Православна церква 18 червня вшановує пам’ять священномученика Дорофія Тирського, єпископа в фінікійському місті Тир. У період гоніння на християн за часів імператора Діоклетіана переховувався від язичників. У період правління Юліана Відступника єпископ прийняв мученицьку смерть.  Інші назви свята: «День Волхва-Дорофея», «День сон-трави», «Ніч сон-трави», «Горобині ночі». З Дорофєєва дня ночі стають самими короткими у році. Назви «День/ніч сон-трави» свято отримало за те, що в цей день розпускається ця чарівна та загадкова рослина.

А ще сьогодні День дільничного офіцера поліції в Україні, День любителів риболовлі, Міжнародний день пікніка, Міжнародний день паніки,( зберігайте спокій), Міжнародний день суші, День народження дитячої коляски.

18 червня увійшло до історії людства такими подіями:

323 до н. е. – У Вавилоні завершились переговори про розподіл володінь Олександра Великого між його найближчими соратниками, після чого забальзамоване тіло македонського царя в золотому саркофазі відправили для поховання на батьківщині в Пеллі. Однак невдоволення прийнятими рішеннями переросло у двадцятилітню війну між колишніми сподвижниками, в ході якої був убитий син Македонського, а його імперія розпалась на три еліністичні царства — Єгипетське, Македонське і Сирійське.

1053 – нормани-вікінги в битві біля Чивітате (Південна Італія) розбили папське воїнство, а Папу Римського Лева IX взяли в полон.

Цей епізод став одним із ключових моментів, які спричинили розкол християнської церкви наступного року (у листуванні з проханнями допомогти Папа зіпсував стосунки з патріархом Михаїлом Керуларієм)

1155 – У базиліці святого Петра в Римі папа Адріан IV наділив німецького і італійського короля Фрідріха Гогенштауфена, відомого як Барбаросса, гідністю римського імператора. Через два роки термін «священна» з’явився у назві очолюваної ним Римської імперії німецької нації.

У 1583 році віце-мер Лондона Ричард Мартін застрахував життя Вільяма Гібсона на суму 383 фунти. Саме цей випадок заведено вважати першим страхуванням життя. Сьогодні дана страхова послуга – одна з найпопулярніших у світі поряд зі страхуванням здоров’я і майна.

1658 – у Соловецькому монастирі зібрався “чорний собор”, який вирішив залишитися вірним старим книгам всупереч церковним реформам патріарха Никона

1668 – Після загибелі Івана Брюховецького на військовій раді новим гетьманом всієї України обраний Петро Дорошенко Іван Брюховецький ,обраний на Чорній раді за підтримки Москви гетьманом Лівобережної України ,був убитий власними  військами. Брюховецький не виправдав сподівань українського народу в проведенні внутрішньої політики, розв’язанні соціальних питань. Після обрання гетьманом він уклав з Московською державою Батуринські і Московські статті, яки надавали Московщині значно більше влади, ніж це було встановлено Переяславськими статтями. Проводив політику терору.

1799 – 22-тисячна російсько-австрійська армія Олександра Суворова, здійснивши два дні тому несподіваний перехід через гори, розбивала 36-тисячне французьке військо на р. Требії (Північна Італія)

1754 – Для захисту Нової Сербії, території між Південним Бугом та Дніпром, відібраної в українського козацтва і заселеної сербами, угорцями, волохами, молдавани, хорватами, закладено фортецю Святої Єлисавети. Після знищення Запорізької Січі у червні 1775 року та приєднання Кримського ханства до Російськогї імперії 1783 року Єлисаветинська фортеця втратила військово-стратегічне значенняі 21 лютого 1784 року фортеця Святої Єлисавети перетворена на місто Єлисаветград (нині — Кропивницький).

1782 – У Швейцарії зафіксовано останній відомий випадок страти за чаклування — засуджена за спробу отруєння Анна Гельді була обезголовлена на центральній площі міста Гларус. У 2008 році представник міста Гларус подав до парламенту Швейцарії прохання про зняття всіх звинувачень з Анни Гельді, і 27 серпня 2008 року вона була визнана незаконно засудженою.

У 1817 році в цей день в Лондоні був відкритий міст Ватерлоо – в день другої річниці битви при Ватерлоо, в якій над Наполеоном перемогу здобули англійці. У результаті бою народилося крилатий вираз “Гвардія вмирає, але не здається!” Такими словами оточена стара гвардія Наполеона відповіла на пропозицію скласти зброю (й була розстріляна упритул із гармат). Міст був побудований Джоном Ренні. Він був платною переправою через Темзу, і багато хто вважали за краще зробити гак, але перейти річку по сусіднім безкоштовним мостам. Це робило Ватерлоо порівняно безлюдним і зручним як для побачень, так і для зведення рахунків з життям. У 1840 році 15% всіх самогубств у Лондоні припадали на міст Ватерлоо. У 1841 році на мосту стався жахливий випадок з Семюелем Гілбертом Скоттом – американцем, що заробляв на життя небезпечними трюками. Скотт збирався ефектно стрибнути в Темзу, зображуючи тікає з шибениці, але випадково опинився у зашморгу. Натовп думала, що це частина трюку, і Скотта вийняли з петлі занадто пізно. У 1865 році пірси мосту поступово стали руйнуватися. У 1920 році проблема стала настільки гострою, що міст довелося закрити. А в 1934 році його знесли, і відразу ж почали будувати теперішній по проекту сера Джайлса Гілберта Скотта. Будівництво нового мосту йшло важко. Чоловіків не вистачало – йшла Друга світова війна, будівництво велося в основному жіночими руками, тому сучасний Ватерлоо часто називають жіночим мостом.

1878 – 20-річний польський матрос, уроженець Бердичева, Юзеф Коженьовський вперше зійшов на англійську землю, котру він згодом прославив як письменник Джозеф Конрад.

В 1889 році у балтиморське патентне бюро прийшов Вільям Річардсон з ідеєю, що зробила чергову революцію в історії колясок. Він придумав її реверсивну модель, в якій дитина могла сидіти обличчям до того, хто везе коляску, так і спиною до нього. Колеса в колясці Річардсона могли обертатися на 360 градусів абсолютно незалежно один від одного. Мода на дитячі коляски виникла в 1840 році, коли англійська королева Вікторія, мама дев’ятьох дітей, захотіла сама гуляти зі своїми малюками по королівському парку. Незабаром коляскою обзавелися всі аристократичні кола Європи. У них запрягали поні, кіз або собак, щоб вони катали дітей. Коляски робили на замовлення, за своєю формою вони були схожі на транспорт для дорослих – карети і диліжанси.

У 1903 році в Сан-Франциско був дан старт першого автопробігу через континент. Його учасники через три місяці фінішували в Нью-Йорку.

1906 – Після поразки збройного повстання в Москві припинила своє існування Марковська республіка, селянське самоврядування на території Марківської волості Волоколамського повіту Московської губернії, проголошена 31 жовтня 1905 року.

1917 – Незважаючи на заборону військового міністра Росії Олександра Керенського, у Києві розпочав роботу II Всеукраїнський Військовий з’їзд під головуванням Володимира Винниченка, у роботі якого взяло участь 2308 делегатів з усіх фронтів, флотів і флотилій, а також запасних частин. На з’їзді було обрано Тимчасову Раду Військових Депутатів у складі 132 чоловік, яка увійшла до складу Української Центральної Ради; Симон Петлюра був переобраний Головою Українського Генерального Військового Комітету.

1918 – Щоб не втратити військові кораблі згідно з рішенням Брестського миру, у Цесімській бухті Новоросійська під керівництвом Федора Раскольникова затоплено російський Чорноморський флот (1 лінкор і 9 есмінців).

1932 – Після 12 днів припинила своє існування Соціалістична республіка Чилі, проголошена ліворадикальною воєнною хунтою на чолі з генералом Мармадуке Грове.

1934 – заарештовано активіста ОУН Романа Шухевича – у зв’язку з убивством українськими націоналістами міністра внутрішніх справ польського уряду Перацького

У 1934 році британський міністр транспорту лорд Хор-Беліша розпорядився поставити біля доріг в місцях пішохідних переходів смугасті стовпи з помаранчевими ліхтарями нагорі і закликав англійців суворо дотримуватися правил перетину вулиць. «Зебри» в народі потім називали за прізвищем міністра. Так з’явився у світі пішохідний перехід як засіб безпеки на дорогах.

1937 – Екіпаж радянського літака “АНТ-25” у складі Валерій Чкалов, Георгій Байдуков та Олександр Беляков почав безпосадковий переліт за маршрутом Москва — Північний полюс — США, котрий успішно завершився 20 червня призмемленням на аеродромі Ванкувера. Дальність польоту склала 8504 кілометрів.

У 1939 році в Каневі на могилі Тараса Шевченка був відкритий пам’ятник великому поетові. роботи скульптора Матвія Манізера і архітектора Євгена Левінсона.

1939 – до СРСР з еміграції повернулася поетеса Марія Цвєтаєва

1940 – Генерал французької армії Шарль де Голль виступив з Лондона по радіо Бі-Бі-Сі та звернувся до французів, які продовжували чинити опір нацистським військам з промовою, яка увійшла в історію як звернення «До всіх французів», — він закликав не припиняти боротьби проти нацистської Німеччини. У 2005 році ЮНЕСКО включила промову Шарля де Голля в реєстр «Пам’ять світу».

1953 – внаслідок військового перевороту, влаштованого організацією “Вільні офіцери” (спільно з Насером і Садатом), Мохаммед Нагіб став першим президентом Єгипту

1955 – в СРСР вийшло перше число журналу “Юность” (редактор Валентин Катаєв)

1957 – Група вищих радянських і партійних діячів скликала засідання Пленуму ЦК КПРС, на якому планувала змістити з поста Першого секретаря ЦК КПРС Микиту Хрущова. Проте останньому вдалось змінити хід засідання і домогтися зняття зі своїх посад учасників «антипартійної змови», котрі з часом були виключені з партії.

1979 – Президент США Джеймс Картер і радянський лідер Леонід Брежнєв підписали у Відні договір ОСВ-2 про обмеження стратегічних озброєнь, переговори по якому тривали сім років. Через півроку СРСР ввів Обмежений військовий контингент в Афганістан і Сенат США так і не ратифікував договір. Проте його положення дотримувалися обома сторонами.

1996 – після першого туру президентських виборів у Росії Олександр Лебедь, який посів третє місце після Єльцина й комуніста Зюганова, був призначений секретарем Ради безпеки Російської Федерації і помічником президента Єльцина з питань національної безпеки. З посади міністра оборони зміщений Павло Грачов. Цього ж дня на виході з будинку уряду Росії затримані шоумен Лісовський і помічник Чубайса Євстаф’єв із коробкою з-під ксерокса, де було півмільйона доларів готівкою

2000 – міська рада Львова оголосила мораторій на трансляцію в закладах громадського харчування й торгівлі російськомовних пісень (після убивства композитора Ігоря Білозора).

Тетяна Кондратьєва