«Ми можемо продавати та купувати автомобілі чи квартири, то чому не можемо торгувати землею, яка є таким же товаром?» — заявляють з трибуни Верховної Ради. Виходячи з пропозицій, які лунають з боку наших законодавців, виникає питання про їхню освіту та принципи. Адже у поняття «земля», крім ґрунту, входять надра з корисними копалинами, ґрунтові води. Тому незрозуміло, як продавати землю і що саме є ринковим товаром — ґрунт, його властивості, надра чи територія? Яка ціль ставиться в основу створення «ринку землі»? Покращення фінансових справ держави? Але в наших умовах гроші, що на­дійдуть від цього продажу, будуть швидко розкрадені, адже антикорупційні закони й установи в країні не діють, а що залишиться — проїмо. Можливо, вони поставили собі за мету зробити не «ринок землі в Україні», а «ринок розпродажу території України»? Тоді навіщо так ускладнювати вирішення цього питання? Досить просто взяти і припинити стріляти на Донбасі – і вже завтра В. Путін разом зі своїми бойовими бурятами та іншими «настамнєтами» буде на західних кордонах України, і ми, швидко і безкоштовно, позбавимося всієї своєї території, а разом iз нею і державності України…

А якщо раптом утворенням «ринку землі» планується забезпечення робочими місцями громадян України у себе вдома, то процес продажу непотрібний. Тим більше продаж в одні руки 100-200 чи навіть 10 тисяч гектарів землі лише створить зайву сотню земельних баронів.

Земля є власністю народу України, тому вона не може бути товаром, крім присадибних ділянок, і не підлягає розпродажу. Для цього в Україні потрібно створити державний і ре­гіональні земельні банки, у відання яких передати всі землі, крім земель населених пунктів. Їхнє завдання — не продаж, а передача в оренду земель сільськогосподарського призначення тим, хто буде їх використовувати для виробництва сільськогосподарської продукції. Термін оренди таких земель повинен бути тривалим, не менше одного-двох поколінь, iз правом продовження оренди.

Але є люди, у яких чешуться руки торгувати землею. Для них можна створити підприємства зi змішування ґрунту, піску, глини та щебеню в масу, яка має повне юридичне право називатись землею. Вона є товаром, який вироблений на такому підприємстві, а тому може купуватись і продаватись на вагу, склянками або відрами усім, хто хоче мати якесь уявлення про землю.

Земля — це природне просторове утворення, яке формувалось упродовж мільйонів і мільярдів років. Перед перетворенням її на товар необхідно дуже серйозно подумати, до чого це призведе. Грунт — засіб сільськогосподарського виробництва. А земля — територія держави. Це зовсім різні речі. Прошу пам’ятати цю просту істину усім, хто планує бути учасником «ринку землі».

Каріна МАЄВСЬКА