Біля села Пришиб Слов’янського району  військовослужбовці ООС вшанували пам’ять загиблих авіаторів екіпажу  АН-30Б. Бійці поклали квіти до меморіалу «Скорботний янгол».

На цьому місці у 2014 році упав підбитий бойовиками літак, яким керували Константин Могилко з Вінниці та Сергій Камінський з Ямполя. Участь у заході взяли військові, представники влади Донецької області, друзі та побратими загиблих авіаторів. Екіпаж вертольота Мі-8 зі складу авіації Операції Об’єднаних сил здійснив проліт над меморіалом на знак вшанування пам’яті загиблих авіаторів. Військовий капелан отець Руслан відправив панахиду за загиблими…Вшанували пам’ять авіаторів і на рідній Вінниччині…

– Ще під час навчання у Вінницькій школі №23 Костя захопився авіацією. Так сталось, що разом зі мною на заводі працював Михайло Жихар, він сам склав літак ЯК-12, двигун із чеської «Morava» поставив, й на старому аеродромі ми «підльотували» на ньому. Якогось разу я взяв із собою сина, він потримався за штурвал, сподобалось. Він тоді казав: яка гарна Вінниця з висоти. А згодом вступив на льотчика до Харківського інституту Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Закінчив у 1999 році, сина направили до Львова, де стояла бригада транспортної авіації.

За кілька років бригаду розформували, і він перевівся у розвідувальну ескадрилью. Пройшов спеціальні курси англійської мови, почав літати за кордон в рамках угоди про «Відкрите небо», куди входять 35 країн. Сина дуже любили та поважали за професіоналізм, він міг посадити літак за будь-яких умов. Одружився наш Костя у 33. Дружина Віталіна народила йому сина Арсенія, — пригадують батьки Кості Могилка.

– 6 червня під вечір на висоті 4050 метрів літак підбила ракета, випущена російськими терористами з нової установки «Верба», яка лупить у висоту до 6 кілометрів. Розташували її на даху багатоповерхівки. Насправді ракет було дві, під час першої Костя встиг зманеврувати. Але другий удар ракети прийшовся в правий двигун, його пробило на­скрізь, почалася пожежа. Вдалось відвести літак за 40 кілометрів від Слов’янська, в село Пришиб. Костянтин заздалегідь дав команду, щоби всі стрибали з парашутами, проте колеги були впевнені, що йому вдасться посадити літак. Зрештою, врятуватись вдалось двом молодим лейтенантам та штурману. Сергій Камінський, Володимир Момот стрибнули пізніше та загинули. Борттехнік Павло Дришлюк заявив, що залишиться до кінця з Костянтином. Механік Олексій Потапенко залишився в салоні й теж загинув…

У Джулинці, звідки родом батьки льотчика, на честь Костянтина Могилка названа вулиця. У Вінниці його ім’я дали площі неподалік Лісопарку… У рамках декомунізації колишня вулиця Комуністична у місті Борисполі перейменована на вулицю Сергія Камінського.

Віталіна Володимирова