Цей шокуючий злочин стався у січні 2021 року на Бучми!  Тоді на спецлінію «102» надійшло повідомлення від бригади лікарів про те, що вони потребують допомоги поліцейських під час обслуговування виклику по вулиці Бучми.

За словами медиків, під час спілкування з літньою господаркою будинку, до якої вони прибули на виклик, жінка поскаржилась на агресивну поведінку 58-річного сина. Почувши це, розлючений чоловік почав погрожувати медичним працівникам застосуванням фізичної сили. Екіпаж поліції, під’їжджаючи за вказаною адресою, побачив, що з будинку вибіг чоловік та кинувся навтьоки. Його затримали. А вже у будинку побачили мертву літню господарку. Поруч лежала сокира. Він зарубав матір, сокирою вдаривши по голові. Як тепер відомо — понад 16 разів. Медики в цей момент були під домом, де таке жахіття відбувалось.

Затриманий свої дії пояснити не зміг. Сина-вбивцю арештували!

Як вдалось дізнатись нашому журналісту, підозрюваний мав змалечку епілептичну хворобу. Досвідчені психіатри ось що нам розповіли:

– Якби у цій ситуації з чоловіком поспілкувався лікар-психіатр чи приїхала бригада з психлікарні, трагедії можна було уникнути! А звичайні медичні працівники злякались, довелось звертатись до поліції, а це втрачений час. Раніше у Вінниці працювала екстрена психіатрична бригада. Але із 25 грудня її скоротили, бо Міністерство охорони здоров’я вважає, що психічно хворих менше і допомоги вони не потребуватимуть.

А днями стало відомо, що досудове слідство в цьому провадженні завершили, і матеріали справи передають на розгляд суду. Яке покарання проситимуть для вбивці? Не про тюремне ув’язення, а про примусове лікування.

– Прокуратура клопотатиме про примусову госпіталізацію вінничанина, який у стані психічного розладу вбив рідну матір, — повідомили в пресслужбі Вінницької обласної прокуратури.

Відповідно до частини п’ятої статті 94 Кримінального кодексу України, госпіталізація до закладу з надання психіатричної допомоги із суворим наглядом може бути застосована судом щодо психічно хворого, який вчинив суспільно небезпечне діяння, пов’язане з посяганням на життя інших осіб, а також щодо психічно хворого, який за своїм психічним станом і характером вчиненого суспільно небезпечного діяння становить особливу небезпеку для суспільства і потребує тримання у закладі з надання психіатричної допомоги та лікування в умовах суворого нагляду….

Віталіна Трудько