Сьогодні православний світ відзначає Вознесіння Господнє. Свято Вознесіння відзначається християнами всього світу на 40-й день після свята Воскресіння Господнього, тобто свята Пасхи Христової. Як правило, це відбувається в четвер 6-го тижня, рахуючи з дня Великодня. Цифра в 40 днів – не випадкове число. У багатьох місцях Святого Письма подібний період часу зв’язується в великими і значними подіями нашої історії і встановлених Богом традицій. Наприклад, немовлят для подання в Храм до Господа за Законом Мойсея батьки приносили на 40-й день. Сорок днів і сорок ночей Бог виливав на землю дощ у час, коли Ной перебував у ковчезі. Сорок років Сини Ізраїлеві блукали, аж поки прийшли в землю обітовану. Сорок днів і сорок ночей Ісус Христос перебував і постив в пустелі перед початком свого переможного служіння. І тепер, на сороковий день після Свого Воскресіння, ніби після нового народження, Христос повинен був відправитися в Небесні обителі, щоб приготувати там місце для нас і сісти праворуч Бога Отця. Свято Вознесіння – це одне з центральних свят усього християнського світу. Царство Небесне, колись закрите для нас, царство істини, добра і краси, тепер відкрито і підготовлено для людини. І для його придбання не потрібно багато слів або яких-небудь великих справ. Досить, пробачивши образи і відкинувши сумніви, згадати про любов Божу і примиритися з Ним, через Ім’я Господа Ісуса Христа, Яке дано тепер усім людям.

А ще православна церква 10 червня вшановує пам’ять преподобного Микити Халкідонського, єпископа. У народі день назвали Микита Гусятник,

Крім цього, 10 червня –  Всесвітній день стилю модерн і Всесвітній день морозива, На думку істориків, перші холодні ласощі винайшли понад п’ять тисяч років тому у Давньому Китаї. Ними смакувала імператорська родина. До складу тодішнього морозива входило молоко, фрукти, лід та сік. У вафельній скляночці морозиво почали подавати від 1896 року, до цього його їли з паперових тарілочок. Найпопулярніше морозиво у світі ванільне — понад 33%, шоколадне — всього 19%.

10 червня увійшло до історії людства такими подіями:

404 – вигнання з Константинополя Іоанна Златоуста

978 — князь Володимир сів на київський престол. З іменем святого рівноапостольного великого князя Володимира нерозрив­но пов’язана визначна подія в історії нашого народу – Хрещення Русі. Проте християни на Русі жили й раніше – за часів панування язичництва. Але ми шануємо пам’ять про Володимира ще й за те, що він використовував особистий знак «тризуб», що став гербом України, символ нашої Української держави.

У 1652 році був відкритий перший монетний двір в Америці.

1692 – перші «відьми» повішені в Салемі. Полювання на салемських відьом — одне з найвідоміших полювань на відьом в історії; судовий процес проходив в новоанглійському місті Салемі з лютого 1692 по травень 1693 року. За звинуваченням у чаклунстві 19 жінок було повішено, одного чоловіка розчавлено камінням і від 175 до 200 людей ув’язнено (не менше п’яти з них померли).

1712 – у Петербурзі закладено кам’яний Петропавлівський собор

1776 – король Франції Людовик XVI таємно видав драматургові П’єру Бомарше мільйон ліврів для передачі їх на потреби борців за незалежність США.

1793 — у Парижі створено перший у світі публічний зоопарк.

У 1809 році Папа Римський Пій VII відлучив Наполеона Бонапарта від церкви.

1826 – за наказом турецького султана Махмуда II вирізано близько 20 тисяч яничарів

1829 рік — в Англії відбулися перші змагання між веслярами Оксфордського і Кембриджського університетів. Переміг Оксфорд, а традиція жива й досі.

1865 – прем’єра «Трістана та Ізольди» Вагнера в Мюнхені.

У 1886 році консиліум лікарів визнав короля Людвіга II Баварського божевільним.

1907 — французькі інженери брати Люм’єр винайшли спосіб друку кольорових фотографій, які планували використовувати для виробництва кольорового кіно.

1909 — пасажирський корабель “Славонія”, який зазнав катастрофи біля Азорських островів, уперше у світі використав сигнал SOS.

У 1911 році королева Нідерландів Вільгельміна відкрила в Амстердамі новий музей – Будинок Рембрандта. Будинок, в якому художник прожив двадцять років після одруження з Саскією і де він створив такі шедеври, як «Нічна варта», до початку XX століття став повністю занедбаним. Знадобилися чотири роки зусиль реставраторів, щоб відновити будову й створити в ньому музей одного з найбільших у світовій історії живописців.

1930 – вийшла постанова Ради праці й оборони СРСР про будівництво Біломоро-Балтійського каналу із залученням 120 тисяч ув’язнених. Будівництво триватиме з 1931 по 1933 р.

1934 — при НКВС УСРР створено Головне управління виправно-трудових таборів і трудових поселень (українське відділення ГУЛАГ).

1936 — у СРСР створена кіностудія “Союзмультфільм”

1940 – Італія оголосила війну Франції і Великій Британії. Канада оголосила війну Італії

1941 – підготовлено спільний меморандум В. Кубійовича, керівника Українського центрального комітету у Кракові, та Т. Омельченка, керівника Українського національного об’єднання у Берліні. Меморандум передано до канцелярії Гітлера. У документі обґрунтовувалася доцільність “відродження незалежної Української держави в рамках нового європейського порядку”, яка виступатиме політичною противагою Росії, буде “незалежною продовольчою базою для індустріальної і перенаселеної Середньої і Західної Європи”, виступатиме “культурним бастіоном Європи на Сході” 1941 – розпорядженням головнокомандувача сухопутних військ Німеччини призначений термін початку операції «Барбаросса» – 22 червня.

1942 – в Уланові Вінницької області страчено понад 900 євреїв

1943 — угорський газетний редактор Ласло Біро винайшов кулькову ручку. Він працював за замовленням Британських Королівських повітряних сил, яким потрібна була ручка, здатна писати на великих висотах при низькому тиску. Такі ручки називають в його честь “біроме”.

1944 – у боях з військами НКВС біля с. Микулинці Літинського р-ну Вінницької обл. загинув командир УПА-Південь полковник “Батько” (Омелян Грабець) Над річкою Згар на острівці у період другої світової війни був штабний бункер УПА. Після донесення сексота Зайцева загін Омеляна Грабця оточили. Грабець наказав пробиватися з оточення, сам залишився прикривати відступ. Даючи змогу друзям відійти, поливав більшовиків скорострільним вогнем до останнього набою. Вирватись вдалося лише кільком бійцям, решта загинули. Загинув у бою з об’єднаними 189-м, 203-м, 209-м каральними батальйонами НКВС поблизу . Микулинці Літинського району, що на Вінниччині 10 червня 1944 року. У тому бою, за повідомленням НКВС, було вбито 14 повстанців, двох взято в полон. Про деталі бою історики дізналися від місцевого селянина лише в 1990 –х. За його свідченнями, енкаведисти глумилися над мертвим тілом Омеляна Грабця, а потім кинули його на купу гною. Опісля вони перевезли його в Літин. Там тіло українського мученика таємно закопали в землю в невідомому місці. Місце поховання командира повстанців Вінниччини Омеляна Грабця досі не встановлено

1947 – «Сааб» виробив свій перший автомобіль.

1964 — у Москві відкритий пам’ятник Тарасові Шевченку.

1967 – завершилася Шестиденна війна на Близькому Сході між Ізраїлем з одного боку і Єгиптом, Сирією, Йорданією, Іраком та Алжиром – з іншого. На кінець війни Ізраїль встановив контроль над Синайським півостровом, Сектором Газа, Західним берегом, Східним Єрусалимом та Голанськими висотами. Наслідки війни досі визначають політичну ситуацію в регіоні

1967 — СРСР розірвав дипломатичні відносини з Ізраїлем (були відновлені лише в 1991).

1993 – Світовий банк надав першу позику українському урядові – 26 мільйонів доларів

1998 – міжнародна презентація Астани – нової столиці Казахстану – за участю глав багатьох держав

1999 — у результаті несподіваного марш-кидка російські війська зайняли військовий аеропорт Приштини (Автономний край Косово і Метохія,Союзна Республіка Югославія) на кілька годин раніше прибуття туди військ НАТО.

2003 – із мису Канаверал запущена ракета-носій з марсоходом Spirit на борту

У 2010 році транспортним літаком Ан-225 «Мрія» був перевезений найдовший вантаж в історії повітряних транспортувань – дві лопаті вітряка довжиною 42,1 м кожна. Літак «Мрія» розробки на той час ОКБ ім. О. К. Антонова. Найбільший і вантажопідйомний літак у світі за всю історію авіації був спроектований і побудований в єдиному екземплярі у 1984-88 роках. Перший політ був здійснений 21 грудня 1988 року. Спочатку були закладені дві машини, нині лише один екземпляр перебуває в льотному стані й експлуатується українською компанією Antonov Airlines. Другий екземпляр так і не був добудований. У серпні 2009 року Ан-225 був занесений до Книги рекордів Гіннесса за перевезення найбільшого в історії авіації моновантажу загальною вагою 187,6 тонни. «Мрії» належить і абсолютний рекорд вантажопідйомності – 253,8 тонни. Загалом цей літак – володар близько 250 світових рекордів.

Тетяна Кондратьєва