Українська письменниця, поетеса, есеїстка і публічна інтелектуалка Оксана Забужко зауважила, що нині українці перебувають у досить тривожному стані за майбутнє країни.

«Хочу донести до вас ту емоційну психологічну атмосферу, яка сьогодні либонь об’єднує всіх в Україні, хто заклопотаний її майбутнім. Це відчуття людей, які бачать як їхня країна подібно до того «бла-бла-кару», який раптом серед ночі збочивши зі шляху, женеться десь в темряві лісом по бакаях, за кермом весело гигоче просто зграя обкурених підлітків, а пасажири з жахом роззираються довкола – чи є дорослі, котрі могли б перехопити кермо і вивести країну на той шлях, яким вона гордо рухалася ще вчора», – описала вона загальний суспільний настрій.

«Коли приємно було бути українцем, коли весь світ дивився на нашу країну з надією, в якій хотілося жити і для якої хотілося працювати. І от ми знову сповзаємо, нас знову перестають сприймати як суб’єктів світової історії. І знову молодь починає міркувати куди звідси втікати з цієї країни, яка стала отим самим тілом без голови як говорилося ще в «Слові о полку Ігоревім». Бажаю вам стати такою об’єднавчою головою для цілої України», – звернулася Оксана Забужко до політичної сили.

Український поет, прозаїк, перекладач Юрій Андрухович, в свою чергу, зауважив, що діалог із владою в Україні не завжди складався просто і наша історія знає небагато таких періодів.

Водночас письменних зазначив, що був такий період, коли цей діалог був дуже продуктивний. «Це відбивалося і на загальному суспільному нерві, суспільному настрої, який формував волонтерський рух, добровольчі батальйони. Який також формував особливу культурно-мистецьку активність – виникнення нових фестивалів, загалом мистецьких проектів. Великий стрибок вгору і вперед у книго-видавничій справі, звичайно кінематограф», – сказав він.

Юрій Андрухович констатував, що на сьогоднішній день діалогу між владою і суспільством немає. «Тому, що влада в Україні його уникає. Вона виходить із тих навиків якими володіє, а це навики телевізійного шоу-бізнесу. Взаємодія із владою, яка була можливою і навіть бажана в попередній політичній каденції, на сьогодні фактично зупинена», – додав він.

Він закликав бути напоготові, бо поведінка нинішньої влади подібна до сюжету телесеріалу і передбачає дуже несподівані ходи, а отже бажаючи здивувати глядачів, може зробити щось таке, що ми прокинемося завтра в іншій країні.

Дипломат, перекладач Дмитро Чекалкін зауважив, що ніколи не треба скаржитись на важкі часи, бо людина народжена для того, щоб їх покращити.

«Немає в цій країні сьогодні іншої сили, з якою можна було б пов’язувати надії на покращення нашого життя, на вихід з цієї кризи, куди завела нас ця «зелена команда»», – звернувся він до учасників з’їзду.

Він нагадав, що президент Зеленський сам себе назвав чемпіоном по боротьбі з коронавірусом, обіцяв вивести Україну з кризи і залучити потік інвестицій. «Ми бачили результати цієї популістичні діяльності. Ми бачили цю майстерність. Два роки тому я дійсно назвав Зеленського чемпіоном – чемпіоном із популізму, блюзнірства, лицемірства та брехні. І вони дійсно доводять, що вони достойні цього титулу», – зауважив він.

Українська акторка театру та кіно Ада Роговцева зазначила: «За часів Порошенка почався рух у кінематографі – дуже багато було знято хороших фільмів, які роблять честь нашій країні. І цей рух треба продовжувати. Треба дбати про кіно, культуру, театр, виховання наших дітей. Тому що ті одинички, які пробиваються як крізь асфальт квіточки – це мало. Треба щоб загальний рівень культури був високим».

«А для цього у вас, члени партії, дуже багато роботи. У «Європейській Солідарності» у мене дуже багато друзів, там дуже багато зібралося хороших, добрих, відданих Україні людей. Хочу побажати успіху у роботі з’їзду, і щоб вона була направлена на те, як зробити кожній людини, що живе в Україні вірити тим, хто нами керує, тим, хто про нас дбає, хто всіляко підсилює авторитет України в світі», – сказала акторка.

Ректор Українського католицького університету, громадський діяч Богдан Прах також наголосив на важливості підтримки та розвитку української мови та культури, який активізувався одразу після Революції Гідності.

«Зараз ті реформи, які були розпочаті і були криком Майдану, зупинилися. Таке враження, що ми крок за кроком робимо назад. Це дуже небезпечно», – констатував Богдан Прах.

«Всім нам треба на сьогоднішній день об’єднуватися, бути разом і цінувати те, що ми мали досі. Цінувати те, що ми виборювали, за що на Майдані і пізніше на захисті нашої країни віддавали життя наші молоді люди. І ми робимо все можливе, щоб підтримувати всі ініціативи, які відновлюють, відроджують гідність кожного українця», – сказав він.

Учасників з’їзду також привітав лідер українського рок-гурту Kozak System Іван Леньо. Гурт виконав свої найвідоміші композиції, а також презентував нові пісні.