З 1 по 4 червня на базі військової частини 3028 відбулись змагання з багатоборства кінологів на першість Західного ОТО Національної гвардії України. Про це інформує пресслужба.

Одинадцять найкращих кінологічних пар зі Львову, Хмельницька, Луцька, Івано-Франківська, Вінниці та Калинівки змагалися у виконанні вправ загального та спеціального курсу дресирування: долали смугу перешкод, проводили слідову роботу, вибірку речі, пошук людини, зброї, набоїв та вибухівки у транспорті, багажах й приміщеннях.

Та вирішальними для визначення переможця стала вправа по затриманню умовного злочинця.

«Основне завдання даних змагань – це визначення реального стану готовності кінологів до виконання завдань за призначенням, підвищення професійної та фізичної підготовки кінологів, обмін досвідом роботи та визначення кращих. Наприклад, місяць тому кінологи Західного ОТО перебуваючи в районі ООС виявили схрон боєприпасів та зброї», – зазначив начальник кінологічної служби Західного ОТО підполковник Дмитро Мазурик.

Кінолог Олександр Чепорнюк зі своєю вихованкою Джесі, з міста Львову, 2-ї Галицької бригади вибороли першість серед військових частин. Дворічна малінуа Джесі вперше брала участь у таких змаганнях і одразу перемогла.

«Наша перемога – це результат наполегливих та постійних тренувань. Джесі дуже розумна напарниця, ми відчуваємо один одного і це найголовніше», – розповідає сержант Олександр Чепорнюк.

Ярослав Назаров та його бельгійська вівчарка Барса, що з Калинівського полку ім. Івана Богуна, виконували пошук зброї, набоїв та вибухівки у транспорті, основні вимоги, якої були знайти предмети за 5 хвилин, з чим кінологічна пара впоралась.

Між кінологом та вихованцем вкрай важливий особистий зв’язок і при дресуванні службової собаки варто дотримуватись трьох основних правил каже Дмитро, – «Перше і основне правило для всіх кінологів – це любов до свого чотирилапого напарника, без цього ніяк, друге – це терпіння і третє – постійне вдосконалення над собою та собакою».

Окрім практичної підготовки учасники продемонстрували глибокий психологічний контакт зі своїми чотирилапими партнерами. За роки служби пліч-о-пліч їх об’єднує не просто робота – це вірність, відданість, любов та готовність в будь-який момент прийти на допомогу.

За результатами змагань загальне перше місце зайняла кінологічна пара 2-ї Галицької бригади зі Львову, друге місце з військової частини 3053 м. Хмельницький та третє місце вибороли калинівські нацгвардійці. З пошуку зброї та вибухівок перше місце посіла військова частина 3053 м. Хмельницький, друге – військова частина 3028 м. Калинівка та третє – військова частина 4114 м. Львів. Переможці були нагороджені призами, дипломами та медалями.

Довідково: багатоборство кінологів влаштовують раз на два роки. Протягом цього часу учасники мають можливість навчити своїх вихованців навичкам загального та спеціального курсу дресирування.

Валентина Лісова