23 червня — православні вшановують пам’ять преподобного Силуана Печерського, священномученика Тимофія. Силуан схимник Печерський (13-14 століття, Київ) — православний святий, схимонах Печерського монастиря. Преподобний. Був ревним хранителем чистоти душевної та тілесної і за своє благочесне життя прп. Силуан отримав від Бога дар прозорливості та чудотворіння. Його мощі спочивають у Дальніх печерах. Данi антропологiчних дослiджень вказують, що преподобний Силуан помер у віці 30-35 років. Ріст святого становив близько 173 см.

Священномученик Тимофій, єпископ Пруський (Віфінія), за чистоту і святість життя отримав від Господа дар чудотворення. Навернув до віри Христової чимало язичників. Імператор Юліан Відступник (361-363), почувши про святого Тимофія, кинув його до в’язниці а потім наказав обезголовити святого. Згодом святі мощі єпископа були перенесені до Константинополя.

Сьогодні День «Альфи» (Група «А» Центру спеціальних операцій по боротьбі з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів, відоме нам як «Альфа» – спецпідрозділ Служби безпеки України. Згідно Вікіпедії, офіційно носить назву «Військова частина Е6117». 23-го червня 1994 року Президент України підписав Указ № 335/94 «Про створення Управління «А» Служби безпеки України». Цей День відзначається як день народження спецпідрозділу «Альфа» і є професійним святом).

Міжнародний Олімпійський день. (У червні 1894 року в Парижі відбувся міжнародний конгрес з проблем фізичного виховання, в якому брали участь представники 12 країн 23 червня свою доповідь представив ентузіаст відродження олімпійського руху барон П’єр де Кубертен. У ньому він познайомив присутніх з розробленими ним організаційними основами олімпійських ігор. Саме тоді був створений Міжнародний олімпійський комітет. Пост генерального секретаря МОК зайняв П’єр де Кубертен).

Міжнародний день вдів. ( За даними ООН, на сьогоднішній день в світі налічується близько 250 мільйонів вдів, із них 115 млн живуть у бідності. Дуже багато вдів проживає в країнах, де тривають збройні конфлікти. Генсек ООН Пан Гі Мун закликав уряди держав приділяти особливу увагу вдовам і їхнім дітям. Для України, через війну на сході країни, Міжнародний день вдів теж є надзвичайно актуальним, адже чимало українок стали вдовами, втративши чоловіків, годувальників, батьків своїх дітей).

А ще сьогодні Міжнародний день жінок в інженерії, День державної служби.

23 червня увійшло до історії людства такими подіями:

930 – На південному заході Ісландії біля озера Тінгвадлаватн вперше зібрались Загальні збори, альтинг, парламент Ісландії. Він вважається найдавнішим із нині діючих парламентів світу.

1472 – татарський хан Ахмат несподівано відступив від Москви, що було пояснено впливом Володимирської ікони Божої Матері

1724 – Росія й Туреччина в Константинополі уклали угоду, за якою Росія зберігала каспійське узбережжя, а Туреччина – Тифліс і Ерівань

1794 – У Парижі гільйотиновано колишнього президента Національних зборів Франції Александра Богарне, чоловіка майбутньої імператриці Жозефіни Богарне.

1868 — Крістофер Шоулз зі штату Вісконсин одержав патент на друкарську машинкуВона була розміром зі стіл, друкувала лише великим літерами, а результат друкування можна було побачити лише в кінці роботи, оскільки папір закладався у середину машини і був недоступним для огляду машиністці. У друкарській машинці Крістофера Шоулза букви і цифри (від 2 до 9) розташовувалися на двох рядах клавіш і йшли в алфавітом порядку; клавіші для 1 і 0 вирішили не робити — замість них обходилися буквами I і O.

1888 – На святі друкарів французького міста Ліль у виконані хору робітників уперше прозвучав «Інтернаціонал», пісня, написана поетом-комунаром Еженом Потьє зразу після падіння Паризької комуни і через 17 років покладена на музику робітником П’єром Дегейтером. До 1944 року «Інтернаціонал» був гімном Радянського Союзу.

1917 — на II-му Всеукраїнському військовому з’їзді в Києві було проголошено І Універсал Української Центральної Ради

(«Універсал Української Центральної Ради до українського народу, на Україні й поза Україною сущого»), котрий проголошував національно-територіальну автономію України в складі Росії. Автором І Універсалу був Володимир Винниченко

1919 – На півночі Латвії біля міста Цесіс об’єднані війська Естонії та Латвії здобули перемогу над німецькими військами, що знаменувало повне звільнення Естонії і наступне звільнення Латвії.

1931 – Авіатори Вілі Пост і Гарольд Гатті почали перший кругосвітній переліт на одномоторному літаку. Вони вилетіли з Нью-Йорку і повернулись на місце старту через 8 днів 15 годин і 51 хвилину.

1934 – у Кремлі вшановували перших героїв СРСР.

Орден Леніна і відзнаку Героя Радянського Союзу № 1 отримав льотчик Анатолій Ляпідевський

1941 – постановою Раднаркому СРСР і ЦК ВКП(б) створена Ставка головного командування Збройних сил СРСР. Нарком внутрішніх справ СРСР Берія видав наказ про евакуацію в’язнів із тюрем, розташованих у прифронтовій зоні. У зв’язку з нападом нацистської Німеччини проведено масові мітинги у містах і селах УРСР. У Києві відбувся мітинг, на якому з патріотичними закликами виступили письменники П. Тичина, М. Рильський, А. Шиян, Л. Первомайський

1941 — почалася найбільша в історії танкова битва — між німецькими та радянськими військами в районі Луцьк-Рівне-Дубно-Броди (завершилася 29 червня) У битві з обох сторін взяло участь понад 3200 танків — близько 2500 радянських і близько 800 німецьких. Битва під Дубном завершилась поразкою радянських військ, яким, проте, вдалось на тиждень затримати наступ німців на Київ.

1941 – виступ бойового відділу ОУН(Б) у складі 87 добре озброєних і підготовлених бійців у Перемишлянському районі Львівської області, які за перший день боїв убили 35 і полонили 188 червоноармійців

1944 – В ході Другої Світової війни радянські війська розпочали операцію «Багратіон», що дала можливість звільнити Білорусію і Литву від німецьких військ і 29 серпня вийти на кордон із Польщею.

1944 – Німецький письменник Томас Манн одержав американське громадянство.

1952 – понад 500 американських літаків зруйнували п’ять найбільших гідроелектростанцій Північної Кореї

1956 – На безальтернативних виборах 99,95% єгиптян проголосували за обрання Гамаля Абделя Насера другим президентом Республіки Єгипет. Одночасно відбувся і конституційний референдум, на якому 99,8% єгиптян підтримали проголошення країни однопартійною соціалістичною республікою з ісламом як офіційною релігією.

1957 – збірна СРСР з футболу провела свій перший відбірковий матч чемпіонату світу. У Москві радянська команда перемогла збірну Польщі з рахунком 3:0

1959 – Після дев’яти років ув’язнення вийшов з тюрми Клаус Фукс, британський фізик німецького походження. 1 травня 1950 року він був засуджений до 14 років тюрми за шпигунство і видачу військових секретів, котрі допомогли Радянському Союзу створити атомну і водневу бомби. За зразкову поведінку Фукс був достроково звільнений і негайно виїхав до Східної Німеччини, де й помер у 1988 році.

1961 – Після його ратифікації всіма дванадцятьма учасниками — Австралією, Аргентиною, Бельгією, Великою Британією, Новою Зеландією, Норвегією, ПАР, СРСР, США Францією, Чилі та Японією — набув чинності підписаний в 1959 році Договір про мирне наукове використання Антарктики. В наш час до числа учасників договору входять 47 держав, 28 з яких (в тому числі й Україна) мають статус консультативних сторін, а інші 19 — статус спостерігача. Договором заборонено створення в районі на південь від 60-ї паралелі південної широти військових споруд, проведення військових маневрів, випробувань будь-яких видів зброї, у тому числі ядерної, розміщення радіоактивних відходів.

1983 – біля берегів Камчатки затонув радянський атомний підводний човен К-429. Загинуло 16 осіб, решта екіпажу змогла вийшли на поверхню через торпедні апарати

1985 – 329 чоловік загинуло внаслідок вибуху, що стався поблизу Ірландії на борту літака «Боїнг-747» компанії «Air India», який виконував рейс Бомбей — Делі — Франкфурт-на-Майні — Торонто — Монреаль. Як показало розслідування, що тривало понад 20 років, вибух був здійснений членами сикхської терористичної організації, яка виступала за незалежність індійського штату Пенджаб. Ця катастрофа є найбільшою в історії авіації Канади, Індії та Ірландії і третьою у світі за кількістю жертв.

1987 — Сергій Бубка встановив черговий світовий рекорд у стрибках з жердиною — 6 м 3 см

1990 — почалося повернення кримських татар на Батьківщину

1991 – у Києві біля Республіканського стадіону і на площі Жовтневої революції з ініціативи Народного руху України та Української республіканської партії відбулися два масові мітинги під гаслом “Ні – Союзному договору!” Демонстранти пройшли до центру міста, зупинивши рух транспорту

1992 – Бос нью-йоркської мафії Джон Готті на прізвисько “Тефлоновий Дон”, глава сім’ї Гамбіно, за вбивство і участь у незаконному бізнесі засуджений до декількох пожиттєвих термінів ув’язнення без права дострокового звільнення.

1994 – в Україні вперше відбувся прямий телеефір, у якому взяли участь усі кандидати на пост президента. У групових теледебатах брали участь Валерій Бабич, Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Володимир Лановий, Олександр Мороз, Іван Плющ, Петро Таланчук.

2001 — розпочався триденний офіційний візит папи римського Івана Павла II в Україну

2004 – Урядова комісія Японії дозволила клонування людських ембріонів з дослідницькою метою.

2016 — у Великій Британії відбувся референдум щодо членства Великої Британії в ЄС. У ньому взяло участь 72% громадян з правом голосу і 52% з них проголосувало за вихід Британії з Європейського Союзу, 48% — проти.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА