Відповідний меморандум про співпрацю був підписаний цими днями, повідомили нещодавно на сайті навчального закладу. Урочиста церемонія підписання меморандуму відбувалася у тренді часу — онлайн. Документ підписали ректор ВНТУ, доктор технічних наук, професор Віктор Біліченко і президент WIAT, професор Ванг Їтан.

«Зв’язок був з двома китайськими містами – Ухань та Шеньчжень, в якому розташований їхній науковий центр передових досліджень. Власне з науковцями двох інститутів: WIAT та SIAT. SIAT (Shenzhen Institute of Advanced Technology) – Шеньчженський інститут передових технологій Китайської академії наук», – йдеться у повідомленні.

Мова йде не лише про створення науково-дослідницького центру. Науковці організовуватимуть різноманітні конференції, семінари. А ще — публікуватимуть наукові, навчальні і методичні матеріали за результатами виконання спільних робіт.

У майбутньому планують обмінюватися науковцями для читання лекцій, обміну досвідом та інформацією, зокрема навчальними планами і програмами. До ВНТУ приїздитимуть для підвищення кваліфікації китайські викладачі, а китайські студенти навчатимуться в аспірантурі та магістратурі.

– Утім, поки що відбувся тільки перший етап на шляху спів­праці — підписання угоди, — розповідає проректор з наукової роботи Володимир Грабко. — Другий етап — обмін напрямками наукових досліджень. Поки що вивчаємо, до чого є більший інтерес. Ще остаточно нічого не вирішено. А те, що Ухань асо­ціюється з коронавірусом, ніяк не вплине на нашу співпрацю. Це не означає, що ковід поширився саме з цих інститутів. І ще — китайці набагато дисциплінованіші у дотриманні карантинних вимог, ніж українці. Тому жодних переживань.

Ілона ВАЛЬТЕР