Естет-студію, в якій працюватимуть жінки, які зазнали насилля, відкрили у Вінниці на базі одного із салонів краси. Облаштували педикюрний кабінет на два робочих місця. Це четверте в Україні соціальне підприємство. Його мета — допомогти жінкам, які потерпають від фізичного чи психологічного насильства у сім“ї – стати незалежними фінансово, каже координаторка проєкту Алла Студілко. Обладнання закупили за донорські гроші. Частину прибутку перераховуватимуть на розвиток і навчання жінок, які звертаються по допомогу через домашнє насильство.

Тетяні Більо – 38 років. Кілька років тому стала вільною, бо розлучилася з чоловіком-тираном, який бив і психологічно тиснув, на неї та на дітей. Так тривало майже 15 років. Марія Мінкіна – переселенка з Донбасу. До Вінниці втекла від війни. Що таке психологічне насилля, каже, знає не з чуток. У ГО «Джерело Надії», жінка пройшла навчання, стала впевненішою, а ще знайшла роботу.

– Часто, жінка не може піти від чоловіка, бо фінансово залежить від нього — розповідає представниця Фонду ООН в Україні Анна Цицак. Аби, підтримати таких жінок, оголосили конкурс. У Вінниці перемогла ініціатива від ГО «Джерело Надії». – На базі одного із салонів краси відкрили естет-студію. Це педикюрний кабінет, де працюватимуть жінки, які зазнали насилля. Обладнання закупили за гроші Фонду ООН і української фундації громадського здоров“я. Це четверте соціальне підприємство в Україні, де працюватимуть такі жінки, каже Цицак. Подібні заклади уже є у Херсоні, Полтаві та Миколаєві. У Львові це ательє, в Полтаві принтувальна студія. В Миколаєві салон краси, кав’ярня і коворкінг. Ідеї можуть бути різними, головне прибуткові і розвиваючі.

Наразі у Вінниці є три жінки, які хочуть працювати у бьюті-індустрії. Втім, спочатку вони мають пройти психологічну реабілітацію. Частину грошей із прибутку соціальне підприємство перераховуватиме на навчання жінок, які зазнали фізичного чи психогічного насилля. Таким чином будуть підвищувати свій внітрущній потенціал, навчання бізнесу. Щоб жінка була економічно спроможною, без насильства в сім“ї. Робити педикюр жінок, які захочуть тут працювати, вчитимуть майстрині салону.

За даними Міністерства соціальної політики, від початку року на Вінниччині 1961 людина через домашнє насильство звернулася по допомогу (з них 1767 жінок, 192-чоловіків і двоє дітей). Йдеться про психологічне, фізичне, релігійне, економічне насильство, а також репродуктивний тиск. Наступне ж соціальне підприємство відкриють у Львові.

Віталіна Трудько