Господарі з Хмільника скаржаться, що на місцевому базарі продаються хворі курчата, каченята та гусенята.

На «гарячу лінію» газети звернулися мешканці села Митник та міста Хмільник. Люди повідомили, що придбали на «великому базарі» птицю, яка була інфі­кована.

– Хочу попередити усіх про хворобу, яка є на «великому базарі» в Хміль­нику. Днями купувала там гусенят у трьох продавців. Як виявилося, птиця була інфікована. Я про це не знала і придбала 78 гусенят. Привезла їх додому і підселила  до своїх, і всі вони за день виздихали…

Проблема не лише з гусенятами. Заразилося усе господарство… А у мене було 100 гусей, 40 курок, 3 півні, 40 індиків-бройлерів по 3 кг, 4 старих гуски, 50 глухих каченят і три качки старих. Ніхто не вижив…

У першу чергу, звертаюсь до людей, що купують у Хмільнику на базарі курчат, качок чи іншу птицю: будьте обережні, не довіряйте нікому, бо всі шукають вигоди!..

Ще хочу звернутись до тих, хто продав мені і думаю, що не тільки мені, інфікованих гусенят: навіщо таке робити? Це добром не повернеться… На чужій біді не розбагатієш, — повідомила Тетяна.

– У Митнику та Уланові через інфікованих курчат уся птиця в дворі полягла. Сусідка купила на ринку в Хмільнику мулардів, але через 4 дні їх почало крутити і поздихали всі кури, — обурена Галина Петрівна.

Голова Хмільницької ОТГ Микола Юрчишин повідомив, що масових випадків захворювання птиці у громаді не було.

– Якщо будуть конретні звернення, готові належним чином реагувати, — запевнив Микола Юрчишин.

Головний ветлікар Хміль­ника Василь Грушко так прокоментував ситуацію:

– Двічі на тиждень на ринку у Хмільнику здійс­нюється ветконтроль. Перевіряється дотримання протиепідемічних заходів. Тісно співпрацюємо з міжра­йонною лабораторією. З усі­ма старостами маємо контакт. Але про масові випадки захворюваності серед птиці офіційної інформації не зафіксовано. Так, поодинокі випадки можливі. Через несприятливі погодні умови курчата хворіють. Молодняку птиці потрібні додаткові засоби для підтримки росту, тепло та інші відповідні умови. Якщо про це не подбати, то курчата чи каченята гинуть.

Припускаю, що такі повідомлення могли з’явитися через конкуренцію на ринку. Бо багато хто вирощує курчат вдома, а потім реалізовує. А інкубатори працюють більш прозоро і створюють високу конкуренцію.

У будь-якому випадку люди можуть повідомляти про ті чи інші випадки – і ветслужба обов’язково перевірить ту чи іншу ситуацію.

Людмила ПОЛІЩУК