Про це повідомляє пресслужба Держмитниці.

– 15 червня, в перший день введення в дію законів України від 15.04.2021 №1402-ІХ та №1403-ІХ, 60 громадян скористалися тимчасовим спрощенням митного оформлення транспортних засобів, передбаченим цими законами», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що найперше авто оформили в зоні діяльності Буковинської митниці Держмитслужби.

У Вінниці під митницею не було помічене пожвавлення серед власників євроблях, яким дали можливість за 30 тисяч гривень узаконити вої авто на євро номерах.

Нагадаємо, що у квітні Верховна Рада ухвалила закон про пільгове розмитнення авто на єврономерах. З року випуску транспорту повинно пройти понад п’ять років.

Тоді Верховна Рада на пів року продовжила пільгове розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією, про це йдеться в законопроєктах 4643-д і 4644-д,

«За» законопроєкт в другому читанні проголосували 235 й 237 народних депутатів, при необхідних 226 голосах.

Передбачається встановлення терміну у 180 днів для пільгового оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) та акцизним податком транспортних засобів особистого користувача, ввезених в Україну з порушеннями митного законодавства. Також на цей термін встановлюється пільгове митне оформлення автомобілів, включно зі звільненням від мита.

Для учасників бойових дій встановлюється окремий термін – 270 днів за умови документального підтвердження їх перебування на території ООС більш ніж 90 днів.

Транспортні засоби, які будуть підлягати пільговому митному оформленню або можуть бути вивезені з України на пільгових умовах, повинні бути особистого користування та з року випуску яких пройшло понад п’яти років. Також вони повинні класифікуватися за товарними позиціями 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонн).

Зазначається, що закони поширюються на автомобілі, завезені в Україну до 1 січня 2021 року.

Пільговий акциз діятиме протягом 180 днів з моменту набрання законами чинності.

Базою оподаткування на додану вартість (ПДВ) стане виключно акцизний податок.

Сума податку буде визначатися за ставкою, яка залежить від віку транспортного засобу, об’єму двигуна і типу палива. За підрахунками профільного комітету Ради, в результаті вартість розмитнення таких авто складе до 1000 євро.

При цьому передбачається, що дія закону не поширюється на авто, які не відповідають стандарту «Євро-2».

Роман Ковальський