Кожна громада створює місцеві програми, які описують, як територія буде стратегічно розвиватися на 3-5 років вперед. Зазвичай у міських рад є програми розвитку малого та середнього підприємництва, соціального благополуччя, розбудови інфраструктури та інші. І лише нещодавно в міських програмах з розвитку підприємництва почали з’являтися згадки про заходи на підтримку соціального бізнесу.

Поки для більшості міст соціальне підприємництво залишається таємничим та незвіданим,є громади, де створюють окремі профільні програми з соціального підприємництва. Так у 2020 році підготували та успішно реалізовують “Програму розвитку соціального підприємництва на території Вінницької міської територіальної громади на 2020-2022 роки”.

У 2017 році Вінницька міська рада визначила, що соціальне підприємництво буде одним із пріоритетів розвитку міста. Згодом почали готувати профільну програму. Долучився департамент економіки і інвестицій, державні установи, соціальні підприємці, представники місцевого бізнесу, громадські організації, бізнес-об’єднання та місцеві жителі. Аекспертну підтримку забезпечує команда Проєкту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС). Після 9 місяців фокус-групових досліджень, вивчення проблеми, розробки плану заходів у червні 2020 року програму прийняли.

Наше завдання – розробити сталу екосистему з розвитку соціального підприємництва, і крок за кроком запускати заходи, аби соціальний бізнес успішно розвивався навіть після того, як програма перестане діяти”, – зазначила заступник начальника відділу підтримки бізнесу департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Олена Присяжнюк.

Головний підхід до питання соціального підприємництва, за словами пані Олени, криється у тому, аби розвивати прибутковий бізнес, що зможе фінансово забезпечити соціальну мету діяльності підприємства.

“Ми не маємо за мету дати пільги такому бізнесу, ми прагнемо розв’язати соціальні проблеми за рахунок бізнес інструментів. Розвиваючи підприємництво, наповнюється бюджет, створюються нові робочі місця, у тому числі для соціально незахищених осіб, виникають нові публічні сервіси для громади”, – наголосила Олена Присяжнюк.

Іншими словами: у Вінниці, як і в будь-якого іншого міста, є потреба у якісних соціальних сервісах. Для того, щоб розв’язати актуальні проблеми, створюють соціальні підприємства, у яких громада може замовляти ці послуги.

Роль місцевої влади у цьому процесі – координація у створенні комфортних та сприятливих умов для відкриття та повноцінної роботи соціального бізнесу.

Таким чином Вінниця створює по суті прецедент, за яким у майбутньому зможуть розвивати соціальне підприємництво й інші громади. В основу розробки програми заклали “Інструмент поліпшення підприємницької політики” (The Better Entrepreneurship Policy Tool), що використовують у країнах Європейського Союзу.

Валентина Лісова