Любисток — одна з найдавніших приворотних трав у всіх слов’ян (незважаючи на те, що батьківщина любистку — Ірак).

Цю рослинку зашивали в вінчальну сукню, що гарантувало любов і вірність на все довге подружнє життя. Кущ любистку відганяє з подвір’я вужів, гадюк, навіть русалок і береже дім від заздрощів та сварок. Листя любистку — обов’язкове у дівочому вінку як символ відданості, поряд з барвінком, ромашками та маком.

А ще любистком лікували цілу низку хвороб. Він покращує апетит, роботу шлунку і кишківника, зменшує задишку. Призначають любисток при деяких жіночих захворюваннях. Тривалий прийом настою знижує збудливість нервової системи, сприяє ліквідації недокрів’я. Ось кілька цілющих любисткових рецептів.

НАБРЯКИ СЕРЦЕВОГО ПОХОДЖЕННЯ: 1 столову ложку сушеного листя запарити півтора склянками окропу в термосі. Настояти 3 години. Процідити, охолодити. Пити по 1 столовій ложці 4 5 разів на день за 20 хвилин до їди. І пити приємно, і сечогінне гарне.

ВИПАДАННЯ ВОЛОССЯ: 2 чайні ложки кореня запарити в термосі склянкою окропу. Настояти 5-7 годин (можна заварити на ніч або з ранку). Процідити. Охолодити. Втирати в шкіру голови на 2-3 години, після чого помити волосся жовтком яйця або в гарячій воді хлібом, але тільки не шампунем. Робити так 3-4 рази на тиждень — це один з дієвих рецептів для росту волосся при передчасному випаданні.

ПІДВИЩЕННЯ СТАТЕВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: всього 2 чайні ложки кореня залити 0,5 л горілки, настоювати вересень, жовтень. (Краще використовувати свіже коріння). Для збіль­шення потенції треба пити щодня по 1 десертній ложці після 19 годин.

БІЛЬ:  столову ложку дрібно наструганного кореня залити склянкою окропу, настояти 1 годину. Пити по пів склянки 3 рази на день за 20-30 хвилин після прийому їжі. Ефект від лікування помітно вищий при поєднанні зі спринцуванням відвару з коріння любистку. Від головного болю — листок свіжого любистку прикладають до голови. Любисток радять не кип’ятити — нібито втрачає цілющу силу. Любисток протипоказаний при гломерулонефриті (завдають шкоди ефірні масла). Не можна користуватися любистком при маткових кровотечах, рясних менструаціях. Його препарати викликають прилив крові до органів малого тазу, тому протипоказані при вагітності, геморої.

Соломія КАЛЮЖКО