9 червня у міській раді пройшли громадські слухання щодо проєкту рішення міської ради «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Вінницької міської територіальної громади та затвердження Порядків їх справляння». Згідно з законодавством, цей документ міська рада має розглянути в цьому році. Нові ставки податків та зборів будуть запроваджені з 2022 року. Першими їх обговорили представники вінницького бізнесу на засіданні Ради підприємців https://cutt.ly/znUy4WH, яке відбулось наприкінці травня.

На початку громадських слухань заступник міського голови Сергій Матусяк зазначив, що місцеві збори та податки – це друге за величиною джерело наповнення бюджету Вінницької міської територіальної громади – 28,2 % від загального обсягу власних доходів. За підсумками І кварталу 2021 року вони складають 231,3 млн грн. Тому проєкт рішення «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Вінницької міської територіальної громади та затвердження Порядків їх справляння» є вкрай важливим фінансовим документом, за яким наша громада буде жити упродовж наступних років.

Водночас його колега, заступник міського голови Андрій Очеретний підкреслив, що в нинішніх умовах необхідно підтримати бізнес: «Ми живемо у досить непростий період, коли коронавірус вніс свої корективи у наше життя. Були пропозиції як збільшити податки для тих чи інших категорій, так і залишити їх незмінними. Але ми розуміємо, що зараз необхідно підтримати бізнес, важливо, щоб підприємці мали можливість відновитись від пандемії. Тому були враховані пропозиції Ради підприємців при міському голові. Якщо говорити про наповнення бюджету міської громади, то чим більше можливостей буде він мати, тим більше ми зможемо виділити на освіту, охорону здоров’я, соціальну сферу, інфраструктуру, транспорт і все те, що робить Вінницю найкомфортнішим містом в Україні».

Зокрема, за пропозиціями Ради підприємців, ставку по земельному податку для ділянок з цільовим призначенням «для будівництва та обслуговування будівель торгівлі» буде зменшено з 2 % до 1,5 %. А для ресторанів, кафе і готелів ставка залишиться на рівні діючої, щоб цей бізнес швидше зміг відновитись від негативних наслідків через пандемію.

Проєкт рішення присутнім на слуханнях представила директорка департаменту фінансів Вінницької міської ради Наталія Луценко. «Податковим кодексом України до місцевих податків та зборів віднесено такі податки як податок на нерухоме майно, плата за землю, транспортний податок, туристичний збір, єдиний податок, збір за місця для паркування транспортних засобів. Але головна роль у складі місцевих податків і зборів належить єдиному податку та платі за землю. У 2021 році вони наповнюють бюджет майже на 900 мільйонів гривень», – розповіла Наталія Луценко.

Також вона нагадала, що у результаті адміністративної реформи утворена Вінницька міська територіальна громада, до складу якої увійшли вісім сіл. «На сьогодні у місті Вінниці та у приєднаних селах та селищі щодо місцевих податків і зборів діють рішення, прийняті попередніми радами. Тепер ми є однією громадою і нам потрібно прийняти рішення Вінницької міської ради, яке буде діяти на всій території Великої Вінниці», – каже Наталія Луценко.

При визначенні нових ставок податків фахівці орієнтувались на діючі ставки по Вінниці та в приєднаних громадах. Змін внесено небагато і вони у своїй більшості не суттєві.

Проєкт рішення було підтримано учасниками громадських слухань. Відповідно до процедури, цей документ мають розглянути на засіданні виконавчого комітету. А згодом – на сесії.