Сьогодні, 14 червня, вшановують мученика Устина. У народі помітили, якщо в цей день довго кує зозуля – очікується тепла погода без холодного ранку. Ранок цього дня мав для селян велике значення – по ньому визначали урожай: гарний ранок на Устина – гарний налив жита; дощ, похмуро – урожай на льон і коноплі. Для 14 червня існує красива сімейна традиція: вечір цього дня слід провести наодинці з коханою людиною, тоді у сім’ї буде щастя.

14 червня – Всесвітній день донора крові. Питома вага крові в нашому організмі становить 8% від ваги тіла, а 5% її запасів знаходиться безпосередньо в серці. Від 15 до 20% крові надходять у центральну нервову систему і мозок, 22% – у нирки. Один донор може врятувати трьох людей. У цьому році свято відзначають 12-й раз. Цю дату заснували міністри охорони здоров’я різних країн світу в травні 2005 року в резолюції WHA58.13 на 58-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я в Женеві. Обрана дата має символічне значення. Вона пов’язана з днем народження австрійського лікаря Карла Ландштейнера (14 червня 1868 рік). У 1930 році йому присудили Нобелівську премію за відкриття груп крові людини.  Статистичні дані свідчать, що кожна четверта людина у світі протягом життя потребує донорської крові чи препаратів з неї. За даними ВООЗ, у людей, які постійно здають кров, тривалість життя довша у середньому на 5 % від середньостатистичної людини. За один раз у донора забирається лише 350-450 мл крові, яка досить швидко поновлюється. Донорами може бути 15 % населення, але реально регулярно здають кров набагато менше.

Міжнародний день блогера. Першим блогом вважається сторінка творця Всесвітньої павутини Тіма Бернерса-Лі, де він публікував новини починаючи з 1992 року. А в 1999 році був запущений веб-сервіс Blogger, який став першою у світі безоплатною блог-платформою, на якій можна було вести свій інтернет-щоденник без знань в програмуванні. У 2004 році близько 500 блогерів з більш ніж 40 країн підтримали ідею створення свята, яке б об’єднало любителів блогінгу по всьому світу. Вперше Міжнародний день блогера відзначали 14 червня 2004 року.

14 червня увійшло до історії людства такими подіями:

1638 • Почалася Жовнинська битва, вирішальна битва повстанців на чолі з Дмитром Гунею проти польсько-шляхетського війська під час повстання Острянина. Зазнавши поразки від коронного війська Станіслава Потоцького та загонів князя Яреми Вишневецького, Яків Острянин з частиною козаків відступив з-під Жовнина на Слобідську Україну в межі Московської держави.

1777 – Другий континентальний конгрес прийняв зірково-смугастий прапор США (спочатку 13 зірок і 13 червоних та білих смуг)

1783 – на березі Ахтіарської бухти адмірал шотландського походження Томас Макензі заснував першу в Криму російську військово-морську базу. Згодом місто назвали названу Севастополем

1834 — Ісаак Фішер із Спрингфілда (штат Вермонт, США) одержав патент на наждачний папір.

1886 • У прибережних водах озера Штарнберг південніше Мюнхена знайдено тіло 40-річного Людвіга II Віттельсбаха. Обставини смерті три дні як відстороненого від влади за висновком консиліуму психіатрів короля Баварії, який більшу частину свого правління займався мистецькими і архітектурними проєктами, так до кінця і залишились нез’ясованими.

1898 • У Канаді створено територію Юкон зі столицею у місті Доусон.

1891 • У Росії у Владивостоці почато будівництво Сибірської залізничної магістралі.

1913 • Американці Хадсон Стак і Гаррі Карстенс вперше зійшли на найвищу вершину Аляски гору Мак-Кінлі (6194 метри).

1920 – засідання Ради народних міністрів УНР у Жмеринці, на якому вирішено евакуювати уряд до Проскурова, а центральні державні установи – до Старокостянтинова

1940 — Вермахт зайняв Париж.

1941 • У Латвії, Литві та Естонії, котрі невдовзі перед тим були окуповані Радянським Союзом, почалась масова депортація громадян до Сибіру. З Естонії було вивезено близько 60 тисяч осіб, Латвії та Литви — приблизно по 35 тисяч. Цей день в прибалтійських державах відзначається як День пам’яті жертв комуністичних репресій.

1942 • Президент США Франклін Рузвельт прийняв рішення про створення Управління стратегічних служб, призначене для збору та аналізу стратегічної інформації, необхідної для комітету начальників штабів і для проведення спеціальних операцій. Згодом на основі Управління стратегічних служб було створене Центральне розвідувальне управління (ЦРУ).

1942 – на екрани США вийшов мультфільм Волта Діснея “Бембі”.

1944 – генерал Шарль Де Голль висадився в Нормандії, щоб очолити французькі військові підрозділи, які рухалися на Париж

1949 • У Сайгоні проголошено створення Республіки В’єтнам, на чолі зі ставлеником французів Бао Дай.

1951 – у Вашингтоні запущено перший американський комерційний комп’ютер – “UNIVAC 1”

1955 • У СРСР відкрито нове родовище алмазів — т. зв. кімберлітову трубку «Мир», другого подібного родовища на території Якутії. Промисловий видобуток тут розпочався через два роки і тривав до 2001 року. За цей час було видобути доргорогоцінного каменю на суму понад 17 млрд дол США. В наш час видобуток алмазів у родовищі «Мир» ведеться підземним способом.

1965 – Поль Маккартні написав пісню “Yesterday”

1966 • Папа Римський Павло VI відмінив «Індекс заборонених книг», введений папою Павлом IV ще в 1557 році. Офіційною метою складання Індексу була спроба відгородити церкву та саму віру й моральність від зазіхань на основоположні принципи та від богословських ухилів. У різний час до списку входили твори таких авторів, як Еразм Роттердамський, Вольтер, Даніель Дефо, Джордано Бруно, Миколай Коперник, Оноре де Бальзак, Еміль Золя, Анатоль Франс, Жан-Поль Сартр, Александр Дюма (батько й син), Рене Декарт, Іммануїл Кант, Джордж Берклі. У 19З0—40 рр. ХХ століття до Індексу була занесена майже вся українська література, починаючи від Котляревського й Шевченка й кінчаючи Франком, Стефаником, Лесею Українкою і майже всіма радянськими письменниками.

1971 • У Сіднеї Джеральдина Бродрік народила 5 хлопчиків і 4 дівчаток — перший офіційно зареєстрований випадок народження такої кількості близнюків. Із дев’ятьох малюків двоє хлопчиків були мертвонародженими, а решта дітей померла протягом шести днів.

1982 – аргентинські війська на Фолклендських островах капітулювали перед англійцями

1983 • Після одинадцяти років польоту американська космічна станція «Pioneer 10» перетнула орбіту Плутона і стала першим зробленим людиною об’єктом, що залишив межі Сонячної системи.

1984 • На ринок в США надійшов перший серійний мобільний телефон. Пристрій під назвою «Dynatac 8000x» виробництва компанії «Motorola» важив майже 800 г, а його довжина становила 33 см. Коштував пристрій, який практично зразу здобув неабияку популярність, 3995 доларів.

1988 – початок триденного святкування 1000-річчя хрещення Русі в Києві. Урочистий акт і святковий концерт відбувався в театрі опери і балету ім. Т. Шевченка; урочиста літургія – у Володимирському соборі, Києво-Печерській лаврі; подячний молебень – біля пам’ятника князю Володимиру; урочисті богослужіння – в усіх церквах і монастирях

1994 – у Люксембурзі президент Леонід Кравчук підписав угоду про партнерство та співробітництво між Україною і Європейським Союзом. У документі висловлювалася підтримка ЄС незалежності і територіальної цілісності України. Угода передбачала надання її учасникам режиму найбільшого сприяння у торгівлі, зняття ЄС імпортних квот у торгівлі українськими товарами та можливість провести після 1998 р. переговори щодо вільної торгівлі між Україною і ЄС

1995 — загін чеченських бійців на чолі з Шамілем Басаєвим захопив лікарню у місті Будьонновськ (Ставропольський край), з метою змусити владу РФ припинити бойові дії в Чечні та розпочати переговори.

1997 — На аукціоні «Сотбі» в Нью-Йорку примірник книги коміксів «Бетмен» (1939) продали за $68 500.

2000 • Президент Італії Кароло Чампі помилував 42-річного турка Мехмета Алі Агджу, котрий відбував пожиттєве ув’язнення за спробу замаху на життя папи римського Івана Павла II, котру він здійснив у травні 1981 року, двома пострілами з пістолета серйозно поранивши папу на площі св. Павла у Ватикані. Помилування було ініційовано папою римським, котрий зустрівся з Агджою в тюремній камері і звернувся з відповідним клопотанням до італійського уряду. Агджу було вислано до Туреччини, де він відбув покарання за вбивство, скоєне в Стамбулі у 1979 році.

2008 – у Севастополі відкрито пам’ятник гетьманові Івану Конашевичу-Сагайдачному (з ініціативи МДА на тлі протестів депутатів міськради)

2009 • У Китаї розпочався третій етап розкопок Теракотової армії, поховання майже 8 тисячі повнорозмірних теракотових статуй китайських воїнів і їх коней, виявлене в 1974 поряд з гробницею китайського імператора Цинь Шихуанді неподалік від міста Сіань. Будівництво мавзолею почалося в 247 р. до н. е. і тривало 38 років.

2010 • У ході міжетнічних зіткнень між киргизами і узбеками, які розпочались в киргизькому місті Ош, загинуло 442 людини і більше 1500 було поранено.

2014 — Біля Луганського аеропорту бойовики ЛНР збили літак Іл-76 ВПС України. Загинули 49 військових, які перебували на борту.

2016 • Близько другої ночі на ЛГБТ-клуб «Pulse» в Орландо у штаті Флорида в США був здійснений збройний напад, в результаті якого 29-річний етнічний афганець і громадянин США Омар Матін зі штурмової гвинтівки та пістолета вбив 49 та поранив 53 чоловіка. Близько 5 ранку за місцевим часом він був застрелений бійцями штурмового підрозділу SWAT.

2017- у Лондоні зайнявся 27 поверховий будинок 12 людей загинуло близько 80 людей поранені інші пропали безвісти.