києві відбувся перший політ на вітчизняному літаку конструкції професора Політехнічного інституту Олександра Кудашева, котрий сам же й виконував роль пілота. За 11 днів у повітря підняв свій літак і студент Ігор Сікорський

1916 – на Оркнейських островах підірвався на німецькій міні і затонув англійський крейсер “Гемпшир”, загинуло більше 500 людей, зокрема міністр оборони Англії фельдмаршал Кітченер

1919 – у ході українсько-польської війни почалася Чортківська операція Української галицької армії (УГА), в ході якої від поляків було звільнено Чортків, Тернопіль, Бучач та Перемишляни

1940 – У США продемонстровані перші шини із синтетичної гуми.

1945 – воєначальники союзних держав Жуков, Ейзенхауер, Монтгомері і Латр де Тасіньї підписали в Берліні Декларацію про поразку Німеччини і прийняття верховної влади в цій країні урядами СРСР, США, Великої Британії та Франції.

Розподіл Берліна

1947 – держсекретар США Джордж Маршалл виголосив промову в Гарвардському університеті, у якій виклав програму допомоги післявоєнній Європі. Пізніше вона отримала назву “план Маршалла”1950 – президент США Гаррі Трумен підписав закон про виділення 3,121 млрд. доларів на американську допомогу іноземним державам (“план Маршалла”)

1950 – Елізабет Тейлор вперше вийшла заміж. Її обранцем став Ніккі Хілтон – двоюрідний дід Періс Хілтон.

1957 – дослідник наркотиків доктор Герберт Бергер запропонував перевіряти атлетів на допінг

1965 – Оксфордський університет присудив почесний ступінь доктора літератури «кращому з сучасних російських поетів – 76-річній Ганні Ахматовій, чия поезія і власна доля відбили долі російського народу» – так писали в англійській пресі.

1967 – почалася Шестиденна арабо-ізраїльська війна

1982 – Софі Лорен покинула Італію після того, як провела 17 днів у в’язниці за несплату податків.

1983 – теплохід “Олександр Суворов”, флагман Волго-Донського пароплавства з найкращим екіпажем, ударився верхньою частиною надбудови в єдиний в Ульяновську міст через Волгу, по якому в цей час ішов товарний поїзд. Загинуло 176 людей.

1988 – Російська православна церква відзначила тисячоліття хрещення Русі

1991 – в Осло із нобелівською промовою виступив лауреат премії миру Михайло Горбачов, президент СРСР

2000 – президент США Білл Клінтон здійснив візит до України.

Підписано низку україно-американських документів, зокрема меморандум щодо співпраці у запобіганні й ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру. Україна запевнила світову спільноту, що до 15 грудня 2000 р. ЧАЕС буде закрито.

Тетяна Кондратьєва