Історію зникнення вінничанина Михайла Зубчука знає вся Україна, бо його розшукувала чи не вся Вінниця.

Того квітневого вечора він з компанією, у якій була його кохана дівчина Наталя, святкували в кафе день народження. Згодом приїхали родичі іменинниці й відвезли всіх бусом до «Мрії» у мікрорайоні Тяжилів. Вже звідти вони мали роз’їхатись на таксі по домівках. Але в машину Михайло так і не сів. На відео з камер спостереження видно, як хлопець відійшов від дівчат, з якими мав їхати в одному авто. Вони не побачили, куди він пішов. А тоді молодий та сповнений планів на життя хлопець загадково зник. Для онкохворої матері Надії Лукаш то були пекельні 12 днів та безсонних ночей. Всі шукали Мішу та вірили у диво. Але його не сталось. Хлопця знайшли через 12 днів та поховали у селі Наддністрянське Мурованокуриловецького району як нареченого…

Версії трагедії ходили різні, проте рідні та близькі були переконані — поламана нога та затиснутий у руці телефон вказували на насильство. А днями до нашої редакції звернулась мама Михайла з надією про допомогу. Каже – вже минуло 40 днів, а вона досі не знає причин смерті єдиного сина, бо хтось, вважає, затягує з експертизою! Невже замітають сліди та когось прикривають? — бід­кається вона…

Мати Михайла проводить власне розслідування із нареченою Михайла

– 24 травня минув місяць, як я поховала сина, і вже мали бути готові результати судово-медичної експертизи. Але їх чомусь немає. Судовий медик практично від­разу після початку експертизи пішов на лікарняний. Наш адвокат подав запит, отримали вже нову відповідь – експерт тепер у відпустці. Я вже спілкувалась й з досвідченим судмедекспертом з Вінниці Маїсом Сологубом. Він теж на моєму боці. І додав, що у випадках, коли зникають люди і їх знаходять мертвими, то розтин мав би проводитись колегіально. А експерт у Вінниці чомусь робив сам, — у відчаї згорьована мама Надія.

— Слідчий теж ігнорує! Нікуди написати жодної скарги я не можу, бо нема відповіді, чому нема тієї ж експертизи. На її проведення відводиться місяць. Якщо нема, слід­чий має писати запит. А цього не було зроблено до цих пір. Уже три тижні правоохоронець зі мною на зв’язок не виходить, я йому телефоную, він або скидає дзвінки, або не бере слухавку. Два тижні тому ходила на прийом до начальника райвідділу, написала заяву на дії підлеглого. Він пообіцяв, що проконтролює це все, бо виходить не по-людськи. 7 червня написала смс слідчому з питанням, чи є результати експертизи. Відповів лише після втручання журналістів, що нема і він був у відпустці. Проте минулої неділі я його кожен день бачила, коли йшла на роботу. Бачила правоохоронця і дівчина Михайла. Навіщо ж дурити? Крім того, на кофті сина, після того як витягнули з води, знайшли рибальський гачок. Чомусь його нема в акті огляду. Як він туди потрапив? Чому ніхто не розслідує?

Всі ці моменти змушують думати про те, що комусь вигідно замітати сліди або ж затягувати нашу справу. На сьогодні я не знаю абсолютно нічого. То мені казали, що Михайло самогубця, то нещасний випадок. Що далі видумають? Я хочу знати правду! Я розумію, що в крові сина може бути алкоголь, але він повертався з дня народження. Він не алкоголік, не наркоман, це підтвердять всі, хто знав сина!

Я мільйон разів була на тому ставку, де знайшли сина. І навіть вночі їздила, щоб пройти той шлях. Для того, щоб мій Михайло пройшов до того місця, він би безліч разів подряпав би голову. Адже понад стежкою ростуть дерева. Він би сто разів упав. Він не міг фізично дійти туди і впасти. Що приховують — я не знаю. На жаль, після похорону сина ніхто з людей, хто міг би бути свідком, не відгукнувся. Лише нашим родичам повідомили небайдужі, що між таксистами ходять чутки, що один з них знає правду. Що того вечора була потасовка між двома чоловіками та моїм сином.

Щотижня мама Надія та дівчина Михайла, з якою він так мріяв побратись, їздять на могилу до найріднішого та найдорожчого. Обіцяють – будуть до кінця боротись за правду і не дозволять спаплюжити честь.

– Через народну газету «33-й канал» я звертаюсь до правоохоронців та експертів – не затягуйте справу! Я піду на незалежну експертизу, яку проводять у Києві та Львові!

У пресслужбі обласної поліції ось як прокоментували ситуацію:

– Наразі досудове розслідування проводиться за ст.115 КПКУ. В межах цього провадження призначена судово-медична експертиза щодо встановлення причин смерті. На даний час ще нема висновку судового медика.

Віталіна Трудько