Зомбування людей, яке не має нічого спільного із журналістикою – так оцінює п’ятий президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко серіал псевдорозслідувань «Бігус.Інфо». Про це він розповів в інтерв’ю журналісту Валерію Калнишу. Порошенко, зокрема, зупинився на кількох епізодах і навів конкретні факти, які вщент руйнують цей пропагандистський продукт, створений на замовлення влади.

Порошенко, зокрема, наголосив, що фірма-прокладка для торгівлі електроенергією з Росією була, але її створили не у 2014, а у 2019 році в інтересах олігарха Коломойського завдяки закону, ухваленому монобільшістю та підписаному Володимиром Зеленським.

«Я можу вам зробити сенсаційну заяву – прокладка-фірма була, тільки вона була не в 2014 році, а в 2019-му. І належала вона Коломойському. Займається вона за ініціативою Геруса, голови енергетичного комітету, який запропонував Зеленському підписати відповідний закон і Зеленського підпис там стоїть. І ця фірма-прокладка постачає електроенергію в Україну в 2020-2021 роках. І в питаннях електроенергії, і в питаннях вугілля ці фірми-прокладки забезпечили поставки енергетики на суму, яка значно перевищує 1 мільярд доларів», – наголошує Порошенко і зазначає, що «розслідувачів» ці факти не цікавлять.

Стосовно продуктопроводу «Самара-Західний напрямок» Порошенко нагадав, що Росія отримала його при розподілі радянського майна за каденції Леоніда Кравчука.

«Труба знаходилася у власності Росії більше 20 років. Ця труба, відповідно до цього розподілу, за рішенням тодішнього президента Кравчука потрапила до Росії. І увесь цей час була російською власністю. І лише у 2014 році під час нашої каденції було поставлене питання її повернення в українську власність. Це відомо? Відомо. Журналісти про це знали? Знали», – говорить Порошенко.

Він також нагадав, що підписав чотири рішення РНБО щодо повернення «труби» у власність України. «Український уряд відповідно до цих рішень пішов в суд і аж до Верховного Суду захищав українську власність. У нас є третя гілка влади. Судова система. І боротьба продовжувалася. Мені здається, аж до 2017 року», – зазначив Порошенко.

Він також звернув увагу, що попри гучні санкції по «трубі», оголошені Зеленським, держава знову має йти до суду. А тим часом «трубою» користується  олігарх Коломойський.

«Трубу віддали в управління Коломойському і сумно відомому Лазорку, який ховався від правосуддя під час моєї каденції в Лондоні. І постачають нафту компанії «Роснефть» Сєчіна – правої руки і гаманця Путіна, який зараз займається цими поставками. В мене питання: це – про український інтерес? Тому повернете трубу – я буду це вітати. Буде у вас законне рішення – я буду це вітати. Але не брешіть, бо є відповідні урядові документи, документи РНБО, на яких стоїть підпис Порошенка, де позиція Порошенка чітко викладена», – наголосив п’ятий Президент.

Петро Порошенко також вкотре нагадав, що «Севастопольський морський завод» був конфіскований окупаційною владою в Криму, а його керівництво відмовилось реєструватися за російськими законами, дивом вивезло документи і в українських судах довело незаконність конфіскації.

«Хочу наголосити, що у Зеленського і у багатьох інших власність не конфіскували», – зауважив Петро Порошенко.

«Є рішення іменем України українських судів, які чітко зазначають, власність «Севастопольського морського заводу» належить кінцевому бенефіціару Порошенку. І це підприємство знаходиться у моїй декларації. Достатньо було, щоб не розповсюджувати цю брехню, просто подивитися в реєстр судових рішень, в реєстр власності і в мою декларацію. Замість того розповсюджується абсолютно цинічна брехня», – зазначає Порошенко.

Щодо закупівлі вугілля з тимчасово окупованих територій, то вона відбувалась у 2014 році під час енергетичної блокади Росії, але відбувалась виключно в українському правовому полі. Жодні відділення банків в ОРДЛО не відкривались.

«У 2014-му році була дуже холодна зима. І коли в листопаді-грудні в тебе віялові відключення електроенергії – це означає не просто, що ти посидиш дві години без світла, або не буде працювати холодильник. А ти будеш сидіти без світла і відповідно електроенергії, без тепла, тому що насоси не працюють і тобі не здатні будуть подати тепло. Ти будеш сидіти без газу і ти просто замерзнеш», – говорить Петро Порошенко.

«Візьміть рішення РНБО, уряду, і там написано публічно, що на підконтрольній території, на нашій території відкриваються рахунки цих підприємств і вони працюють на забезпечення вугіллям. Це свідоме рішення», – нагадав п’ятий Президент.

Порошенко також розповів про унікальну спецоперацію, коли мільярди гривень були вивезені з непідконтрольних територій. «Можливо, ви забули унікальну операцію, яка була проведена головою НБУ Гонтаревою, Службою безпеки України за моїм санкціонуванням. Коли з окупованого Криму, з банків і з державного банку Україна було вивезено 4,5 мільярда гривень готівки. Це була спецоперація. Уявіть собі, якби в руках бойовиків і росіян опинилися справжніх 4,5 мільярда, скільки би вони могли натворити лиха», – нагадав Порошенко.

П’ятий президент також наголосив, що використання теми заручників і полонених для політичної дискредитації опонентів – це перетин «червоних ліній».

«Абсолютне скотство – використовувати питання заручників, полонених в політичній боротьбі. Але я готовий і до цього. Мене вже нічим не здивуєш», – говорить Порошенко.

«Я пишаюся тим, що витягли майже 3300 українців. І мені дуже сумно, що з квітня 2020 року – вже більше року в Україну не повернувся жоден заручник», – зауважив Петро Порошенко.

«Я дуже активно боровся конкретно за Рахмана. І це можуть підтвердити і члени моєї команди, і волонтери, і добровольці, які дуже опікувалися визволенням наших заручників. Я дякую кожному. Я дякую Мочанову, який докладав до цього максимум зусиль, намагаючись витягнути свого друга. Я дякую Тані Ричковій, бо я двічі відправляв її на «передок», тому що у нас двічі зривалося це звільнення. Вона пробула півтори доби на «передку», чекаючи, поки його привезуть», – згадує Порошенко.

За словами Порошенка, росіяни вимагали обміняти Рахмана на російського майора Старкова. Відпустити його без рішення суду – означало позбавити Україну надзвичайно важливих аргументів у суді проти РФ, доказів злочинів Кремля, які здійснювалися за наказом Путіна і начальника російського Генштабу Герасимова.

«Це була дилема. Ти маєш з одного боку долю конкретного українця, який знаходиться в полоні, а з іншого боку – доля 42 мільйонів українців, і ти маєш захистити українську землю і українську державу», – відверто говорить п’ятий президент.

«Я й зараз пам’ятаю цю дату – 25 вересня. Ми робили все для того, щоб суд з одного боку відповідав ЄСПЛ, а з іншого боку – він засвідчив злочини Російської Федерації. Після цього в нього залишається час на апеляцію, який мав займати три-чотири місяці. Члени нашої команди, я так м’яко сформулюю, переконали його апеляцію не подавати», – нагадав Порошенко.

Він також спростував фейк про те, нібито Рахман був змушений чекати в аеропорту: «Повертаючись з паризького саміту по клімату, я твердо можу сказати, що ніхто мене не чекав, Рахмана привезли з Харкова».

Порошенко називає так звані «плівки» політичною атакою на опозицію і розповсюдження теорії «зради», яка чітко координується з Кремля. «Я вже не знаю, як там Єрмак переговорюється з Козаком чи з Сурковим і звідки він бере ці інструкції. Але я думаю, що Єрмаку краще подумати про свої розмови з Джуліані і про свою участь у справі «Вагнера», – резюмує лідер «Європейської Солідарності».

Пресслужба “ЄС”