– Вже три роки ведеться боротьба за наші землі. Роздерибанили все, а тепер ще й хочуть останнє пасовище забрати. Ми звертались у різні інстанції, проте «земельна мафія» зробила все по-хитрому. Шматок брали собі — розорювали, потім частину давали атовцям, а потім знову собі.

А тепер село залишилось без садка та пасовища. У нас поголів’я худоби, яке нема де випасати, – розповідають активісти села Ясенки.

– У селі був колгоспний садок. Його посадили ще 50 років тому. Він давав щедрий урожай. Але якимось дивним чином його «списали» та передали на Держ­геокадастр.

Ці 40 га земі мали розпаювати людям, а натомість «викорчували» дерева та розорали територію. Всі ті яблуні повипихали на лісосмуги та на людські городи. Позаймали межі між ділянками, — розповідає ініціативна група. — Ніхто не може нічого заявити, бо цю землю «надали» атовцям, яких ми і в очі не бачили. Лише кажуть, що вони із Вінниці.

– А зараз ці землі продають куди бачать. Та і кінець цього «ланцюга дерибанщини» навряд чи можна знайти. Бо так само було із пасовищем. Колишня рада формально поділила між собою територію. Та в нас ще залишалось 12 га землі для нашої рогатої худоби.

Але приїхали невідомі люди та почали там забивати кілки. Нам «культурно» пояснили, що це вже роздана земля. Але кому і як? Ми навіть гадки не маємо. Колишні депутати самі розповідали, як на сесіях сільради їм давали підписувати чисті листки, а вже під підписи оформлялись потрібні документи. У нас є витяги з реєстрів, де 17 земельних ділянок, котрі роздані атовцям, належать одній людині.

– Ми піднімали село, бо розсекретили схему дерибанщини, неодноразово ор­ганізовували збори, але пояснень так і не отримали.

– Голова громади пообіцяла забронювати 24 га на нашу кількість худоби як пасовище. Але це не зупинить «земельну мафію». Через кілька років в нас взагалі тут нічого не лишиться. Ми підозрюємо, що роздавав землі колишній голова сіль­ради. Бо жодному селянину ці землі не дістались. Проте він ходив селом і хвалився, що син хоче фермером стати та із землею працювати. Тому для синочка і організував. Як експоліцейський, знайшов знайомих у Вінниці. Тому, ми думаємо, що разом із ними скомбінував цю сіру схему. Зараз на руках є документи, що 17 паїв викупив керівник однієї вінницької організації. А той вже здав в суборенду фірмі «ВІКТОРІЯ ЛАН», – обурені жителі громади.

Староста громади Лариса Вінничук підтримує своїх селян, проте каже, що у документах все законно.

– Фермерське господарство «ВІКТОРІЯ ЛАН», яке зареєстровано в Теплицькому районі, юридично правильно оформило на себе територію садка — 36 га, а це 23 земельні ділянки. Це все було пояснено людям. Дороги назад немає, бо все законно.

Є право власності, і немає ніякого шахрайства. Але громада обурена, бо з жодним місцевим керівним органом ніхто не погоджував цих дій. Головне управління Держгео­кадастру розпорядилось без нас. Думку жителів села ніхто не врахував. Нас лише поставили до відома, що розпочинається обробка цієї території, — каже Лариса Вінничук.

Софія Копач