Назріває скандал навколо плану будівництва крематорію на території Якушинецької ОТГ. До редакції «33-го» звернулась ініціативна група, яка виступає проти будівництва.

– Ми не хочемо крематорію під носом! Нашу владу зацікавили Зарванці, а саме, урвище поблизу села. Там прокладена газова труба. А для роботи крематорію потрібна велика кіль­кість газу. Ймовірно, це буде новою схемою відмивання грошей, — заявляють активісти. — Рішення про побудову крематорію прийнято без врахування думки людей.

Відповідно до переконань більшості мешканців Якушинецької ОТГ, які є православними християнами, тіло померлого має бути поховане в землі. Це питання для громади зараз не пріоритетне. У селах немає амбулаторій, розбиті дороги. Від­сутні прогнозовані показники роботи цього під­приємства. Не зрозуміло, з яких джерел буде проводитись фінансування. Зрештою, немає жодних досліджень про користь та шкоду населенню від роботи крематорію, — заявляють активісти.

– Наразі місця на існуючих кладовищах вже закінчуються, а розширювати межі немає куди. Тому вирішили внести побудову крематорію у план розвитку громади. На нашу думку, це вирішення болючої проблеми. Звісно, ніхто не змушує людей піддаватись кремації. Це вільне волевиявлення кожного. Наразі фінансової можливості розпочати будівництво немає, але в планах таке є, — розповідає заступник сільського голови Людмила Грабова.

Йдеться про перспективу. Адже в селах області, як і у Вінниці, закінчуються місця на кладовищах. А через 5-7 років взагалі не буде де ховати покійників. Остаточно місце побудови крематорію ще не визначене, проте місцевість села Зарванці підходить найбільше. Звідси до найближчих домоволодінь 2,5 кілометра. Як тільки розпочнеться підготовка до будівництва, проведемо громадські слухання і всі відповідні дослідження. Думка громади обов’язково буде врахована, — пояснив завідувач сектором земельних відносин Володимир Присяжнюк.

Софія Копач