Феодосія народилася в Константинополі в VIII столітті. Вона була єдиною дитиною в сім’ї. В 7 років Феодосія залишилася без батька. Мати віддала її в жіночий монастир святої мучениці Анастасії. Досягнувши повноліття, Феодосія віддала весь спадок монастирю, залишила лише частину грошей, золота та срібла. З них золотих справ майстер зробив три ікони, а іконописець три образи Христа, Богоматері і мучениці Анастасії. Коли правитель Лев Ісавр наказав знищити всі священні зображення, Феодосія однією з перших стала на їх захист. Зі своїми сестрами з монастиря вона зіштовхнула драбину з солдатом, який хотів зняти образ Спасителя, який висів понад 400 років над «мідними» воротами міста.

За наказом розгніваного Лева інокинь стратили. Феодосію піддали жорстокому катуванню – протягом семи днів вона отримала 700 ударів палицею. На 8-й день стражники погнали її по місту, продовжуючи бити. Один із них пошкодував мученицю і сильно вдарив по голові, від чого Феодосія відразу ж померла

На Феодосії починає колоситися жито, з’являються перші боровики, яких називали колосовики. З Феодосії починали годувати худобу печеними соковитими і хлібними бубликами – щоб вона більше плодилась, а приплід був сильним і здоровим.

А ще 11 червня День нестримної пристрасті, День пошуку нової зірки

11 червня увійшло до історії людства такими подіями:

1184 до н. е. – за однією з версій, саме цього дня греки після тривалої облоги взяли Трою

У 1496 році Христофор Колумб – іспанський мореплавець, який в 1492 році відкрив для європейців Новий Світ, – завершив свою другу подорож, після чого впав у немилість іспанської королеви через те, що так і не знайшов шлях до Китаю.

1509 – Англійський король Генріх VIII взяв шлюб з Катериною Арагонською, першою з його шістьох дружин, яких він мав за життя. Коли виявилося, що Катерина не може народити спадкоємця престолу, Генріх розлучився з нею без згоди на те Ватикану, що привело до Протестантської реформації в Англії

У 1580 році іспанськими конкістадорами з другої спроби був заснований Буенос-Айрес (Хороші вітри)

1606 – Новгородським митрополитом Ісидором на царський престол коронований думний боярин Василь Іванович Шуйський, що правив під іменем Василь IV. Він став останнім Рюриковичем на російському престолі.

1648 – У Москві розпочався один з найбільших народних виступів, відомий під назвою “Соляний бунт”, причиною котрого було збільшення податків з населення замість відміненого податку на сіль. Результатом бунту стала страта деяких близьких до царя Олексія Михайловича бояр і заслання головного радника боярина Бориса Морозова.

1658 – у бою під Полтавою убитий Мартин Пушкар – полтавський полковник, який підняв повстання дейнеків проти гетьмана Івана Виговського

У 1742 році Бенджамін Франклін винайшов економічну піч. Франклін – американський політичний діяч, дипломат, винахідник, письменник, журналіст, видавець, масон. Один із лідерів війни за незалежність США. Він також один із розробників дизайну великого друку США. Бенджамін Франклін – єдиний із батьків-засновників, що скріпив своїм підписом усі три найважливіші історичні документи, що лежать в основі утворення Сполучених Штатів Америки як незалежної держави. Портрет Бенджаміна Франкліна зображений на стодоларовій купюрі Федеральної резервної системи США з 1914 року. Всупереч поширеній помилці, Франклін ніколи не був президентом США.

1770 – Англійський мореплавець Джеймс Кук відкрив біля узбережжя Австралії Великий Бар’єрний риф.

1775 – У кафедральному соборі Реймса на престол Франції короновано 21-річного Людовика XVI Бурбона, згодом усунутого від влади в результаті Французької революції.

У 1842 році вийшла в світ поема Миколи Гоголя «Мертві душі». До речі, жанр твору автор сам позначив як поему.

1858 – В Санкт-Петербурзі освячено Ісакієвський собор, збудований за проектом архітектора Августа Монферрана.

11 червня 1889 року відбулася «меблева» революція. Американці Джон Перді і Джеймс Садгвар із Вашингтона винайшли складаний стілець. Відкриття відбулося тільки з однієї причини – почалася глобальна індустріалізація: люди потягнулися до міст, щільність населення збільшилася, а розміри житла зменшилися. Слідом за цим «відкриттям» почався патентний бум: на диван-ліжко, крісло-ліжко, валіза-бюро, дорожня скриня, що трансформується в ліжко…

1895 – За маршрутом Париж — Бордо — Париж проведено перші в світі автоперегони. Середня щвидкість переможця Еміля Левассора, який змагався на авто власного підприємства «Панар-Левассор» і здолав дистанцію за 48 годин 48 хвилин, становила 24 км/год. По закінченні змагань він заявив: “Це було безумство! Я гнав зі швидкістю 30 кілометрів на годину!

1912 – Поблизу села Мала Перещепина Костянтиноградського повіту Полтавської губернії (нині Новосанжарського району Полтавської області) випадково було знайдено поминальний комплекс із більш, ніж 800 предметами, ідентифікований вченими як могила хана Кубрата.

1921 – Раднарком УСРР ухвалив постанову про заходи боротьби з дитячою безпритульністю

1921 – встановлено пряме залізничне сполучення Одеса-Київ-Москва-Петроград

У 1930 році американський зоолог Вільям Біб та інженер Отіс Бартон на побудованій ними батисфері опустилися під воду на 400 м. Через два роки вони досягли глибини 900 метрів, алеь через те, що батисфера спускалась з корабля на стальному тросі й існувала реальна загроза його обриву, наступні експерименти було припинено.

1937 – На закритому судовому засіданні Спеціальної судової палати Верховного Суду СРСР засуджена до смертної кари група вищих радянських воєначальників — маршал Михайло Тухачевський, командарми 1-го рангу Йона Якір та Ієронім Уборевич, командарм 2-го рангу Август Корк, комкори Роберт Ейдеман, Вітовт Путна, Борис Фельдман і Віталій Примаков. «Справа Тухачевського» стала початком широкомасштабних репресій в РСЧА. Ухвалою Військової Колегії Верховного Суду СРСР від 31 січня 1957 року всі підсудні були виправдані і реабілітовані за відсутністю складу злочину.

1940 – В ході Другої світової війни війська союзників почали облогу Мальти. Битва за Мальту, завдяки виключно важливому розташуванню острова, стала одним з ключових епізодів війни і завершилась 20 листопада 1942 року поразкою німецько-італійських військ.

1944 – Завершено перший етап висадки в Нормандії союзницьких військ в рамках програми відкриття Другого фронту. За п’ять днів на п’яти різних пляжах вздовж півночного узбережжя Франції висадилось 300 тисяч американо-канадсько-британських військовослужбовців, котрі в цей день з’єднались в єдиний фронт на плацдармі площею 200 квадратних кілометрів.

У 1955 році сталася найбільша аварія в автоспорті – під час перегонів «24 години Ле-Мана» внаслідок зіткнення великі уламки гоночного автомобіля команди Mercedes влетіли у натовп. Загинуло 83 людини, включаючи гонщика П’єра Левега, 120 отримали поранення. Але перегони не були зупинені. За офіційними даними, це було зроблено для того, щоб глядачі не заповнили дороги, і тим самим не завадили проїзду карет швидкої допомоги. Через вісім годин після аварії команда Mercedes, що лідирувала в перегонах (випереджала команду Jaguar на два кола), відкликала машини.

У 1965 році англійська королева Єлизавета нагородила орденом Британської імперії музикантів групи The Beatles.

1965 – Рада Міністрів України затвердила положення про створення Донецького державного університету, котрий з початком війни на Донеччині переїхав до Вінниці і входить наразі до найвищих рейтингів серед навчальних закладів України.

1982 – На екрани США вийшов фільм Стівена Спілберга «Інопланетянин». Фільм отримав чотири премії «Оскар», дві премії «Золотий глобус», а його доходи від прокату і продажу відеокасет цієї стрічки перевищили 700 мільйонів доларів.

1987 – За підсумками парламентських виборів Маргарет Тетчер стала першим за останні 160 років прем’єр-міністром Великої Британії, котрого тричі підряд обрано на цю посаду.

У 1990 році на території Української РСР було встановлено час другого часового поясу. Тобто «декретний час», який зрівняв стрілки годинника Києва і Москви, скасували й «московський час» – в Україні він перестав діяти. Годинник перевели ще на 1 годину назад 30 вересня 1990-го. А ось «літній» час зберегли, він діє і сьогодні.

1999 – Після прийняття Радою безпеки ООН резолюції 1244, яка визначила правовий статус Косово закінчилась війна між албанськими сепаратистами і Югославією, яка почалась в 1996 році. Контроль над Косово і Метохією перейшов до міжнародних сил НАТО, введених в Югославію для запобіганню етнічним чисткам в регіоні.

2009 – Експерти Світової Організації охорони здоров’я оголосили пандемію свинячого грипу від вірусу A/H1N1; це перша офіційна пандемія за останні 40 років

2017 – Набуло чинності рішення Європейського Союзу про надання громадянам України безвізового режиму для короткострокових поїздок до країн ЄС і Шенгенської зони (за винятком Великобританії та Ірландії). 1 лютого 2005 року було підписано план дій “Україна — Європейський Союз”, який передбачав інтенсифікацію політичних, безпекових, економічних та культурних відносини, включаючи транскордонне співробітництво, а вже 1 вересня Президент України Віктор Ющенко підписав указ про скасування віз для громадян ЄС, Швейцарії та Ліхтенштейну.

20 квітня 2011 року Президент України Віктор Янукович затвердив “Національний план з виконання вимог ЄС щодо візової лібералізації”, але під тиском Росії очолювана ним українська делегація 28-29 листопада 2013 року на саміті у Вільнюсі зірвала підписання “Угоди про асоціацію між Україно та ЄС”. Призупинення євроінтеграційного курсу України спровокувало масові протестні виступи українців, які стали початком Революції Гідності. Після падіння режиму Януковича “Угода про асоціацію України та ЄС” була підписана у два етапи — 21 березня Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком і 27 червня 2014 року Президентом Петром Порошенком, — що дало новий поштовх курсу на євроінтеграцію. 11 червня власники біометричних паспортів отримали право перетнути кордон 32-х країн. До кінця 2017 року такою можливістю скористалось 402 тисячі українців.

Тетяна Кондратьєва