25 червня в православної церкви шанується день пам’яті преподобних Петра Афонського і Онуфрія Великого. Сьогодні відзначають набуття мощей (1650) і друге прославлення (1909) благовірної великої княгині Анни Кашинської, в чернецтві Єфросинії.

А ще сьогодні відзначається День митника в Україні (У спадок від Радянського Союзу Україна отримала 25 митниць, 49 митних постів із чисельністю особового складу в 1991 році 2 тис. осіб. Функціонувало 29 автомобільних пунктів пропуску, 14 залізничних, 4 авіаційних та 17 морських і річкових пунктів пропуску. Вони були зосереджені переважно на заході та півдні країни.) День дружби і єднання слов’ян. (

х близько 270 мільйонів. У цей непростий час, на жаль, що до дружби в середовищі слов’ян виникло безліч запитань і найактуальніше з них – війна Росії проти України, проти її незалежності та суверенітету, анексії частини її територій і розв’язання кривавої бійні на сході України руками російських «братів». Ніяким «політикам» не зруйнувати факту численних родинних зв’язків, культурної спадщини, та й просто здорового глузду, розважливості. Це День тих, хто не руйнує ці зв’язки). Міжнародний день моряка та Всесвітній день вітиліго.

25 червня увійшло до історії людства такими подіями:

841 – у битві біля Фонтенуа об’єднані війська молодших онуків Карла Великого – Людовіка Німецького і Карла Лисого – розбили армію імператора Лотара I, свого старшого брата, який успадкував титул імператора франків. Через рік усі троє братів уклали перемир’я, поділивши між собою імперію Карла Великого

1319 – війська регентів дона Педро і дона Хуана, оголосивши хрестовий похід проти мусульман, доходять до самих стін Гранади

1439 – Базельський собор, скликаний в 1431 році папою Мартином V для реформування церкви, врегулювання військового конфлікту з гуситами і возз’єднання Західної та Східної церков, оголосив папу римського папу Євгенія IV єретиком і позбавив його сану. Згодом при підтримці володарів Європи Євгеній IV добився розпуску Базельського собору.

1521 – Війська Сулеймана Пишного розпочали облогу угорської фортеці Нандорфехервар, званої сербами Белградом. Захищена лише невеликим погано укомплектованим гарнізоном, що потерпав від браку продовольства і боєприпасів, вона капітулювала через два місяці, що відкрило Османській імперії шлях на завоювання Угорщини.

1698 – Петро I з Великим посольством прибув до Відня

1741 – Ерцгерцогиня Австрії Марія Терезія стала королевою Угорщини.

1783 – На засіданні Паризької Академії наук хімік Антуан Лоран Лавуазьє повідомив, що вода є з’єднанням кисню і водню. Через два роки він разом з інженером Жаном Моньє зумів синтезувати з них воду.

1831 – почалася найбільша в історії Санкт-Петербурга епідемія холери

1857 – Вийшов збірник віршів французького поета Шарля Бодлера «Квіти зла». Згодом суд оштрафував Бодлера за порушення норм суспільної моралі і з наступних видань був змушений вилучити шість найнепристойніших віршів.

1876 – В ході Великої війни сіу індіанці племен сіу і шаєна під керівництвом вождя Несамовитий Кінь виграли бій в долині ріки Літл-Бігхорн (нині штат Монтана) проти армійського загону підполковника Джорджа Армстронга Кастера. Це була остання перемога індіанців США у їх боротьбі проти примусового переселення у резервації.

1878 – почався Берлінський конгрес, який підтвердив незалежність Чорногорії, Сербії і Румунії

1907 – В Тифлісі (сьогодні Тбілісі) бойовики більшовицької партії на чолі з Йосифом Сталіним пограбували банк з метою експропріації матеріальних цінностей на підтримку партії. Грабіжники напали на інкасаторський диліжанс та поліцейських і військових, використовуючи бомби й кулемети, поки диліжанс перевозив гроші через Єреванську площу (нині Площа Свободи) між поштою і Тіфліським відділенням Державного банку Російської Імперії. В результаті теракту загинуло сорок і поранено п’ятдесят людей (за офіційними архівними документами). Грабіжники втекли із 341,000 рублів (еквівалент близько 3.86 млн у 2017 році). Грабіж був організований деякими відомими більшовиками. В їх числі — Володимир Ленін, Йосип Сталін, Максим Литвинов, Леонід Красін та Олександр Богданов. Грабіж здійснили члени партії революціонерів на чолі зі Сталіним, який спочатку був соратником Тер-Петросяна (Камо).

1910 – У паризькому театрі “Гранд Опера” з успіхом пройшла прем’єра балету 28-річного Ігоря Стравінського “Жар-птиця” у виконанні Російського балету Дягілева.

1919 – У Німеччині здійснив політ перший у світі цільнометалічний моноплан “Юнкерс F13”.

1919 – Війська російської Добровольчої армії генерала Денікіна захопили Харків, вибивши з міста війська Червоної армії.

1919 – бунтівні загони отамана Никифора Григор’єва з’єдналися із загонами Нестора Махна, який також підняв повстання проти радянської влади

1925 – прем’єра в Голлівуді фільму Чарлі Чапліна “Золота лихоманка

1940 – указом Президії Верховної Ради СРСР в країні введено 8-годинний робочий день

1941 – Фінляндія оголосила, що перебуває у стані війни з СРСР

1941 – загін членів ОУН(Б) зайняв райцентр Берестечко, який утримував до приходу німецької армії. Також бойові загони ОУН тричі за день штурмували тюрму в м. Бережани

1942 – у Браїлові Вінницької області розстріляно 503 євреї, у Шепетівці Хмельницької області – близько 5000, у Славуті – теж близько 5000, у Полонному – 1270

1942 – Близько тисячі британських літаків здійснили бомбовий наліт на німецьке місто Бремен.

1942 – Генерал-майор Дуайт Ейзенхауер прибув до Лондона в ролі головнокомандувача американських сил в Європі.

1944 – у Львові почалася першість краю з футболу.

У першому матчі між львівським клубом “Україна” і командою німецьких ВПС “Люфтваффе” перемогу здобули українці з рахунком 5:2

1948 – початок поставок до Західного Берліна

1950 – О 4-й годині ранку 135-тисячні війська Корейської Народної Армії КНДР перетнули 38-у паралель і розпочали наступ на Сеул, проігнорувавши прийняту того ж вечора резолюцію Ради безпеки ООН про негайне припинення бойових дій. Через два дні Радбезом було санкціоновано застосування проти КНДР сили і направлення в зону бойових дій міжнародних військ під загальним керівництвом США. Це стало початком трирічної війни на Корейському півострові, в ході якої на боці КНДР виступили Китай та СРСР, а на боці Південної Кореї — 16 країн у складі міжнародни сил ООН.створе

1951 – Відбулась перша комерційна трансляція телепередачі в кольорі — компанія CBS показала чотиригодинне шоу з Нью-Йорка на чотири інших міста — Балтимор, Філадельфію, Бостон і Вашингтон. На той час побутових кольорових телевізорів ще не було, а сама компанія мала їх лише близько трьох десятків.

1969 – створена російська рок-група “Машина времени”

1977 – останній концерт Елвіса Преслі в Індіанаполісі

1978 – День народження Райдужного прапора, створеного американським художником Гілбертом Бейкером для гей-параду у Сан-Франциско і який згодом став інтернаціональним символом руху на підтримку прав геїв, лесбіянок, трансексуалів і трансгендерів (ЛГБТ).

1979 – Мохаммед Алі оголосив, що залишає бокс

1991 – На підставі проведених референдумів Словенія і Хорватія проголосили незалежність від Югославії, що стало формальним поштовхом до початку війн в Югославії, які тривали десять днів і п’ять років, відповідно. У 1992 році обидві держави були визнані міжнародною спільнотою і стали членами Організації Об’єднаних Націй.

1992 – у Києві почався дводенний Всеукраїнський православний собор, який проголосив об’єднання Української православної церкви та Української автокефальної православної церкви в єдину Українську православну церкву – Київський Патріархат.

Предстоятелем УПЦ КП обрано патріарха Мстислава, заступником – митрополита Філарета

1993 – уперше прем’єр-міністром Туреччини стала жінка – Тансу Чіллер. Кім Кемпбелл стала першою жінкою, яка очолила уряд Канади

2003 – верховний суд США постановив, що заборона гомосексуальних стосунків суперечить Конституції країни

2009 – У своєму домі в Лос-Анжелесі від фатальної комбінації препаратів, наданих особистим лікар, на 51-у році життя помер Майкл Джексон, один з найбільш комерційно успішних артистів світу. Через тривале розслідування причин його смерті публічна церемонія прощання відбулась лише 7 липня, а самі похорони — 3 вересня 2009 року.

Тетяна Кондратьєва