Мета реформи децентра­лізації полягає у створенні умов для ефективного розвитку громад. В її результаті українці повинні отримати у своїх ре­гіонах якісно новий рівень життя та комфорту – незалежно від того, чи це велике місто, чи маленьке село.

Все це в теорії. На практиці ж децентралізація передбачає акумуляцію значно більших кош­тів у місцевих бюджетах. Це досягається завдяки тому, що у громадах залишається значна частина податків. В першу чергу, мова йде про податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) та єдиний податок (4 група). Для прикладу, з кожної зарплати працівника або з плати за оренду паю в місцевий бюджет відраховується 60% ПДФО.

ПДФО та єдиний податок є основними наповнювачами скарбниці громади. Але від чого залежить сума цих податкових надходжень? Вона залежить від наявності в ОТГ різних під­приємств та відповідно – робочих місць. Від розміру заробітних плат та плат за оренду паїв. Від прозорості та відповідальності бізнесу. В громаді може працювати чимало підприємств, фірм, різних ФОПів, але якщо зарплата сплачується в конвертах, тоді і бюджет буде незначним.

ЦІКАВИЙ ФАКТ. Станом на сьогодні законодавчо закріплено лише право, а не зобов’язання сплачувати ПДФО до тих місцевих бюджетів, на території яких здійснюється реальна виробнича діяльність (ферми, склади, цехи тощо). Нещодавно нардепи з Вінниччини Лариса Білозір і Микола Кучер ініціювали зміни до Податкового кодексу в частині сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), що нараховується на заробітні плати. Зареєстрований законопроєкт передбачає чітке визначення поняття «відокремлений підрозділ», аби надалі згаданий податок, нарахований юридичною особою на зарплати своїх працівників, сплачувався саме за місцем фактичної діяльності (а не реєстрації) тієї чи іншої юридичної особи.

Приклад відповідального та чесного бізнесу у Вінницькій області – агрохолдинг МХП. Протягом 2017-2020 МХП років сплатив до бюджетів всіх рівнів 15,78 млрд гривень. Місцеві бюджети в регіонах присутності холдингу отримали майже 5,53 млрд грн. Підприємства МХП є бюджетоутворюючими для великої кількості громад. Не виключення – ПрАТ «зерно продукт МХП», яке має потужності на території Вінницької, Житомирської та Черкаської областей. Підприємство має великий вплив на ОТГ цих регіонів, роблячи суттєві внески в їх бюджети.

За I квартал 2021 року підприємство «Зернопродукт МХП» сплатило у місцеві бюджети 57,1 млн. грн. В деяких громадах, де великий банк землі, його внески є надзвичайно потужні. Зокрема:

Краснопільська сільська ОТГ – 4,90 млн. грн.,

Уланівська сільська ОТГ — 3,98 млн.грн.,

Ладижинська міська ОТГ — 3,43 млн. грн.

Будучи рослинницьким під­приємством, головним для «Зернопродукт МХП» є період з кінця весни до осені. А отже, у II-III квар­талах його податкові надходження суттєво зростуть і матимуть ще біль­ший вплив на бюджет громад.

– Велика перевага будь-якого під­приємства МХП у прозорості, високих заробітних платах, конкурентних цінах у питаннях оренди паїв, відповідальності перед своїми працівниками та пайовиками, соціальній роботі з громадами. Підрозділи МХП чесно сплачують всі податки – як в державні, так і в місцеві бюджети. Минулого року загальна кількість податків, сплачених «Зернопродуктом МХП», становила понад 290 млн. грн., – розповідає Володимир Онука, директор ПрАТ «Зернопродукт МХП». – Сьогодні ОТГ мають великою мірою забезпечувати самі себе. Маючи на своїй території таке підприємство, як «Зернопродукт МХП», громади отримують серйозне наповнення місцевих бюджетів.

За словами Володимира Онуки, велике значення для розвитку громад має також соціальна відповідальність підприємства, яке разом з Благодійним фондом «МХП – Громаді» реалізує на цих територіях велику кіль­кість різноманітних проєктів.

Спільно з Благодійним фондом «МХП — Громаді» уже другий рік реалізовуємо проєкт «Посій насіння з МХП». Кожному нашому пайовикові роздаємо безкоштовно якісне насіння таких культур: буряків столових, огірка, моркви, редису, кабачка, салату та насіння квітів «Айстра». Восени також роздаємо кришки, аби всі наші пайовики могли зробити консервацію вирощених культур і взимку смачно ними поласувати.

Маємо програму «Лікар для села». Привозимо власним коштом лікарів у села нашої присутності. Вони обстежують пайовиків Зернопродукту, якщо потрібно, виписують направлення до лікарень. Офтальмологи не тільки перевіряють зір, а й підбирають та видають безкоштовно окуляри.

Літніх людей, яким виповнилося 90 років, вітаємо з днем народження — у подарунок вони отримують тепленькі ковдри. Є програма для багатодітних родин, сімей, які прожили в шлюбі 60 і більше років. Їх теж вітаємо з пам’ятними для них датами.

Кошти на ці соціальні програми МХП виділяє окремо.

Таким чином, громади, де пра­цює чесний і прозорий біз­нес, отримують значно більше. Як у плані податкових надходжень, так і в плані інших ініціатив, які сприяють розвитку рідного села, селища чи містечка.

Софія Копач