Сьогодні в Україні День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

22 червня 1941 року попри таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю між Німеччиною і СРСР, нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 років, як складова, але основна частина Другої світової війни.

Німецько-радянська війна тривала від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року. ЇЇ бої стали одними з наймасштабніших у воєнній історії ХХ століття. Залежність обох воюючих сторін від українського економічного, сировинного потенціалу, людських ресурсів зумовила вкрай безкомпромісний, гранично-кривавий характер бойових дій на нашій території. Через це Україна найбільше потерпіла, як від нацистської агресії, так і від комуністичного режиму. Загалом протистояння між Німеччиною та СРСР на території України не припинялося впродовж 40 місяців, а на 35 з них припадають активні бойові дії. На українських землях було проведено 29 з 76 стратегічних наступальних операцій, у ході яких було знешкоджено понад 60% Вермахту. Слід зазначити, що Україна, не тільки серед колишніх радянських республік, а й з усіх країн світу, зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, в Україні загинуло від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення близько 5 млн, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратило притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл. Повністю чи частково були знищені понад 16 тис. промислових підприємств. Підраховано, що загальні збитки економіки України у війні сягнули 40 %.Цього дня вшановується пам’ять всіх тих, чиє життя було покалічено і зруйновано у тій страшній війні.

Астрономічним початком літа вважають 21 або 22 червня — день літнього сонцестояння. У цей день у північній півкулі нашої планети встановлюється найдовший день і найкоротша ніч. День літнього сонцестояння – це день початку астрономічного літа у північній півкулі Землі та зими – у південній півкулі.

Під час літнього сонцестояння в північній півкулі Землі Сонце найдовше залишається над горизонтом, 21 і 22 червня – це найдовші дні в році, а з 21 на 22 червня – найкоротша ніч. Дні літнього сонцестояння здавна були приводом для свята. Свято літнього сонцестояння як один з найважливіших свят в житті шанувався ще у стародавніх слов’ян і прибалтійських народів. На Русі святкували День Івана Купала, у Литві він відомий як Ладо, у Польщі – як Соботки, на Україні – Купайло, в Білорусі – Купали. Американці і канадці вважають цю дату початком літа, китайці, ірландці, японці, англійці – його розпалом.

22 червня увійшло до історії людства такими подіями:

860 – після невдалої атаки київських князів Аскольда й Діра на Царгород імператор Візантії Михайло III уклав із ними договір про “мир і любов”, заплативши великий викуп

1377 – Річард II, онук короля Едварда III, син Едуарда Чорного принца, став королем Англії, останнім з династії Плантагенетів.

1434 – Війська Генуезької республіки розбиті у битві біля Солхата (нині — Старий Крим) армією князівства Феодоро у союзі із татарськими військами Хаджи I Герая.

1611 – Після проведеної зими на захопленому льодами кораблі “Discovery” в сучасній Гудзоновій затоці, екіпаж корабля збунтувався проти свого капітана, англійського мандрівника Генрі Гудзона, котрий займався пошуком північного-західного шляху до Азії, і висадив його з сином і вісьмома прихильниками на навелечке відкрите судно. Після цього дня ні про Гудзона ні про його супутників ніхто не чув. “Discovery” повернувся до Англії, де був заарештований весь його екіпаж.

1633 – у домініканському монастирі святої Мінерви в Римі Галілео Галілей навколішки зрікся свого світогляду, заснованого на теорії Коперника. Це відбулося на самому місці, де Джордано Бруно вислухав смертний вирок

1668 – російські царські війська почали семирічну облогу Соловецького монастиря, який відмовився приймати церковну реформуому

1671 – Туреччина оголосила війну Польщі

У 1675 році  у  Гринвічі, під Лондоном, королем Англії Чарльзом ІІ засновано Королівську обсерваторію. Меридіан, що проходив через оберваторію, був прийнятий англійськими моряками за нульовий, але лише в кінці 19-го століття це стало міжнародною нормою – до того за нульовий меридіан приймали меридіан порту відбуття. 1727 – по смерті короля Георга I на престол Великобританії зійшов його син Георг II з Ганноверської династії.

1815 – Програвши битву при Ватерлоо і не знайшовши підтримки ні в уряді, ні в парламенті, які відмовились надати йому надзвичайні повноваження для захисту Франції від військ Сьомої коаліції, імператор Наполеон Бонапарт зрікся влади на користь свого малолітнього сина. Однак створений цього ж дня Тимчасовий уряд на чолі з Жозефом Фуше в очікуванні повернення до столиці Людовика XVIII не визнав його повноваження і перебрав на себе владу від імені «французького народу».

1853 – у Лондоні почала працювати “Вільна російська друкарня”, заснована Олександром Герценом

У 1889-му   Прусія першою в Європі ввела пенсії по старості.

1904 – наскочивши на скелю Роколл у Північній Атлантиці, затонув британський пароплав “Нордж”, що йшов із Копенгагена у Нью-Йорк; загинуло 654 людей

1910 – Відкрито першу в Європі пасажирську авіалінію — за маршрутом Фрідріхсхафен-Дюссельдорф курсував дирижабль “Німеччина”.

1915 – Після 10 місяців російської окупації Львів повернувся під контроль Австро-Угорщини.

1916 – У ході Першої світової війни у битві біля Флері (Франція) вперше застосували новий отруйний газ фосген.

1933 – секретар ЦК КП(б)У Павло Постишев оголосив про масові арешти серед буржуазної інтелігенції України

1940 – У ході Другої світової війни через вісім днів після падіння Парижа у Комп’єні, в тому ж вагоні, в котрому в 1918 році підписувала акт про капітуляцію Німеччина, Франція підписала акт про припинення військових дій проти Німеччини на умовах, продиктованих нацистами.

1941 року  німецькі війська без оголошення війни напали на Радянський Союз. на фронті шириною 3 тисячі кілометрів чотири групи армій загальною чисельністю 157 дивізій і 12 бригад розгорнули наступ в трьох напрямках. Цього ж дня війну СРСР оголосили Італія і Румунія.

1941 – Після нападу Німеччини на Радянський Союз прихильники незалежності Литви підняли збройне повстання проти радянської влади. Повстанням керували члени Литовського фронту активістів, які 23 червня сформували тимчасовий уряд на чолі з Юозасом Амброзявічусом. У Вільнюсі було сформовано самостійний Цивільний комітет Вільнюського повіту і міста.

1941 – почалися виступи партизанських груп ОУН(Б) на півночі Львівської області, в районі Сокаля, Поздимира, Радехова.

Загін членів ОУН у складі 200 бійців-підпільників захопив містечко Лопатин, у якому оборонялося 30 бійців внутрішніх військ НКВС та 50 міліціонерів, і утримував його близько доби. Повстанці перерізали лінії телефонного зв’язку, нападали на прикордонні застави, виявляли та знищували прикордонні десанти

1941 – у тюрмах Західної України енкаведисти почали розстріли в’язнів – переважно діячів ОУН, інтелігенції та національно свідомих громадян.

Цього дня в чотирьох тюрмах Львова було розстріляно 108 осіб

У 1942-му   у Києві відбувся так  званий  “матч смерті” між футболістами київського “Динамо” і німецького “Люфтваффе” (кияни виграли з рахунком 5:3).

1945 – Після 81-го дня боїв закінчилась американо-японська битва за острів Окінава, стратегічно важливий тихоокеанський острів між Японією і Тайванем. У ході боїв американці втратили 12,5 тисячі убитими і 35 тисяч пораненими, а японці — більше 120 тисяч осіб. Захопивши Окінаву, американці планували в листопаді провести висадку на Японські острови, а в березні 1946-го року захопити головний острів архіпелагу — Хонсю. Але, провівши в липні вдале випробування атомної бомби, США скинули дві атомні бомби на Хіросіму і Нагасакі, і в кінці серпня Японія капітулювала.

1948 – за наказом першого прем’єр-міністра Ізраїлю Давида Бен-Гуріона розстріляли корабель “Альталена”, який доставив зброю і добровольців для політичних супротивників Бен Гуріона – “Ецеля” (єврейської воєнно-національної організації)

1957 – Почав свою роботу пленум ЦК Компартії Радянського Союзу, на котрому розглядалося питання про “антипартійну групу” в складі Молотов, Маленков, Каганович і “примкнувшого до них” Шепілова, котра 18 червня вирішила змістити Микиту Хрущова з поста першого секретаря ЦК КПРС.

1960 – Відбувся офіційний розрив стосунків між Китаєм і Радянським Союзом. Приводом до цього став обмін образами між лідерами двох держав: Хрущов назвав Мао Цзедуна сталіністом, а той Хрущова – ревізіоністом

1981 – Марк Девід Чепмен визнав себе винним в убивстві Джона Леннона

1986 – На 51-й хвилині чвертьфінального матчу чемпіонату світу з футболу 1986 року на стадіоні «Ацтека» в Мехіко аргентинець Дієго Марадона забив один із найзнаменитіших своїх голів — у матчі «рука бога» спрямувала м’яч у ворота збірної Англії. В силу натягнутості відносин між країнами англійська преса охрестила цей нещасливий епізод «рукою диявола». Через чотири хвилини Марадона забив у ворота англійців «гол сторіччя», який приніс Аргентині перемогу з рахунком 2:1.

1990 – Після поділу Берліну стіною на вулиці Фрідріхштрассе відкрито КПП «Чарлі» (Чекпойнт Чарлі), найзнаменитіший контрольно-пропускний пункт переходу із Західного в Східний Берлін.

1994 – президент України Леонід Кравчук видав розпорядження “Про повернення релігійним організаціям культового майна” з вимогою до місцевих органів влади забезпечити до 1 грудня 1997 р. передачу в безоплатне користування або повернення у власність релігійних організацій культових будівель та майна, які перебувають у державній власності та використовуються не за призначенням

1997 – Іран та Ірак вперше за попередні 17 років відкрили міждержавний кордон для переміщення товарів і людей.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА