(067) 430 96 88, (097) 999 95 51

Важливим чинником лікувальної рекреації є наявність мінеральних вод.

Івано-Франківська область – одна з найзабезпеченіших природних рекреаційних територій карпатського регіону України.

До лікувальних вод цього краю, таких як «Моршинська», «Нафтуся», «Поляна квасова», виявлено ще одне родовище лікувально-столової води зі специфічними компонентами, що за хімічним складом та мінералізацією рекомендується для лікування широкого спектру хвороб. Це – вода «Аршиця».

Мінеральна лікувально-столова вода «Аршиця», яка має унікальні бактерицидні та цілющі властивості, може використовуватися як один із засобів при проведенні противірусної терапії для своєчасного усунення збудників хвороби.

Раннє противірусне лікування може знизити частоту розвитку важких і критичних форм захворювання. Незважаючи на відсутність клінічних доказів ефективності противірусних препаратів, наразі схвалені противірусні стратегії, засновані на характеристиках в SARСoV-2, відповідно до протоколів діагностики та лікування СОVID-19: профілактика, контроль, діагностика і лікування.

За хімічним складом вона належить до хлоридно-гідрокарбонатно-натрій-калій-кальцій-магнієвих вод із мінералізацією 1,5-3,0 г/л. Основними діючими компонентами «Аршиці» є іони натрію, калію, кальцію, магнію, хлору та гідрокарбонату.

Гідрокарбонатний іон (НСОЗ) 250450 мг/л у поєднанні з натрієм є основним діючим лікувальним фактором, який підвищує лужний резерв, поліпшує білковий обмін, знижує цукор у крові, запобігає кислотності шлункового соку, вимиває з організму ізотопи радіоактивних металів.

Наявність іонів хлору (Сl) 600-1500 мг/л стимулює секреторну діяльність шлунка, жовчоутворення і жовчовиведення, поліпшує видільну функцію нирок. За гідрокарбонатним іоном мінеральна вода «Аршиця» схожа з мінеральними водами «Боржомі», «Саірме» (Грузія), «Лужанська», «Поляна Купель», «Поляна квасова» (Закарпатська область) та ін.

Наявність іону хлору дозволяє долучити воду «Аршиця» до мінеральних вод курортів Трускавець, Миргород, Куяльник, Моршин (джерело №6). За основним складом і загальною мінералізацією вона найбільш близька до лікувально-столової води «Айвазовська» (Крим).

«Аршиця» є поєднанням двох типів вод, тому її можна використовувати при гастритах як з пониженою, так і з підвищеною секреторною функцією шлунка в залежності від часу прийому води: до їди або після. Вода ефективна також при неускладненій виразці шлунка і 12-палої кишки, хронічних коліентеритах, панкреатитах, хронічних захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів.

Дослідження прикарпатського вченого, академіка Нестора Середюка показали, що сульфати поліпшують імунологічний захист організму. Вміст сульфатів 70-150 мг/л в мінеральній воді «Аршиця» обумовлює виражену жовчогінну і жовчовидільну дію, відновлює структуру печінки, запобігає розвитку цирозу, зменшує застій жовчі. Це ставить її поряд з такими мінеральними водами, як кисловодський сульфатний «Нарзан», Слов’янське і Смирновське джерела, «Моршинська».

Наявність у мінеральній воді «Аршиця» іонів кальцію 70-150 мг/л сприяє пониженню проникливості клітинної мембрани, має протизапальну дію, зменшує явища алергії. Хлор-натрій-кальцієва вода поліпшує жировий обмін, ефективна при ожирінні 1-2 ступенів. До кальцієвих належать желєзноводські й іжевські мінеральні води. Магній, який також присутній у воді «Аршиця», є складовою тканинної рідини, депонується в печінці і м’язовій тканині. Як і кальцій, він має спазмолітичну дію (знімає болі), знижує рівень холестерину, що сповільнює процес старіння.

Одеським інститутом курортології і бальнеології та Державним центром стандартизації і контролю якості природних лікувальних ресурсів на воду «Аршиця» видано відповідний сертифікат.

Джерело, вірніше свердловина з мінеральною водою «Аршиця», відкрита в 1991 році. Вона знаходиться в низькогірному районі зовнішніх Карпат, у с.Текуче в Косівському районі Івано-Франківської області. Цей мальовничий район, який належить до басейну ріки Прут, відомий своєю екологічною чистотою. За кількістю опадів та умов випаровування, район Текучого належить до зони стійкого зволоження. Складна геологічна будова району, розріз якого представлений окремими ізольованими гідрогеологічними структурами, сприяють утворенню прісної мінеральної води. Живлення підземних вод атмосферних опадів, конденсації атмосферної вологи в товщах гір, які лежать поблизу, і перетікання її з інших водоносних горизонтів. Формування мікрокомпонентного складу слабо-мінералізованих вод здійснюється за рахунок вилужування менілітових сланців інфільтраційними водами в зоні активного водообміну.

Вода добувається зі скважини №2-Д з глибини 64 метри. Перед розливом воду звільняють від певних часток. Для цього застосовують метод фільтрування. Проходячи крізь систему фільтрів, вода повністю очищається від дисперсних часток. Завдяки унікальному збалансованому хімічному складу і властивостям самої води, використовуваного обладнання і суворого дотримання технологічного процесу, «Аршиця» може зберігатися без консервування доволі тривалий період – 12 місяців, і весь цей час зберігати цілющі властивості. Вода має яскраво виражену бактеріацидну дію, що означає здатність убивати мікроорганізми. За бактеріоцидними властивостями вода «Аршиця» нагадує дію антибіотиків, а також – низки активних антисептиків, але при цьому вона позбавлена тих побічних дій, які вони викликають. Хвороботворні мікроорганізми в цій воді просто не живуть і вона здатна до самоочищення.

Маючи солонуватий присмак, вона прекрасно втамовує спрагу і нормалізовує апетит. Її якісна характеристика була проведена лабораторними дослідженнями Львівської геолого-розвідувальної експедиції, Українським НДІ медичної реабілітації і курортології, Косівської районної СЕС у 1993-1998 роках.

Як засвідчили аналізи, вода «Аршиця» не має запаху, прозора, без кольору, має слабко-солоний смак. По температурі вона належить до холодних вод (12 °С) і характеризується слабозлуженою реакцією (рН 7,2). До складу розчинених газів входить діоксид вуглеводу – 222,98 мг/дм3.

Повний аналіз іонно-солевого складу води показав, що вода «Аршиця» характеризується як хлоридна, гідрокарбонатно-хлоридна

натрієва малої мінералізації.

Вважаємо за необхідне попередити, що основними протипоказання до питтєвого лікування водою «Аршиця» є: різко виражені порушення моторно-евакуаторної функції шлунка та кишківника, захворювання серцево-судинної системи, які супроводжуються набряками, порушеннями функції нирок.

Крім внутрішнього прийому, мінеральну воду «Аршиця» можна використовувати для зовнішнього приймання у вигляді ванн, зрошень, промивань, гідромасажу, що додатково розширяють показання до терапевтичного застосування.

Особливістю питтєвого лікування водою «Аршиця» є те, що його можна проводити як у лікувальних установах (лікарнях, санаторіях), так і в домашніх умовах. Наразі в багатьох лікувальних закладах встановлюється бальнеотехнічне обладнання для розливу мінеральної води «Аршиця». Таке обладнання дозволяє точно дозувати воду і приймати необхідну її кількість, а також дотримуватися необхідного температурного режиму.

Механізм дії мінеральної води «Аршиця», крім властивостей, які придають їй мінеральні компоненти, проявляється ще й цілою низкою фізіологічних реакцій, в основі яких лежать нейрорефлекторні і гуморальні процеси, обумовлені впливом різноманітних факторів: температурою води, швидкістю поступання її у шлунок і тривалістю перебування в різних відділах шлунково-кишкового тракту.

Внаслідок фізіологічної дії мінеральної води «Аршиця» на шлункову секрецію, при потраплянні її в шлунок, в методиці питтєвого лікування важливо створювати такі умови, при яких можна було б отримувати переважно стимулюючу чи переважно гальмівну дію. Вода, випита незадовго до прийому їжі, змішуючись із нею, не встигає перейти в дванадцятипалу кишку. Довше затримуючись у шлункові, вона подразнює його слизову оболонку і справляє переважно стимулюючу дію на шлункову секрецію.

Вода, прийнята задовго до прийому їжі, не затримується в шлункові, переходить у дванадцятипалу кишку і виявляє гальмівну дію, знижуючи шлункову секрецію.

Швидкість переходу мінеральної води із шлунка в кишківник залежить і від її температури. Холодна вода посилює рухову функцію шлунка і переходить у кишківник швидше, тепла – зменшує її та евакуюється повільніше.

Зазвичай воду «Аршиця» п’ють перед їдою 3-4 рази на день. Разову дозу для пиття прийнято визначати з розрахунку 3,3 мл на 1 кг маси тіла людини, що складає від 3/4 до 1,5 склянки на прийом. Добова доза при цьому рівна 500-1000 мл.

Дещо більші дози води впродовж доби (1200-1600 мл) слід приймати людям із захворюванням печінки і жовчних шляхів з метою посилення виділення жовчі і дренування жовчних шляхів, хворим цукровим діабетом, при схильності до ацидозу – для виведення шлаків і нормалізації обміну речовин, при деяких урологічних захворюваннях.

Меншу кількість води на прийом (50-150 мл) впродовж доби (1-2,5 склянки) слід вживати особам зі схильністю до поносів, хворим серцево-судинними захворюваннями, із затриманнями рідини в організмі.

Час прийому мінеральної води по відношенню до прийому їжі при різних порушеннях призначають у залежності від стану секретної функції шлунка. При нормальній секретній функції воду слід приймати за 30-40 хвилин до їди, при пониженій – за 1-1,5 год. до їди, щоб викликати стимулюючу дію.

Особам із підвищеною секреторною функцією шлунка пити воду слід швидко, великими ковтками, з пониженою – повільно, невеликими ковтками.

Пиття мінеральної води «Аршиця» після їди рекомендується при гіперацидних гастритах та виразковій хворобі дванадцятипалої кишки з настирливим шлунковим болем, печією та спазмами шлунка та кишківника. Зазвичай, у таких випадках воду п’ють не раніше, ніж через годину після їди.

При гіпоацидних гастритах будь-яке пиття води не рекомендується.

Отож, основними показниками до питтєвого лікування водою «Аршиця» є:

– хронічні гастрити зі зниженою, підвищеною і нормальною секреторною функцією шлунка;

– виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки;

– НСПВП – гастропатії;

– хронічні коліти й ентероколіти;

– синдром подразненого кишківника (дисбактеріози);

– кандидози;

– хронічне захворювання печінки і жовчовивідних шляхів;

– хронічні панкреатити;

– залізодефіцитні анемії;

– хронічні захворювання нирок і сечовивідних шляхів;

– цукровий діабет;

– ожиріння;

– порушення серцевого ритму і провідності;

– початкові стадії атеросклерозу;

– синдром хронічної втоми;

– підвищена чутливість до погодніх та геомагнітних факторів;

– динамічна атаксія (порушення координації рухів) у спортсменів, водіїв та льотчиків;

– порушення уваги в школярів, студентів та працівників розумової праці;

– радіаційні ураження.

Ніхто не стане заперечувати, що природа лікує, і люди про це знали в усі часи. Вони зверталися до природи, шукаючи в ній порятунок від багатьох недуг. І вона відкривала людям свої таємниці, щедро нагороджувала їх найголовнішим багатством -здоров’ям.

Компанія ТОВ «АГРОТЕК-К» пропонує використовувати джерело мінеральної води з унікальними особливими властивостями в якості забезпечення регіонів цією продукцією – природною мінеральною лікувально-столовою водою торгової марки «Аршиця» для забезпечення людей, які проживають і працюють на всіх територіях України, здатної зменшити вплив зовнішніх небезпечних для здоров’я і життєдіяльності людини факторів, пов’язаних із негативним впливом небезпечних вірусів та їх штамів, на організм людини, скоротити захворюваність, збільшити тривалість життя людей.

Систематичне споживання мінеральної води з особливими властивостями «Аршиця» і дотримання відповідних рекомендацій лікарів, які проводили клінічні випробування цілющої сили цієї води, надають профілактичну дію і допомагають знешкодити шкідливі мікроби в організмі людини.

Завдяки своєму унікальному мінеральному складу, підтвердженому Українським національним державним інститутом медичної реабілітації та курортології, мінеральна вода «Аршиця» не проходить хімічну водопідготовку і розливається в тару по 0,5 л, 1 л, 1,5 л, сильно-, слабо-, і негазована в тару 0,5 л, 1,5 л, 5л, 13л, 18,9 л. Всі стадії виробництва проходять контроль в українських органах стандартизації, ліцензування та сертифікації.

Продукція відповідає технічним умовам і якісним показникам. На кожну партію виписується необхідний пакет документів.

ТМ «Аршиця» – член асоціації «ЕКО Карпатський стандарт» (Австрія) і товарної нумерації «ДжіЕс1 Україна», тому штрих-код – офіційний і без проблем читається сканером на будь яких пристроях.

Вода «Аршиця» – це ще одна розгадана таємниця природи, таємниця, яка тепер стала доступна всім. Ця таємниця допомагає підтримувати здоров’я і зберігати сили впродовж усього життя.

Природа щедро дарує людям «Аршицю», ніби промовляючи: пийте на здоров’я, насолоджуйтеся живильною вологою і насичуйтеся цілющою силою. І люди п’ють її, п’ють самі і пропонують її іншим.

Тож любімо Природу, шукаймо в ній цілющі сили і тоді з надзвичайно великим задоволенням і при повному здоров’ї проведемо довгі роки життя! 067 430 96 88, 097 999 95 51

Підготувала
Надія МАЛЬЧЕНКО