Вечір мало не завершився міжнародним скандалом: працівники картинг-клубу відмовили в обслуговуванні трьом десяткам майбутніх хасидських рабинів, громадян Ізраїлю та США, котрі вирішили гарно провести час.

Причина відмови — клієнти не володіють українською мовою для того, щоб прослухати інструктаж. Про інцидент повідомив сайт «Об’єд­нана єврейська община України», наголосивши, що це не що інше, як расова дискримінація. Рабин Вінниці Шауль Горовіц запропонував виступити перекладачем, але йому відмовили. «Клуб не надав жодних правил або посадових інструкцій, в котрих була б вказана заборона на ослуговування з перекладачем. Відмовилися в клубі надати і будь-які інші документи, котрі б дозволяли проведення підприємницької діяльності», — йдеться на сайті.

Тоді рабин звернувся із заявою до поліції через дискримінацію за релігійними переконаннями, расовою та національною приналежністю. За цим фактом в поліції вже почали перевірку, зареєструвавши повідомлення.

Представники спільноти стверджують, що цей самий картинг-майданчик раніше вже обслуговував хасидських дітей.

Та вже у понеділок у картинг-клубі GT розповіли, що з постраждалими вдалося домовитися.

– Причина зовсім не в антисемітизмі, — кажуть працівники клубу. — Все справді через мовний бар’єр. Якщо людина неуважно вислухала інструктаж і не зможе зрозуміти причину зупинки, то це створить ава­рійно-небезпечну ситуацію. Вони не розуміли українську та російську. Одна людина-перекладач могла зі мною спілкуватися. У нас вже траплялися випадки, коли ми запустили хасидів для того, щоб вони змогли проїхатися, але вони поламали машину, мало не збили персонал і самі ледь не травмувалися. Після цього ми не пускаємо кататися людей, котрі не розуміють інструктаж. Це небезпечно для життя, а не через антисемітизм чи якусь дискримінацію. Найголовніше те, що ми все ж знайшли порозуміння.

До слова, хасиди на Вінниччині бувають частіше, ніж на Рош га Шана. Вони відвідують Брацлав, де могила улюбленого учня цадика Нахмана Натана Штернгарца в селищі, подорожують до унікальної дзві­ниці-музею на єврейському цвинтарі у Шаргороді, де поховані чотири рабини. А ще, крім Умані та Вінниччини, хасиди від­відують Меджибіж на Хмельниччині та усипальницю філософа Леві-Іцхака Бер Мейєра в Бердичеві. Час від часу виникають непорозуміння. Але зазвичай все закінчується мирно.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА