Всі звикли, що кекс – це десерт, але несолодкий варіант кексу – це теж смачно! Спробуйте приготувати кекси з овочами, сиром, курятиною та іншими продуктами – і ваші родичі чи гості будуть приємно вражені.

Кекси з бринзою. 150 г розкришеної бринзи, 4 яйця, 1 склянка кефіру, по 2/3 склянки вершкового масла і пшеничного борошна, 1 ч. л. соди.

М’яке масло перемішати з яйцями, розтерти, додати бринзу, поступово додати борошно і долити кефір, замісити тісто. Наприкінці замішування додати соду, перемішати. Викласти тісто у формочки для кексів, застелені спеціальними паперовими формами, або спекти один великий кекс, виливши суміш у форму, змащену маслом.

Кекси з кабачків. Беремо 1 великий кабачок, склянку борошна, 300 г домашнього сиру, 3 яйця, пів пачки розпушувача, 100 г вершкового масла.

Масло розтоплюємо, змішуємо з сиром та яйцями до однорідної маси. В окремому посуді поєднуємо розпушувач та борошно. Натерти кабачок та додати до сирної маси. Змішати всі інгредієнти, замісити тісто. Розкласти його у форми для кексів і випікати в духовці при 180 градусів 30-40 хвилин.

Кекси з шинкою і двома видами сиру. 200 г борошна, по 150 г олії, білого сухого вина і шинки, по 100 г твердого та м’якого сиру, 4 яйця.

Перемішати яйця і борошно, влити вино і олію, збити суміш до однорідності, всипати по 1 ч. л. солі і розпушувача. Перемішати, додати тертий твердий сир, нарізану дрібними кубиками або смужками шинку, потім розкришений м’який сир, акуратно все перемішати. Змастити формочки маслом, викласти в них тісто (або все тісто викласти в одну велику форму), покласти в розігріту до середньої температури духовку і готувати приблизно 45 хв. до готовності. Такі кекси можна зберігати в холодильнику до одного тижня, перед подаванням їх можна просто розігрівати в мікрохвильовій печі.

Кекси з ананасом і курятиною. 200 г майонезу, 3 яйця, 1 склянка борошна, 1 ч. л. соди і 1 ч. л. оцту (погасити); начинка: 6 кілець консервованого ананаса, 100 г твердого сиру, 1 варене куряче філе, 0,5 пучка зелені.

Міксером збити яйця у пишну піну, перемішати їх із майонезом, потім – із просіяним борошном, додати погашену оцтом соду і замісити тісто. Дрібно посікти зелень, на крупній тертці потерти сир. Нарізати дрібними кубиками м’ясо і ананас, додати все в тісто, акуратно ложечкою його перемішати. Змастити маслом форму і заповнити її. Випікати в духовці.