Із таким проханням до нашої редакції звернувся адвокат з Вінниччини Юрій Андрікевич.

-Шановні громадяни! З 1 липня в Україні має запрацювати ринок землі. Це означає, що ви зможете продавати (дарувати, міняти) або самі ж купувати землю для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (колишні колгоспні паї).

Розуміючи те, в яких реаліях ми всі з вами зараз живемо та як працюють наші судово-правоохоронні органи, рекомендую вам:

  1. Перевірити в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно чи зареєстроване належним чином і до кінця ваше право власності на землю (пай) та чи зафіксовані ви як власник своєї землі. Це можливо зробити шляхом отримання інформації із вказаного державного реєстру. У графі «Власник» має бути вказане ваше прізвище, ім’я та по батькові, а в графі «Форма власності» – приватна.

Перевірити дану інформацію та завершити оформлення свого права власності на землю (пай) вам необхідно з метою уникнення потенційних шахрайських схем «захоплення» вашої неоформленої землі (паю) іншими особами або уникнення її переходу з 1 січня 2025 року в комунальну власність вашої територіальної громади (детальніше в моєму попередньому дописі на земельну тематику).

2. Якщо ваша земля (пай) перебуває в оренді – перевірте чи ви маєте в наявності свій екземпляр договору оренди. Відповідно до чинного законодавства, один примірник договору оренди земельної ділянки має бути обов’язково у вас, як власника землі, інший – обов’язково в орендаря (фермерського господарства, агрохолдингу).

У випадку відсутності вашого примірника договору необхідно звертатися до орендаря із вимогою надати вам ваш договір. Якщо вам відмовлятимуть – наявність договору, його реєстраційний номер, дату укладення та інформацію про державну реєстрацію права оренди можливо з’ясувати у відповідних державних реєстрах та отримати ваш договір на адвокатський запит, – пояснив Юрій Андрікевич.

Валентина Лісова