Леоніда Попова з Могилева-Подільського знайшла свою піч аж у Дорошівці, яка знаходиться по сусідству з Бушею на Ямпільщині. Вона готує бездріжджовий хліб зі злакових та… квітів.

– У мене є група діток у Будинку школярів, їх я навчаю ткацтву, виготовляти сувеніри, вироби з глини, малювати. Одним словом, всього того, що вмію, – каже Леоніда. — Два роки тому зайнялась випіканням хліба. У Дорошівці зустріла сім’ю художників — Кізімових. У їхній печі я спекла хліб, який вдався з першого разу. Ця родина виділила нам із синами на літо частину свого будинку, і ми вчимо випікати хліб туристів, яких нині багато у Буші.

Хліб у Леоніди справді особливий, бо пече його без дріжджів, а на заквасках з хмелю. Зберігається буханець цілий місяць. За основу бере амарантове борошно, яке використовували наші пращури. Воно збагачене вітамінами та мікроелементами, Леоніда поділилась рецептом свого хліба.

Закваска: підготувати чисту, суху 500 мл банку та силіконову або дерев’яну лопатку. З 1 по 9-й день робимо одну й ту саму процедуру в один і той самий час. В чисту банку насипаємо 1ст. л. цільнозернового або житнього борошна і 1-2 ст. л. кімнатної температури джерельної живої води. Лопаткою вимішати, збираючи зі стінок закваску. Накрити кришкою і поставити в тепле місце. На 10-й день додати до закваски, що вже має бульбашки та приємний кислуватий аромат бродіння, 2 ст.л. води, вимішати, потім — борошно. Вимішати і поставити на 8-10 год. у тепло. На 11 день закваска готова! 200 г закваски використовуєм для приготування хліба, можна й паски, а решту — в холодильник. Раз у 3 дні підгодувати закваску з холодильника 1 ст.л. води та 1 ст. л. борошна.

Випікання хліба на заквасці. До 200 г закваски додаємо теплу воду 35 градусів 500 мл, цукор 2 ст.л., олію 1 ст. л., борошно пшеничне та житнє або цільнозернове, приблизно 2-3 кг (консистенція має бути не дуже густа, так, щоб вимішувати лопаткою), накриваємо і ставимо в тепле місце на 10 год. Додаємо 1 ст. л. солі, вимішуємо і ставимо у підготовлені форми на 2 год. у тепло. За допомогою леза робимо візерунки, посипаєм кунжутом за бажанням і ставимо в розігріту духовку чи піч. Є ще кілька секретів: у піч поставити у залізній маленький формі воду, щоб був пар. А також хліб першу годину має бути прикритий фольгою. Деколи випікаю хліб у формі з кришкою. Температура в печі чи духовці має бути 180 град. Випікаємо 1,30-1,45 години, дивлячись, яка форма за об’ємом.

Віталіна Трудько