Представники місцевої влади часто ставлять в пріоритет гроші, а не права дітей.

Реформа децентралізації передала на місця повноваження і фінанси.

Громади самостійно приймають рішення, на чому заробляти і на чому заощаджувати. На жаль, заощаджувати в багатьох громадах в першу чергу вирішили на дітях. На Вінниччині місцеві ради приймають рішення про закриття сільських шкіл та дитсадків.

Про це зазначила Ірина Борзова — народна депутатка, голова Вінницької обласної організації партії «Слуга Народу».

«Чернівецька селищна громада на сесії 28 травня прийняла рішення про закриття трьох шкіл в селах Борівка, Володіївці, Саїнка.

В Жмеринській громаді 3 червня прийняли рішення про закриття шкіл в селі Рів, де 46 дітей, та селі Щучинці, де 39 дітей. Там теж вирішили заощадити, не залишати їх філіями Жмеринської опорної школи.

В селі Устя Бершадської громади вирішили закрити дитячий садочок. В селі їх два. Один в центрі – дитсадок «Світанок», інший – майже на околиці села, на відстані 5-6 кілометрів від центру села. Той, що в центрі, планують закрити, а дітей зібрати в одному приміщенні. В дитсадку «Світанок» 30 дітей, в іншому – 40 вихованців», — повідомила Ірина Борзова.

Рішення про закриття шкіл громади приймають, щоб економити бюджетні кошти. Разом з тим, на зарплатах для керівництва громади не заощаджують. Якщо відкрити декларації і подивитись на зарплати голів міських, селищних і сільських громад, то по більшості не скажеш, що «бідують». Зарплати керівників громад на Вінниччині складають 20 – 50 тис. гривень на місяць. Штати часто «роздуті». На кількості працівників та на преміях «для своїх» теж не заощаджують.

«Перші кроки місцевої влади повинні бути з наповнення бюджету, а не економії на дітях. Саме від ефективності адміністрування податків залежить наповнення бюджету територіальної громади. Сьогодні громади отримали владу, гроші та землі. Найперше, що мали б зробити — провести земельний аудит, щоб розуміти, які землі є в громаді, хто ними користується, кому і скільки нараховують податок, хто обробляє чуже поле і при цьому не платить в бюджет, а платить в кишені чиновникам. Також необхідно співпрацювати з бізнесом, проводити чесні прозорі закупівлі та економити кошти, відмовившись від корупційних схем», — відмітила народна депутатка.

Проблема полягає в тому, що реформа децентралізації, що була покликана передавати якомога більше повноважень на місця, проводиться хаотично.

«Можливо, в деяких громадах оптимізація закладів освіти і потрібна. Але при прийнятті рішень щодо закриття школи необхідно враховувати, чи є шкільні автобуси, щоб підвозити дітей, чи є між селами дороги, скільки часу дитина проводитиме в дорозі до навчального закладу. На жаль, в багатьох випадках ці питання не враховані», — каже народна депутатка.

З метою розслідування правомірності закриття десятків дитсадків і навчальних закладів у парламенті створено 2 слідчих комісії за участі більше 60 нардепів.

«Відповідно до статті 55 Закону України «Про освіту» батьки мають право обирати заклад освіти, освітню програму, вид і форму здобуття дітьми відповідної освіти. Чому батьків примусово позбавляють цього права, закриваючи школи і дитсадки?

Я буду звертатись до міністра освіти, щоб зупинити масове закриття сільських шкіл і дитсадків, щоб зберегти спеціалізовані школи. Також ці питання буде вивчати Тимчасова слідча комісія Верховної Ради із захисту прав дітей. Права дітей повинні бути захищені», — говорить Ірина Борзова.