У неділю, 20 червня, у Вінниці поблизу Вежі розгорнули велике полотнище небесного кольору із зображеним на ньому знаком — золотою тамгою.

Акція з нагоди 30-річчя відновлення діяльності Курултаю та Дня кримськотатарського прапора зібрала чимало небайдужих. Вони залишали слова підтримки на прапорі різними мовами «Крим та Україна — єдині», «Чекаємо повернення додому», «Севастополь — це Україна».

— Цей прапор кримськотатарського народу вирушив із Києва й мандрує регіонами, аби кожен охочий зміг передати послання людям, які проживають в окупованому Криму. Я стала куратором акції у Вінниці, — каже громадська активістка Юлія Піскунова. — Загалом у Новій Греблі від 2014 року проживає близько 60 родин кримських татар, ще 10 в області та 4 у самій Вінниці.

Один із тих, хто залишив побажання, — ветеран добробату «Крим» Іса Акаєв. Підрозділ пліч-о-пліч із військовослужбовцями Збройних сил тримав оборону на Савур-могилі. Тоді комбат воював інког­ніто і зняв маску тільки тоді, коли з анексованого півострова вивезли найцінніше — його сім’ю, дружину та дев’ятеро дітей.

26 червня, у День кримськотатарського прапора, стяг буде запущений з кордону Херсонської області над окупованим Росією Кримом як нагадування про те, що ми кримчан не забули.

Вікторія Снігур