Конституційний Суд відмовив у задоволенні клопотання народного депутата від ОПЗЖ Василя Німченка про залучення Президента Володимира Зеленського до участі в розгляді справи щодо конституційності закону про ринок землі. відповідне рішення судді ухвалили у нарадчій кімнаті.

3 червня, Велика палата Конституційного Суду продовжила розгляд об’єднаного подання 48 і 53 народних депутатів щодо конституційності закону, який відкриває ринок землі в Україні. Ініціатори конституційного подання стверджують, що ухвалення парламентом закону відбулося з порушенням, а його положення суперечать приписам Конституції. Вони заявляють, що лише український народ наділений правом приймати рішення про розпорядження таким об’єктом права власності, як земля, через всеукраїнський референдум.

Суддями-доповідачами у цій справі виступають суддя Ігор Сліденко з Вінниччини й Олександр Литвинов. КС розпочав розгляд справи щодо конституційності закону про відкриття ринку землі 29 вересня 2020 року, однак тоді слухання відклали на прохання представника Президента у Конституційному суді.

Додамо, що 47-річний суддя Конституційного Суду України Ігор Сліденко родом із села Северинівки Тростянецького району. Юридичну освіту здобув в Одесі, стажувався у Німеччині. У березні 2014 року Верховною Радою України призначений суддею Конституційного Суду України. 1 листопада 2019 року на території Російської Федерації вступив у силу указ щодо реалізації заходів до 322 українців, яких наші «північні брати» внесли до санкційного списку. Серед них – і наш земляк Ігор Сліденко за проукраїнську позицію у розгляді справи за поданням 51 народного депутата щодо конституційності Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Ігор Сліденко був доповідачем у резонансній справі КС про визнання неконституційними окремі положення Закону України «Про запобігання корупції» та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації.

Віталіна Трудько