Минуло шість років, як сталась страшна трагедія під Васильковом. Тут на нафтобазі БРСМ горіло 20 тисяч тонн пального.

Дивом вибухова хвиля не дійшла до військових складів зі зброєю та снарядами. Через недбалість  власників бази загинули 6 осіб, серед них 20-річний Євген Шевчук з Козятина, його товариш Петро Сизонюк сильно обгорів… Але бензинові королі, що повтікали з України після Майдану, продовжують  працювати і  вже увійшли в список найбагатших українців у «Форбс».

20-річний Євген Шевчук з Козятина планував одружитись. Але того червневого вечора його відправили гасити пожежу на Київщину. У пекельному вогні він і залишився, опізнали його за ДНК та хрестиком.

– Досі не вірю, що Жені немає, – каже мама героя-пожежника Лідія. – Коли відвідуємо синову могилку, він дивиться на нас, неначе живий. Батько Євгенія Леонід Іванович продовжує відбувати службу у козятинському пожежному поїзді. Час від часу рани дають про себе знати – пошрамовані вогнем руки болять та печуть. Та серце від туги за сином пече більше…

У іншого козятинчанина Петра Сизонюка після трагедії діагностували  60% опіків тіла, переніс чимало  надскладних операцій. Отримав пожиттєво третю групу інвалідності.

– Скрегіт металу,  вибух. І на мене ринув вогонь. Мене кудись віднесло вибуховою хвилею, – пригадує Петро. – Довелося самому гасити себе, коли виходив з вогню, до «швидкої»  довелося йти кілька кілометрів. А власники нафтобази не те що грошима не допомогли,  навіть не подякували. Нині ж компанія БРСМ вимагає не пов’язувати нафтобазу зі своїм брендом та мережею заправок, мовляв, до згорілого об’єкта вони не мають жодного стосунку. Бо там насправді був підпільний нафтопереробний завод. Урядова комісія встановила системні порушення пожежної безпеки на базі. Але за шість років винних не покарали, а пожежників взагалі не визнали потерпілими.

До речі, свою вину в БРСМ не визнають, а те, що сталося, власник компанії Андрій Біба називає терактом – він збирається подавати в суд на пожежників, мовляв, погано гасили. Експерти переконані – якби на нафтобазі не порушували стандарти і не виготовляли сурогат, а контролюючі органи належно виконували свою роботу, трагедії не сталося б. Нині в Україні десятки так званих «чорних» нафтопереробних заводів, а на ринку приблизно третина пального – фальсифікат.

Не виключено, що наша мафіозна правоохоронна система таки визнає пожежників винними, щоб не вимагали ніяких компенсацій…

Віталіна Трудько