У цей день вшановується пам’ять святителя Митрофана Константинопольського. На Митрофана наші пращури слідкували за вечірньою зорею: червона зоря – на вітер; світла і жовта – на дощ. У цей час зацвітають пізні сорти горобини, яблунь. Слов’яни називали Митрофана Навозником. Правда, в цьому не було нічого образливого. Навпаки, селяни дуже шанобливо ставилися до особистості Митрофана, оскільки саме він, за прикметами, був запорукою майбутнього врожаю. Вважалося, що саме на Митрофана потрібно обов’язково удобрити землю. Крім того, окликали вітер та просили його прислати дощі влітку, щоб в майбутньому отримати гарний урожай.

Крім цього сьогодні  Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою Цей день проголосили 1995 року Генеральною Асамблеєю ООН  у зв’язку з річницею від дня прийняття 1994 року Конвенції ООН по боротьбі з опустеленням. Щорічно людство продовжує втрачати 12 мільйонів гектарів земель та 75 мільярдів тон родючих ґрунтів, на яких можна було б отримувати 20 млн тон зерна.

17 червня увійшло до історії людства такими подіями:

656 – У Медині вбитий третій арабський халіф Осман ібн Аффан з династії Омеядів. Його наступником став Алі ібн Абі Таліб, двоюрідний брат і зять пророка Мухаммеда, який став четвертим правителем Праведного халіфату.

1025 – У віці близько 59-и років помер перший польський король Болеслав П’яст, який ще за життя за свої військові успіхи отримав прізвисько Хоробрий. Його син Мешко II не зумів утримати одержану у спадок державу, що простягалась від Ельби до Волині і від Балтійського моря до Карпат, і через сім років Польща розпалась на три удільні володіння.

1462 – Влад III Цепеш (Дракула) здійснив невдалу спробу атаки на турецький табір, розбитий поблизу румунської столиці Тирговіште, з метою вбити турецького султана Мехмеда II. Замах не вдався, проте в бою турки втратили в бою до 15 тисяч чоловік.

1579 – Під час своєї кругосвітньої подорожі, що почалась 13 грудня 1577 року, Френсіс Дрейк висадився на узбережжі сучасної Каліфорнії і проголосив її власністю англійської королеви Єлизавети І. Назвавши відкриту ним територію Новим Альбіоном, Дрейк пробув на ній близько місяця і продовжив подорож у західному напрямку, прибувши на батьківщину 26 вересня 1580 року. У 1581 році за свої успіхи як мореплавця Дрейк був посвячений королевою у лицарі.

1605 – під час бунту в Москві вбили спадкоємців царя Бориса Годунова

1672 – На старшинській раді в Козачій Діброві поблизу Конотопа Іван Самойлович обраний гетьманом Лівобережної України. За підтримки московського війська за два роки він зумів здолати гетьманів Правобережжя Михайла Ханенка та Петра Дорошенка і став гетьманом «обох сторін Дніпра».

1774 – Джордж Вашингтон призначений головнокомандувачем Континентальної армії федератів

1789 – у Франції депутати третього стану Генеральних штатів, підтримані нижчими верствами духівництва і дворянства, проголосили себе Національним зборами. Через місяць спроба розгону Національних зборів призвела до народного повстання, взяття Бастилії й перемоги Французької революції

1885 – в Нью-Йорк на борту французького пароплава «Isere» прибув дарунок французького народу Сполученим Штатам: статуя Свободи. Ідейним натхненником створення статуї був французький професор-правознавець Едуард де Лабуле. Задумав він монумент, як подарунок до сотої річниці американської революції. В 1856 році він звернувся до скульптора Фредеріка Огюста Бартольді, який втілив масштабний проект. Саму 45-метрову скульптуру було спроектовано Фредеріком Бартольді під виділене в 1877 році Конгресом США місце на острові Бедло при вході в гавань Нью-Йорка. Сталевий каркас  виготовили  Ежен-ЕммануельВіоллє і Олександр-Густав Ейфель, який згодом прославився своєю оригінальною вежею в центрі Парижа.

1907 – повстання солдатів 41-го Селенгінського піхотного полку та 21-го саперного батальйону. Його учасники були ув’язнені в Косому капонірі Київської фортеці, а 11 керівників – розстріляні біля валу капоніра за вироком Київського воєнно-окружного суду

1916 – В ході Першої Світової війни російські війська зайняли Чернівці.

1920 – до Вінниці вступили частини Червоної армії.

Рада народних міністрів УНР ухвалили рішення евакуювати урядовців зі Старокостянтинова до Кам’янця-Подільського

1925 – У Женеві підписано протокол про заборону застосування у військових операціях задушливих, отруйних і подібних газів, а також бактеорологічних засобів.

1928 – Почався безпосадковий авіапереліт літаком через Атлантичний океан, під час котрого Амелія Ерхарт стала першою жінкою, котрій це вдалось зробити. Правда, вона була лише пасажиром літака, котрим керував пілот Уілмер Шульц і механік Альфред Гордон.

1935 – створена американська кінокомпанія «Парамаунт пікчерз».

1939 – у Франції в останній раз сталася публічна страта на гільйотині (стратять вбивцю Ежена Вейдмана).

1940 – у села Мещери Горьківської області випав дощ зі срібних монет XVI-XVII ст. (Всього близько тисячі штук).

1941 – відданий наказ верховного головнокомандування збройних сил Німеччини почати здійснення плану «Барбаросса» з ранку 22 червня.

1950 – В госпіталі міста Евергрін-Парк (штат Іллінойс) чикагський лікар Річард Лоулер за 45 хвилин виконав першу у світі операцію з пересадки нирки людині.

1955 – Відбувся перший політ радянського пасажирського реактивного літака “ТУ-104”. До 11 листопада 1986 року, коли літак здійснив свій останній політ, 18% літаків “ТУ-104” зазнали катастроф — найгірший показник серед усіх радянських літаків.

1967 – У Китаї в районі озера Лобнор проведено перше успішне випробування термоядерної бомби потужністю 3,36 мегатонни.

1969 – Перемігши у Москві в турнірі на першість світу Тиграна Петросяна, 10-м чемпіоном світу з шахів став 32-річний радянський шахіст Борис Спаський.

1971 – США і Японія підписали угоду, згідно з якою японцям повертався контроль над островом Окінава.

1972 – Заарештовано п’ять чоловік, причетних до проникнення і незаконного прослуховуванняу штаб-квартири Демократичної партії в готелі “Вотергейт” у Вашингтоні, що стало початком Вотергейтсього скандалу, який призвів до відставки президента Річарда Ніксона у серпні 1974 року.

1980 – Рок-група Led Zeppelin почала своє тритижневе європейське турне. Як виявилось згодом, воно було й останнім, оскільки після смерті Джона Бонема у вересні того ж року група розпалась.

1982 – Виступаючи на Генеральній асамблеї ООН, президент США Рональд Рейган вперше назвав Радянський Союз імперією зла. Ця ідіома згодом стала однозначно сприйматись в усьому світі без будь-якої додаткого географічного уточнення.

1991 – у Південній Африці скасовано закон про реєстрацію новонароджених за расовою ознакою, що фактично означало скасування апартеїду в ПАР

1995 – підписано договір про дружбу і співробітництво між Україною й Республікою Білорусь

1996 – Всесвітня Організація охорони здоров’я повідомила, що згідно з її дослідженнями у світі щорічно вмирає більше восьми мільйонів дітей віком до одого року.

1999 – Парламент Латвії обрав 61-літню Вайру Віке-Фрейберг прем’єр-міністром; вона стала першою жінкою на цій посаді в історії країни.

2014 – В ході Російсько-української війни, поблизу містечка Щастя на Луганщині Надія Савченко попала у полон до бійців самопроголошеної ЛНР.

Тетяна Кондратьєва