За шість місяців цього року у Вінниці мешканці 36 багатоповерхівок створили 35 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. При цьому ОСББ організували і в будинках – рекордсменах за віком. Один з них був збудований в роки Першої світової війни, а інший – лише на рік молодший вінницької Вежі, збудованої за проєктом архітектора Григорія Артинова.

Загалом на сьогодні у 804 багатоквартирних будинках міста діє 754 ОСББ. Це 39 % від загального обсягу усіх висоток Вінниці.

Начальник відділу по розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Ігор Іванов нагадує, що серед переваг при створенні ОСББ – безкоштовний капітальний ремонт одного з конструктивних елементів за рахунок міського бюджету. Це може бути дах, заміна різних комунікацій. А якщо будинок зведений до 1970 року, фінансова підтримка надається на ремонт двох елементів.

Будинок по вул. Архітектора Артинова, 39 є пам’яткою архітектури місцевого значення «Будинок князів Гедройц». Хоча останні дослідження свідчать, що його власницею була Броніслава Лозовська з відомої на той час і заможної вінницької родини. А князі Гедройц орендували цей будинок. Дім зведений у 1913 році. Як розповів голова правління ОСББ Анатолій Кучеров, за останні роки у цьому будинку двічі знімали фільми. «Сюди часто приходять гості міста, адже будинок розташований у центрі Вінниці. У нас вісім квартир і кожному мешканцю самотужки лагодити та ремонтувати щось в будівлі важко. Тому ми згуртувались та створили ОСББ. Першочергово плануємо відремонтувати дах. Щодо другого елементу, то ще не визначились, поки думаємо про ремонт коридору», – каже Андрій Кучеров.

А будинок в середмісті по провулку Князів Коріатовичів, 5 був зведений у 1917-му році. ОСББ люди створили тут місяць тому. І також думають про першочерговість капітальних ремонтів у своїй 104-річній будівлі. «Наш будинок зведений більше ста років тому, він – двоповерховий, тут є 12 квартир. Ми зібрались з сусідами, вирішили створити ОСББ, щоб самостійно керувати будинком, контролювати використання коштів на його утримання. Одноголосно вирішили ремонтні роботи розпочати з даху, адже з часу будівництва дому, його капітально не реконструювали. Також думаємо, що варто далі лагодити каналізацію», – каже голова правління ОСББ будинку по провулку Князів Коріатовичів, 5 Армен Мовсесян.

Варто зазначити, що понад 50 багатоквартирних будинків в місті, у яких функціонує ОСББ, побудовані більш ніж 100 років тому.

Довідка

З початку цього року 14 ОСББ створили у багатоповерхівках, збудованих у 1971-1990 роках, 8 – у  будинках, які зведені до 1970 року. На одне ОСББ менше у висотках, які з’явились в місті за останнє десятиріччя. А у багатоповерхівках 1991-2000 років цьогоріч створено 5 ОСББ. І лише два об’єднання співвласників багатоквартирних будинків організували у домах  2001-2010 років.