Православна церква 8 червня вшановує пам’ять апостола Карпа, єпископа. За повір’ям, він приносить удачу всім, хто займається риболовлею. Звідси й народна назва свята – «Карполов». Святий апостол Карпо (з числа 70) – учень і супутник святого апостола Павла. Він ходив із проповіддю Євангелія на острів Крит. Тут його відвідав святий Діонісій Ареопагіт. У своїх спогадах Діонісій розповідає про чудове бачення апостола Карпа. Святий апостол Карп помер мирно в Берії (за іншими джерелами він прийняв мученицьку кончину в гоніння імператора Нерона).

А ще сьогодні Всесвітній день океанів (94% життя на Землі зосереджено у воді. Близько двох третин всіх морських мешканців залишаються недослідженими, а коли виявляються нові різновиди, це піднімає ще більше запитань про морського життя. Технічно найбільший відомий в світі водоспад знаходиться саме під водою, між Гренландією та Ісландією. Його висота становить 3505 метрів. Водоспад утворюється завдяки різниці температур між водою по обидва боки Датської протоки. А ще у водах світового океану знаходиться майже 20 мільйонів тонн золота. Воно розчинене просто у воді. Рішенням Міжнародного саміту на вищому рівні, який проводився в 1992-му році в Ріо-де-Жанейро (Бразилія), було прийнято нове і цікаве свято, під назвою «Всесвітній день океанів», яке тепер проводиться щорічно 8-го червня); Міжнародний день домогосподарки і домохазяїна, Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку, Всесвітній тиждень серцевого ритму, Всесвітній день пам’яті домашніх тварин.

8 червня увійшло до історії людства такими подіями:

1648 – лист Богдана Хмельницького російському царю Олексію Михайловичу з проханням про прийняття України в підданство Росії

1668 – Петра Дорошенка обрано гетьманом України. Ставши гетьманом Правобережної України, поставив собі за мету кінцеве звільнення її від поляків.Завдяки турецьким військам добився від польського короля визнання суверенітету гетьманату на Правобережній Україні. Боровся за незалежну Україну в її етнографічних межах. Упродовж свого гетьманування провів або брав участь у ряді воєн, як з Польщею, та і з Московією. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була дружина Олександра Пушкіна– Наталя Гончарова.

У 1783 році вулкан Лакі в Ісландії почав своє восьмимісячне виверження, яке виявилося найбільшим лавовим виверженням в історії. Загинуло близько 10 тисяч людей (20% населення Ісландії). Період після його виверження відомий як «лиха в тумані». Загалом на поверхню вилилося 14 км³ базальтової лави, котра розлилася на поверхні 565 км², у повітря викинуто 12,3 км³ пірокластичного матеріалу. Виверження Лакі було найбільшою життєвою катастрофою, яку будь-коли переживала Ісландія.

У 1786 році цього дня в Нью-Йорку вперше надійшло до продажу морозиво.

1815 – Варшавське князівство анексовано Російською імперією під назвою Королівства Польського.

У 1824 році канадець Ноа Кашинг із Квебеку запатентував першу в світі пральну машину. Це була дерев’яна бочка, всередині якої на вертикальній осі оберталися хрестовини. Свого роду – кавомолка, що пускається в рух, як йшлося в описі, «м’язовою силою людини». Його винахід став масово модернізуватися. Серійне виробництво пристроїв для прання почалося майже століття потому – в 1907 році.

У 1829 році в Ліверпулі був відкритий перший муніципальний басейн.

1869 – американець Айвз Макгаффні запатентував пилосос.У верхній частині пилососа розташовувалася ручка, з’єднана ремінним приводом з вентилятором. Ручка приводилася в рух рукою. Пилосос був легким і компактним, але незручним в експлуатації через необхідність одночасно крутити ручку й штовхати пристрій по підлозі. Макгаффні отримав патент на свій винахід і став продавати його, заснувавши Бостонська компанія American Carpet Cleaning Company. Коштував пилосос 25 дол – чимала сума на ті часи (у той час один американський долар становив близько 23 грам срібла. Більшість пилососів Макгаффні були продані в Чикаго і Бостоні, і частина їх, ймовірно, згоріла у Великому чиказькому пожежі. Лише два “Уірлвінда” збереглися до наших днів, один з них експонується в історичному центрі компанії Hoover.

У 1912 році в Лос-Анджелесі була заснована кіностудія «Universal».

1915 – Казимир Малевич створив свій перший “Чорний квадрат” (загалом відомі 4 авторські варіанти).

1918 – проголошена Грузинська Демократична Республіка.

1919 – під час Чортківської офензиви Українська Галицька армія здобула Чортків та змусила польську армію до відступу на відстань 120 км.

1919 – Радянська влада оголосила Нестора Махно поза законом

1924 – англійці Джордж Меллорі та Ендрю Ірвін почали сходження з базового табору на вершину Евересту. Останній раз 38-річного альпініста і 22-річного студента бачили в бінокль на висоті 8500 м. Цього або наступного дня обидва відчайдухи загинули, витративши запас кисню, після холодної ночівлі. За деякими непрямими доказами, Меллорі й Ірвіну вдалося підкорити вершину саме під час цього сходження – задовго до новозеландця Едмунда Гілларі. Тіло Меллорі знайшли вмороженим у лід у 1999 р.

У 1934 році цього дня в СРСР була запроваджена кримінальна відповідальність родичів підсудних за недонесення про «державний злочин», що відбувся або планувався. До числа державних злочинів було внесено втечу за кордон.

1946 – заснована Міжнародна організація журналістів. 65-та річниця

1947 – уперше відкрите судноплавство по всьому Дніпру.

1948 – під керуванням Ігоря Курчатова в Челябінську-40 (нині Озерськ) здійснено пуск першого вітчизняного промислового ядерного реактора

1949 – вийшов у світ роман Джорджа Орвелла “1984”.

1958 – Футбольна збірна СРСР проводить свій перший матч на чемпіонатах світу, зігравши з Англією внічию 2:2

1960 – убивця Льва Троцького, іспанський комуніст Рамон Меркадер, одержав у Кремлі зірку Героя Радянського Союзу

1970 – судовий вирок Віктору Януковичу, за яким він був засуджений до двох років позбавлення волі в колонії суворого режиму за ст. 102 Кримінального кодексу УРСР (завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості).

Це була друга “ходка” майбутнього президента

1972 – на екрани вийшов фільм Леоніда Гайдая “Дванадцять стільців”

У 1984 році в гільдію кіноакторів США почесним членом було прийняте діснеївське каченя Дональд Дак.

1989 – у Франції вперше представлений бойовий вертоліт Мі-28.

1989 – у Ле-Бурже (Франція) на міжнародному авіакосмічному салоні представлені найбільший у світі транспортний літак Ан-225 “Мрія”, який встановив 109 світових рекордів, і космічний корабель багаторазового використання “Буран”

1990 – Верховна Рада Росії проголосувала за пріоритет російських законів над всесоюзним законодавством

1993 – розпочався всеукраїнський страйк шахтарів, що тривав до 19 червня

1995 – на посаді прем’єр-міністра України затверджений Євген Марчук (упродовж трьох місяців він мав приставку “в. о.”)

1999 – вперше в Україні стала доступною програма міжнародного бакалаврату. Навчання за цією програмою запропонувала своїм учням Печерська міжнародна школа в Києві.

У 2002 році після ремонту в Києві відкрився кінотеатр «Київська Русь» із найбільшим на той час екраном серед кінотеатрів країн колишнього СРСР.

Тетяна Кондратьєва