Команда кафедри комп’ютерних наук ВНТУ у складі Володимира Шепеля, Романа Гульчака, Веро­ніки Ласавуц, Олександра Ольшевського під керівництвом кандидата технічних наук, доцента Сергія Барабана взяла участь у X міжнародному студентському конкурсі «Інженерія мікроелектронних систем — Сергій Радауцан».

Він проходив онлайн у Технічному університеті Молдови, м.Кишинів. За перемогу змагались студенти з Румунії, України, Білорусі, Молдови.

– На конкурсі були представлені студентські проєкти з напрямків: електроніка, ПЛІС, напівпровідникові прилади, мікроелектронні прилади та системи, біомедичні прилади. Наша команда кафедри представляла проєкт «MedGuard — mixed mode system for contactless measurement of human body temperature with access control», – розповіли учасники конкурсу.

– Він є продовженням розробленої роботизованої системи в рамках кампанії «Відповідальна ІТ-освіта», яка з вересня 2020 року проходить на кафедрі і заохочує студентів бути пильними та відповідальними під час пандемії, а заодно здійснювати дослідження, генерацію креативних ідей та подальшу підготовку прикладних проєктів для запобігання поширенню COVID-19. Система базується на платі Arduino Uno та інфрачервоному модулі для безконтактного вимірювання температури тіла людини. Розроблено програмне забезпечення для обробки виміряних величин. У системі є LCD-дисплей, що відображає інформацію про поточну температуру та рекомендує подальші дії. MedGuard виконує безконтактне вимірювання температури тіла людини в реальному часі, найбільш інформативними зонами є чоло, зап’ястя або шия. Систему тестували на декількох сотнях добровольців – як студентів, так і викладачів ВНТУ. MedGuard робить неможливим зараження Covid-19 під час вимірювання температури тіла людей, які заходять у приміщення. А ще наш проєкт представлений у двох версіях — стаціонарній та мобільній (у вигляді мобільного робота).

Після запеклих змагань команда кафедри комп’ютерних наук здобула перше місце — 1st Special Prize from Mobile Soft Solutions SRL, а її ментор — доцент Сергій Барабан – теж отримав спеціальну нагороду. Варто зазначити, що він має значний досвід з розробки безконтактних засобів температури, адже займався цим напрямом ще під час свого навчання у магістратурі в науковій школі.

Віталіна Володимирова