Історія звичайної дворової кішки Мурки — це як тест на людяність для усіх. Щоправда, не всі його пройшли на «відмінно». Скажемо відразу: пригода закінчилася щасливо, ніхто не постраждав.

Утім, шансів вижити у кішки, котра випадково впала у вентиляційний канал будинку, було небагато. Вся справа в тому, що на першому поверсі цього житлового будинку на Вишеньці знаходиться прокуратура. А там — документи, обладнання та інше… Тому мови про те, аби розібрати частину стіни і визволити бідолаху, не могло бути.

Поліція, МНС та інші служби виявились безпорадними до такого випробування і як діяти у таких нестандартних випадках — не знали. Жодних інструкцій, документів і приписів…

Довелося Мурці вісімнадцять днів поневірятися у вентиляційному каналі. Тим часом мешканці будинку підняли на ноги мало не пів міста, зробили широкий розголос через соціальні мережі, а ще кидали своїй пухнастій улюблениці їжу, щоб вона тільки вижила. І були готові оплатити своїми коштами розбирання частини стіни злощасного каналу.

Прокуратура довго не надавала згоди на те, аби хтось отримав доступ до її приміщень. Для того, аби врятувати тваринку, потрібен дозвіл керівництва. А де керівництво, як із ним зв’язатись та коли воно буде — не зрозуміло, бо сьогодні вихідний… Утім, мешканці будинку, зокрема Ольга Войтюк, були дуже наполегливими і залучили до порятунку Мурки ще й депутата міської ради.

Нарешті день порятунку настав. Дозвіл отримано, частину стіни розібрано, і перелякана Мурка опинилася на руках своїх рятівників. До вечора вже навіть сліду не було від того, що заради визволення кішки довелося розібрати частину стіни. Поки кішка відходить від пережитого, мешканці будинку міркують над тим, чи можна буде притягнути до відповідальності прокурорів за жорстоке поводження з тваринами?

Та найголовніше, що Мурка, улюблениця всього двору, — жива.

Наталка РОМАНЮК