Мікрозелень, або (на іноземний манер) мікрогрін — це всього лише молоді проростки звичайних рослин, які щойно випустили один або два листочки.

Але за останні роки гурмани звели мікрозелень в мегапопулярний продукт. Її чимало, різної, продається у супермаркетах. Можливо, тому, що мікрозелень вирощується без будь-яких добрив і стимуляторів, адже запасу поживних речовин і життєвої сили в насінні вистачає для активного зростання. Ці рослини сприяють детоксикації організму, омолоджують клітини за рахунок вмісту в них антиоксидантів, володіють регенераторними (відновлювальними) властивостями та позитивно впливають на шлунково-кишковий тракт й обмінні процеси.

Можна вирощувати практично будь-які овочі, салати, трави, злакові та бобові куль­тури. Розповімо про най­більш популярні з них.

Кінза (коріандр). Має яскраво виражений специфічний пікантний смак і аромат. У її складі багато вітамінів, мікроелементи Р, К та ін. Кінза корисна для серцево-судинної системи.

Рукола. Зелень її має злегка гіркуватий смак, ідеально підходить для м’ясних і рибних страв. Вона відрізняється великим вмістом аскорбінової кислоти, флавоноїдів, зміцнює імунітет.

Буряк. Добре поєднується з салатами й другими стравами. Містить багато вітамінів, мікроелементів, має тонізуючу дію, позитивно впливає на травлення, зміцнює імунітет.

Шніт-цибуля. Ідеальна для закусок. Мікрозелень цієї цибулі — тонкі травинки з вираженим, але м’яким цибульним смаком і ароматом. Має здат­ність знищувати бактерії, очищати кишківник.

Соняшник. Має приємний аромат і солодкуватий смак, підходить для салатів, м’ясних страв, супів. Стабілізує кислотно-лужний баланс, зміцнює нервову систему, уповільнює процеси старіння.

Горох. Відрізняється свіжим ароматом, хрусткою структурою і солодкуватим смаком. Під­креслює солодкі й солоні смакові відтінки, підходить для салатів (зокрема і фруктових), бутербродів.