Такої загадкової будівлі немає ніде в Україні! Наразі від неї залишилася тільки одна стіна, але у планах місцевої влади села Мельниківці, котре входить до Райгородської громади Гайсинського району – відреставрувати Чортівню і перетворити її на ще один цікавий туристичний об’єкт.

Цю будівлю звели на початку XX століття за наказом поміщика Михайла Северина-Червінського.Сам триповерховий маєток поміщика вже давно зрівняли з землею, а чортівня і досі жахає місцевих мешканців своєю загадковістю.

«Її місцевий пан збудував спеціально, аби відвести від доньки лихо! Кажуть, молода панночка не могла спати, «мучив» її «лихий». Словом, це така відкупна була», – розповідає про «Чотрівню» голова Гасинської РДА Людмила Головашич. – Це єдина в області споруда без жодного вікна. Під час колективізаціі «Чортівню» використовували як склад для зберігання молока, адже підходив мікроклімат – молоко не прокисало. Потім будівлю закинули. Нині зберіглася лише частина. Місцеві мешканці кажуть, що з будівлі часто чути страшні крики, а у ставку поблизу неї неодноразово топилися люди.

Про самого поміщика Чорвінського відомо, що він любив розкішне життя: в маєтку був побудований триповерховий будинок з балконами і ложами. Перед будинком бив фонтан (все це було зруйноване). Тепер на цьому місці збудовано будинок культури. Біля будинку був розбитий розкішний парк (деякі дерева збереглись до наших днів). Збереглась і стара липа під якою за столиком полюбляв відпочити пан. Мав Червінський ставки, де вирощував рибу. Біля другого ставка поблизу панського будинку працював водяний млин, до якого вела викладена з каменю бруківка. Був у Червінського і свій винокурний завод, який значився під номером 933. Завод був заснований у 1871 році, мав потужність 8 кінських сил. Все приводилось у рух за допомогою одного парового двигуна. Завод мав 13 штатних працівників. Виробництво спирту-сировини 1 млн. 200 тисяч гекталітрів за рік. Вино було високої якості, оскільки є свідчення, що воно йшло на експорт в Англію. В музеї села Мельниківець збереглися пляшки з написом Мельниківці в вигляді дутих літер. Любив пан посидіти над чашею вина, послухати патефон. У музеї села навіть збереглась його улюблена платівка. Після революції, коли Червінський втік, селяни ще довго носили вино з панського погребу, розбивали діжки, і витримане роками вино текло у ставок.

Але крім цього історія свідчить, що замовник будівництва «Чортівні» пан Червінський жорстоко знущався над своїми підданими. За невихід на роботу була встановлена кара — 12 різок. Є відомості, що управляючим Червінського був покараний пастух Амбросій, який став калікою і був переселений на кам’яну гору де взагалі не було ґрунту, а покоївка пана, не витримавши знущань, вкрала пістолета і покінчила життя самогубством.

Ілона ВАЛЬТЕР