Православна церква 24 червня згадує апостолів Варфоломія і Варнаву. Варфоломій був одним з дванадцяти учнів Ісуса і помер мученицькою смертю. Він проповідував на Сході – в Індії та Вірменії. В Індії апостол переклав на індуську мову Євангеліє від Матфея, а у Вірменії зцілив дочку царську, відмовившись від оплати, через що охрестилися і цар, і вельможі, й народ його. Однак у первісній Албанії (нині Азербайджан) язичницькі жерці розіп’яли Варфоломея, потім зняли шкіру та зрештою відтяли йому голову. Його мощі перебувають в Римі. Варнава проповідував Боже слово на острові Крит. Святий Апостол Варнава після Святої П’ятдесятниці спродав усе майно своє та поклав гроші у ноги Апостолам. Він проповідував на території Римської імперії, прийняв мученицьку кончину свою в місті Саламіні від каменів юдеїв, що намагалися ще й спалити тіло його. Коли в середині 5-го століття після Різдва Христового знайшли його мощі, то на грудях лежало переписане ним самим Євангеліє від Матфея.

Покровителя цього дня Варнаву назвали “суничником”, оскільки в цей час доспіває однойменна ягода. У цей день заборонено рвати траву і дикі квіти, інакше можна накликати на себе злі сили. Вважалося, що зло ховається у високій траві і перетворює цілющі трави в отруйні. З 24 червня по 7 липня наступають “русалочі дні”, які завершуються святом Івана Купала. Вважається, що всі обряди і ворожіння в цей період дуже точні. Заміжні жінки в ніч 24 червня за допомогою ворожінь дізнаються, чи не зраджує їм чоловік.

А ще 24 червня – День басейну, День “відпусти”, День феї, День банана.

24 червня увійшло до історії людства такими подіями:

109 – У Римі за імператора Траяна відкрито новий акведук довжиною 40 км, названий на його честь. Він функціонував до середини XVII століття.

972 – у битві при Цедині армія князя Мешка здобула перемогу над германцями Марка Лаусітца (перша задокументована перемога польського війська)

1099 – засновано Орден святого Іоанна Єрусалимського.

1348 – Епідемія чуми, відома як «Чорна смерть» досягла Руану. Цього ж дня кораблем, що прибув з Гасконі, вона була завезена в англійський порт Мелькоб в Дорсеті.

1440 – Англійський король Генріх VI заснував Ітонський коледж, завданням якого була підготовка студентів для Кембріджського коледжу. За час існування Ітон закінчило 20 прем’єр-міністрів Великобританії.

1497 – Перша задокументована згадка про відвідання європейцем Північної Америки – дослідник Джон Кабот (італієць за походженням Джованні Кабото), який очолював англійську експедицію, висадився на території, відомій сьогодні як Ньюфаундленд, і, назвавши її Терранова, проголосив її власністю англійського короля Генріха VII.

1509 – коронація короля Англії Генріха VIII.

1547 – У Москві розпочалась Велика пожежа, яка охопила Кремль, Китай-город, Арбат та більшу частину міста і привела до загибелі близько 3 тисяч людей і втрати житла значної частини городян. Провина за пожежу була покладена на рід Глинських і підбурений простолюд піднявся на повстання – був убитий боярин Юрій Глинський, його майно було розграбоване, а дружина Ксенія Василівна була пострижена в монахині.

1717 – представники британських масонських лож зібралися в пивній “Гусак і рожен” і заснували Велику ложу Англії – об’єднання всіх лож. Масонство оформився як організований рух. А починалося все з будівництва собору Святого Петра в Лондоні під керівництвом знаменитого архітектора Крістофера Рена. Сьогодні Об’єднана велика ложа Англії – найбільша масонська організація в Європі, до складу якої входять понад 300 тисяч чоловік; її керівником є великий майстер – член королівської сім’ї Великобританії.

1746 – указом російської імператриці Катерини II землі на схід від Кальміуса закріплені за донським козацтвом

1779 – Під час Американської війни за незалежність розпочалась іспано-французька облога і морська блокада Гібралтара. Однією з головних цілей війни для Іспанії було повернення Гібралтару, який Великобританія захопила в 1704 році, в ході Війни за іспанську спадщину і закріпила за собою в 1713 році по Утрехтському мирному договору, нав’язаному Іспанії Англією і Францією. Раніше іспанці безуспішно намагалися взяти фортецю в 1727 році під час Англо-іспанської війни. Облога Гібралтара була знята через чотири роки, після чого Британія безперервно володіє Гібралтаром, і користується всіма вигодами його геополітичного положення.

1812 – армія Наполеона, найбільша військова сила Європи, що налічувала до 600 тисяч вояків, перетнула річку Німан і ступила на територію Російської імперії. Взявши 14 вересня Москву, але так і не отримавши від росіян повідомлення про капітуляцію, французькі війська, почали свій відступ, і коли 14 грудня французи залишили Росію, Велика Армія налічувала лише близько 100 тисяч чоловік.

1795 – російська імператриця Катерина ІІ заснувала Подільську губернію

1893 – Норвезький дослідник Фрітьоф Нансен з екіпажем у 12 чоловік відбув з міста Крістіанія (сьогодні – Осло) на підкорення Північного полюсу на борту спеціально збудованого судна «Фрам», котре мало б здійснити дрейф за потрібним маршрутом разом із льодами; на собачих упряжках було досягнуто 86°13.6′ північної широти, що на той час було абсолютним світовим рекордом.

1901 – у Парижі в галереї на вулиці Лафітт відкрилась перша виставка Пабло Пікассо. 75 картин 19-річного іспанського художника, маловідомого за межами Барселони, нічим не виказували талант генія, котрий залишить по собі спадщину в 50 тисяч робіт і буде визнаний як домінантна фігура в мистецтві 20-го століття

1917 – у Києві на вщент заповненій Софіївський площі Володимир Винниченко зачитав текст І Універсалу Центральної Ради, прийнятий напередодні

1917 – у Микольську-Уссурiйському відбувається Перший загальний всеукраїнський з’їзд діячів і громадянства Далекого Сходу.

1934 – Рішенням Раднаркому Української СРР столиця республіки перенесена з Харкова до Києва. Цього ж дня почався переїзд до нього вищих державних і компартійних установ, з нагоди чого в новій столиці відбулись урочистості і військовий парад.

1940 – вперше телекамери були використані для висвітлення політичної події – з’їзду республіканців, що вибирали свого кандидата на президентські вибори США

1940 – встановлено дипломатичні відносини між СРСР і Югославією

1941 – постановою Раднаркому СРСР і ЦК ВКП(б) створено Радянське інформбюро. Воно почало передавати повідомлення про воєнні дії. На сторінках газет “Известия” і “Красная звезда” опублікована пісня Александрова на вірші Лебедєва-Кумача “Священная война”

1941 – у трьох тюрмах Львова було розстріляно 2072 особи “з метою прискореного розвантаження тюрем Львівської області від контрреволюційного, кримінально-політичного елемента”

1941 – розпочалися підготовлені членами ОУН(б) виступи місцевого населення у Львові, Луцьку, Перемишлі, Мостиському, Городоцькому, Рудківському, Бібрському, Жовківському та Яворівському районах Львівської області та Самбірському Дрогобицької області. До вечора того ж дня повстанці захопили містечко Вербу – райцентр Ровенської області і “вистріляли 50 енкаведистів та міліціонерів”

1942 Держкомітет оборони СРСР видав постанову “Про членів сімей зрадників Батьківщини”.

Притягнення до кримінальної відповідальності мало місце у будь-якому випадку, навіть якщо члени родини навіть не знали про підготовку і здійснення конкретного факту зради Батьківщині. Передбачалося репресування родин дезертирів або тих, хто добровільно здався в полон

1945 – У Москві пройшов Парад перемоги Радянської Армії у війні проти Німеччини. Командував парадом маршал Рокоссовський, приймав парад заступник Верховного головнокомандуючого Сталіна маршал Жуков. Кульмінацією параду було кидання нацистських штандартів і прапорів, зібраних СМЕРШем у травні 1945 року до мавзолею Леніна на Красній площі.

1947 – вперше офіційно повідомили про НЛО. Бізнесмен з Айдахо Кеннет Арнольд, пілотуючи свій невеличкий літак над горою Раньє (штат Вашингтон), побачив у повітрі дев’ять подібних до тарілки об’єктів, що летіли строєм зі швидкістю близько 1200 миль за годину. Саме після сенсаційної доповіді Арнольда, в якій уперше з’явився термін “літаюча тарілка”, почалося реєстрація НЛО – невпізнаних літаючих об’єктів

1948 – за наказом Сталіна СРСР почав блокаду Західного сектору Берліна, в якому проживало понад 2,5 мільйона людей. Місто було повністю ізольоване від навколишнього світу – залізничні колії були відрізані ще три місяці перед тим, а в цей день було заблоковано річні підходи і дороги, а також відрізане електропостачання. Протягом наступних десяти з половиною місяців авіація США здійснила 277804 польоти у Західний сектор, перевізши 2325809 тон продуктів харчування, товарів першої необхідності та вугілля для опалення будинків. Блокада була знята 23 травня 1949 року.

1982 – Жан-Лу Кретьєн став першим французьким космонавтом: він полетів у космос на радянському “Союзі-Т6”.

1992 – У Тбілісі придушена спроба перевороту, здійснена прихильниками скинутого президента Грузії Звіада Гамсахурдіа.

1998 – Конституційний суд Туреччини постановив більше не вважати адюльтер злочином для жінок. До цього подружня зрада лишалася безкарною для чоловіків, а жінка могла отримати до трьох років тюрми.

2011 – у Печерському районному суді Києва почався суд над Юлією Тимошенко у справі про укладення газового контракту з Росією 2009 року. 11 жовтня 2011 року суд визнав Тимошенко винною за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення влади та службових повноважень) і її було засуджено до семи років в’язниці із забороною займати державні посади протягом трьох років. Суд також задовольнив цивільний позов НАК «Нафтогаз України», який вимагав від Ю.Тимошенко компенсації збитків, завданих, на думку позивача, цій компанії внаслідок підписання угод у січні 2009 в обсязі 1,516 млрд гривень (тобто 189.5 млн долларів США).

Тетяна КОНДРАТЬЄВА