День ангела сьогодні святкують: Гнат, Денис, Дмитро, Захар, Микита, Микола, Макар, Павло.

10 червня народилися:

1637 – Жак Маркетт, французький священник, місіонер, першовідкривач Великих Озер.

1865 — Фредерік Кук, американський дослідник, який заявляв, що першим у світі досяг Північного полюса.

1895 – Хетті Макденіел, кіноактриса. У 1940 році стала першою володаркою «Оскара», врученого темношкірій актрисі (за роль у фільмі «Віднесені вітром»).

1911 — Петро Юхимович Вескляров, український актор театру та кіно, телеведучий («дід Панас»). Знімався у фільмах “Іванна”, “Народжені жити”, “Гадюка”, “Вій” ..

1913 — народився Тихон Хренников, російський радянський композитор і громадський діяч, перший секретар правління Спілки композиторів СРСР.

1921 — Філіп, герцог Единбурзький, чоловік королеви Великої Британії Єлизавети II.

1922 — Джуді Гарленд, американська акторка й співачка

1929 – Людмила Зикіна, співачка, художній керівник і соліст Державного академічного Російського народного ансамблю «Росія», народна артистка СPСР.

1941 – Аїда Ведіщева, радянська естрадна співачка, виконавиця «Пісеньки про ведмедів» у фільмі «Кавказька полонянка» і «Допоможи мені!» у фільмі «Діамантова рука».

1945 — Наталія Дубровська, українська акторка театру та кіно, Заслужена артистка України.

1951 — Василь Шкляр, український письменник і політичний діяч, “батько українського бестселера”.

1965 — Олексій Плотніков, український вчений-економіст і політик.

1976 — Андрій Шевченко, український журналіст і політик. На початку 2003 став одним з ініціаторів утворення 5-го каналу – непідцензурного цілодобового інформаційного телеканалу. Шевченко став шеф-редактором новоутвореного каналу, сформував його інформаційну службу, разом Романом Скрипіним вів авторську програми “Час”. Автор слогану “Канал чесних”. Дружина Андрія – телеведуча Ганна Гомонай.

У 1983 році народилася МакSим (Марина Абросимова), російська поп-співачка. Псевдонім, за словами самої співачки, походить від імені брата Максима і від прізвища самої співачки – Максимова. Проте відомо, що її справжнє прізвище – Абросимова, що підтверджується, наприклад, даними офіційного сайту співачки. Успіх прийшов до співачки з випуском 28 березня 2006 альбому “Трудний возраст”, який розійшовся тиражем понад 1,5 мільйона копій, і вже в 2007 році МакSим стала комерційно найуспішнішою співачкою в Росії.

1987 — Олександр Стоянов, український артист балету, прем’єр Національної опери України.

Тетяна Кондратьєва